Στα χέρια των θεσμών το ελληνικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό -Ενιαίοι κανόνες...

Στα χέρια των θεσμών το ελληνικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό -Ενιαίοι κανόνες και εθνική σύνταξη για όλους

Στα χέρια των θεσμών το ελληνικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό -Ενιαίοι κανόνες και εθνική σύνταξη για όλους

Στα χέρια των δανειστών βρίσκεται το ελληνικό σχέδιο για την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος απέστειλε το κείμενο των 170 σελίδων, με e-mail στους εκπροσώπους των θεσμών αμέσως μετά τη συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος έστειλε αυστηρό μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους.

Ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε από τους εταίρους «να λάβουν υπόψη τους ότι το ασφαλιστικό σύστημα αποτελεί την καρδιά του κοινωνικού κράτους δικαίου σε ολόκληρη την Ευρώπη», υπογραμμίζοντας ότι το κοινωνικό κράτος αποτελεί επίσης «βασικό πυλώνα, όχι μόνο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού» και είπε ότι θα κάνει και οι ίδιος ότι μπορεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ώστε να το λάβουν υπόψη τους οι εταίροι μας.

Σημείωσε, επίσης, ότι «το ασφαλιστικό σύστημα στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα, δηλαδή στις εισφορές τις οποίες έχουν καταβάλλει χρόνια ολόκληρα εργοδότες και εργαζόμενοι, και τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν οι συντάξεις να είναι κάτω από αυτά που οι εργαζόμενοι κατέβαλαν επί χρόνια προκειμένου να εξασφαλίσουν το επόμενο μέρος της ζωής τους».

«Θέλω να πιστεύω, όχι απλώς να ελπίζω, ότι οι ελληνικές θέσεις και οι θυσίες του ελληνικού λαού θα γίνουν κατανοητές» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Έφερα το σώμα του εγκλήματος», είπε χαριτολογώντας ο υπουργός Εργασίας, παραδίδοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ενώ τόνισε ότι είναι ένα κείμενο που γράφηκε εδώ και δεν είναι μεταφρασμένο.

Συνεχίζοντας ο κ. Κατρούγκαλος, χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού «εθνικό ζήτημα», πρόσθεσε ότι απαιτείται συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων «για όσα μπορούμε να συμφωνήσουμε», ενώ τόνισε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία «στον εξορθολογισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι συμμερίζεται απόλυτα την άποψη ότι το κοινωνικό κράτος αποτελεί στοιχείο της ταυτότητας της Ευρώπης και «δεν πρέπει να χάσουμε την ταυτότητά μας», όπως είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η κυβέρνηση επεχείρησε από την αρχή να δώσει την ευρωπαϊκή διάσταση στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό.

«Μετά από έντεκα διαδοχικές μειώσεις στην Ελλάδα πρέπει κάποια στιγμή να μπει ένα τέρμα», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.

Η ελληνική πρόταση προβλέπει: συνολική αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού, ισοδύναμα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η μείωση των κύριων συντάξεων και αντιμετώπιση των εκρηκτικών ελλειμμάτων με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

Ο υπουργός ενημέρωσε νωρίτερα τους αρχηγούς των κομμάτων και ζήτησε συναίνεση χαρακτηρίζοντας εθνικό θέμα τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Από την Τρίτη τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο αρμόδιος υπουργός θα έχουν επαφές για το ίδιο θέμα με Ευρωπαίους ομολόγους τους.

Ο κ. Τσίπρας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα, τόνισε ότι θα δοθεί πολιτική μάχη για την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων για μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη μεταρρύθμιση.

Την ίδια ώρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης όσον αφορά στη στάση τους στην πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Η κα Γεροβασίλη κάνει λόγο για «υποκρισία και ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης απέναντι στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για την διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος και του επιπέδου ζωής των συνταξιούχων».

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE