Πέφτει η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας στη ΝΔ

Πέφτει η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας στη ΝΔ

Πέφτει η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας στη ΝΔ

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος στη ΝΔ, καθώς στις 7 το πρωί της Κυριακής ανοίγουν οι κάλπες για την εκλογή προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τους δυο μονομάχους να κάνουν σήμερα τις τελευταίες τους κινήσεις, προκειμένου να πείσουν όσους περισσότερους ψηφοφόρους μπορούν υπέρ της εκλογής τους.

Στην ψηφοφορία έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος μόνο οι 404.000 ψηφοφόροι που συμμετείχαν στις εκλογές του α’ γύρου, οι οποίοι θα ψηφίσουν στα ίδια εκλογικά κέντρα, χωρίς να καταβάλλουν αυτή τη φορά οποιοδήποτε χρηματικό ποσό. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7:00 το βράδυ εκτός αν υπάρξει προσέλευση την τελευταία στιγμή και η εικόνα αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει περί τις 11:00 το βράδυ της Κυριακής.

Στη διαδικασία συλλογής των αποτελεσμάτων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Γιάννης Τραγάκης, εξηγώντας: «… Επειδή το fax είχε κατά κάποιον τρόπο (ξεπεραστεί) αποφασίσαμε αυτή τη φορά να δεχθούμε και το e-mail. Δηλαδή, οι εκπρόσωποι των υποψηφίων μαζί με τον πρόεδρο των τοπικών εφορευτικών επιτροπών θα μπορούν να φωτογραφίσουν όπου μπορούν και όσο μπορούν το πρακτικό της ψηφοφορίας και να μας το αποστείλουν με e-mail, ώστε να έχουμε πιο γρήγορα ένα αποτέλεσμα. Σημασία έχει όμως η επιβεβαίωση του αποτελέσματος. Γύρω στις 23.00 θα έχουμε εικόνα εκτός αν παρουσιαστεί το ίδιο φαινόμενο κι έχουμε τέτοια προσέλευση, δηλαδή κλείσουν οι κάλπες 22.27, όπως έκλεισαν την προηγούμενη φορά».

Ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης ξεκινά με ένα προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων καθώς στον πρώτο γύρο απέσπασε 39,8% έναντι 28,5% του Κυριάκου Μητσοτάκη και ως εκ τούτου, έχει προβάδισμα, παρότι ο ίδιος αρνείται ότι είναι το φαβορί. Όπως εξελίχθηκε η αναμέτρηση, πάντως, τίποτε δεν πρέπει να αποκλείεται.

«Δεν θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι. Νικητής θα είναι η ΝΔ. Και όλοι μαζί θα πειθαρχήσουμε στη βούληση των ψηφοφόρων», είπε για την επόμενη μέρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» τόνισε ακόμη ότι «όλοι μαζί, ενωμένοι, θα ξεκινήσουμε την προσπάθεια για την οργανωτική και ιδεολογική ανασυγκρότηση της παράταξής μας» και «θα δώσουμε τη μάχη στη Βουλή, αλλά και στην κοινωνία, κοντά στους πολίτες, για να ανατρέψουμε την πολιτική της κυβέρνησης που δημιουργεί νέα αδιέξοδα».

Ο κ. Μεϊμαράκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «και στον δεύτερο γύρο οι φίλοι της ΝΔ θα επιβεβαιώσουν κατά πλειοψηφία την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι ο επόμενος πρόεδρος της ΝΔ «θα πρέπει να μπορεί να συνθέτει απόψεις και προτάσεις», «να προχωρήσει στην εκ βάθρων ανανέωση της παράταξης, σε ιδέες και πρόσωπα, με αξιοκρατία και δημοκρατικές διαδικασίες», και «να διαθέτει τις οργανωτικές γνώσεις για να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες αλλαγές στην ανασυγκρότηση του κόμματος».

O Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ και στον Πάνο Χαρίτο αναφέρθηκε τόσο στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, όσο και στην επόμενη ημέρα στο κόμμα, το οποίο όπως είπε αυτή τη στιγμή δεν είναι πλέον ελκυστικό. Σε εσυνέτευξή του σήμερα στο Μέγκα εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εκλογή του και δεσμεύτηκε για αλλαγές εκ βάθρων στο κόμμα, το όπως είπε «μερικές φορές αισθάνεται ότι είναι σε κώμα».

Καθοριστικοί παράγοντες για το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ύψος της συμμετοχής και το αν θα προσέλθουν στον δεύτερο γύρο οι 128.000 ψηφοφόροι που στον πρώτο γύρο ψήφισαν τους δύο υποψηφίους που έμειναν εκτός, τον Απόστολο Τζιτζικώστα που απέσπασε 20,4% και τον Άδωνι Γεωργιάδη με 11,3%.

Ο κ. Γεωργιάδης συντάχθηκε από την πρώτη στιγμή με τον κ. Μητσοτάκη και έθεσε στη διάθεσή του τους οργανωμένους πυρήνες των υποστηρικτών του.

Ο κ. Τζιτζικώστας, πάλι, συνέστησε ψήφο κατά συνείδηση, αν και η φωτογραφία από τα Θεοφάνεια που τον δείχνει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη δημιουργεί εντυπώσεις, τις οποίες ο ίδιος αρνείται, λέγοντας ότι απλώς βρέθηκαν μαζί στην τελετή του αγιασμού και δεν μπορούσε να το αποφύγει.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE