Οι 400 πλουσιότεροι στον κόσμο έχασαν 19 δισ. δολ. το 2015

Οι 400 πλουσιότεροι στον κόσμο έχασαν 19 δισ. δολ. το 2015

Οι 400 πλουσιότεροι στον κόσμο έχασαν 19 δισ. δολ. το 2015

Κάρλος Σλιμ, ο μεγάλος χαμένος με απώλειες της τάξης των 20 δισ. δολαρίων, έπεσε στην πέμπτη θέση της λίστας των πλουσιότερων του πλανήτη, με περιουσία μόλις 53 δισ.

Η περιουσία των 400 πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη μειώθηκε στη διάρκεια του 2015 κατά 19 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2012, όταν το πρακτορείο δημιούργησε τον «δείκτη του παγκόσμιου πλούτου». Παρ” όλα αυτά, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το μέλλον των Κροίσων, μιας και η συνολική τους περιουσία υπολογίζεται στα 3,9 τρισ. δολάρια -με άλλα λόγια, είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε οικονομία του πλανήτη πλην των τριών πρώτων (ΗΠΑ, Κίνα και Ιαπωνία), ενώ αντιστοιχεί στο περίπου 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι μέχρι τον Μάιο, όλα έδειχναν να πηγαίνουν περίφημα για τις επενδύσεις τους, με αποτέλεσμα η περιουσία τους να ανέρχεται στα 4,3 τρισ. δολάρια, έχοντας αυξηθεί κατά 267 δισ. σε σχέση με την 1η Ιανουαρίου. Όμως, το καλοκαίρι η τάση αντιστράφηκε και ως τον Αύγουστο είχαν χάσει όλα τα κέρδη του έτους, καθώς στις αγορές δόθηκε το σύνθημα για γενικό ξεπούλημα, το οποίο στο απόγειό του οδήγησε σε απώλειες της τάξης των 182 δισ. και μάλιστα μέσα σε διάστημα μίας μόλις εβδομάδας.

Μπιλ Γκέιτς, 83,6 δισ. δολ., απώλειες 3 δισ.
Αναμφίβολα, ο μεγαλύτερος χαμένος της χρονιάς που τελειώνει σε λίγες ώρες είναι ο Μεξικανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών, Κάρλος Σλιμ, ο οποίος τον Μάιο του 2013 βρισκόταν στην πρώτη θέση των πλουσίων, όμως τώρα έχει «κατρακυλήσει» στην πέμπτη θέση. Σύμφωνα με το Bloomberg, η περιουσία του Σλιμ συρρικνώθηκε φέτος κατά 20 δισ. δολάρια, κυρίως λόγω της υποχώρησης κατά 25% που κατέγραψε η αξία της μετοχής της America Movil SAB. Ακολούθησαν δύο άλλα «βαριά» ονόματα του χώρου: Ο Γουόρεν Μπάφετ έχασε 11,3 δισ. δολάρια και έπεσε στην τρίτη θέση με περιουσία 62,5 δισ., ενώ ο Μπιλ Γκέιτς, αν και παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, είχε απώλειες της τάξης των 3 δισ.

Από την άλλη, μεγάλοι κερδισμένοι ήταν ο ιδρυτής του Amazon Τζεφ Μπέζος, με την περιουσία του να εκτινάσσεται από τα 28 στα 59 δισ. δολάρια και ο ίδιος από την 20ή στην 4η θέση, αλλά και ο Ισπανός Αμάνθιο Ορτέγα, που έγινε πιο πλούσιος κατά 12,1 δισ. και έφτασε τα 73,2 δισ., ποσό που του χαρίζει τη δεύτερη θέση.

Αμάνθιο Ορτέγα, 73,2 δισ. δολ., κέρδη 12,1 δισ. δολ.
Όσον αφορά στις προοπτικές του 2016, αρκετοί αναλυτές πιστεύουν ότι η κατάσταση ενδέχεται να είναι ακόμη πιο δύσκολη. «Θα δούμε περισσότερες αναταράξεις σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια (…) Απαιτείται μεγάλη προσοχή και εγρήγορση», δήλωσε στο Bloomberg ο Λάρι Άνταμ, επικεφαλής του επενδυτικού βραχίονα της Deutsche Bank, Wealth Management Americas. Λέτε οι Κροίσοι να γίνουν ακόμη πιο… φτωχοί στο νέο έτος;

Από τα ψηλά στα χαμηλά για Κινέζους και Ρώσους
Σημαντικές απώλειες για τους μεγιστάνες του πλούτου, παρά τα μεγάλα κέρδη ως τον Μάιο

Γουόρεν Μπάφετ, 62,5 δισ. δολ., απώλειες 11,3 δισ.
Την 1η Ιανουαρίου, ανάμεσα στους 400 Κροίσους του πλανήτη υπήρχαν 23 Κινέζοι, με συνολική περιουσία 207 δισ. δολαρίων. Στα τέλη Μαΐου, είχε αυξηθεί τόσο ο αριθμός τους (31) όσο και ο πλούτος τους, που είχε εκτιναχθεί στα 346 δισ. Στη συνέχεια, όμως, ακολούθησε μια απότομη πτώση, με αποτέλεσμα στο τέλος του έτους να υπάρχουν στη λίστα 28 Κινέζοι, με περιουσία η οποία αποτιμάται συνολικά σε 256 δισ.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ τους πρώτους πέντε μήνες είχαν «δημιουργηθεί» 50 νέοι δισεκατομμυριούχοι στη χώρα, πλέον στο κλαμπ έχουν μείνει μόνο 19 από αυτούς. Κακή, όπως άλλωστε αναμενόταν, ήταν η χρονιά που τελειώνει και για τους Ρώσους, εξαιτίας τόσο των δυτικών κυρώσεων λόγω Ουκρανίας όσο και της συνεχιζόμενης πτώσης στην τιμή του πετρελαίου, που έχει υποχωρήσει κατά 35% από τις αρχές του έτους και κατά 60% και πλέον από τον Ιούνιο του 2014.

Τζεφ Μπέζος, 59,3 δισ. δολ., κέρδη 31 δισ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, οι Ρώσοι μεγιστάνες του πλούτου φαινόταν να ανακάμπτουν, μετά τις απώλειες-ρεκόρ των 55 δισ. δολαρίων το 2014, τελικώς έκλεισαν τη χρονιά με σημαντικές απώλειες, οι οποίες έφτασαν τα 8 δισ. για τους 19 πιο πλούσιους που περιλαμβάνονται στη λίστα των 400. Βεβαίως, το πρόβλημα για τη Ρωσία είναι πολύ βαθύτερο, καθώς το σύνολο της οικονομίας της «αγκομαχά». Γι” αυτό, άλλωστε, σε μια προσπάθεια να τονωθεί η παραγωγή και η κατανάλωση, η Μόσχα ανακοίνωσε μια «ένεση» 20 δισ. ρουβλίων (κάπου 250 εκατ. δολαρίων) για την αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ έπονται και άλλοι κλάδοι.

ΠΗΓΗwww.imerisia.gr
SHARE