«Συνταξιούχοι μιας ταχύτητας» – Σαν μισθωτοί τα «μπλοκάκια»

«Συνταξιούχοι μιας ταχύτητας» – Σαν μισθωτοί τα «μπλοκάκια»

«Συνταξιούχοι μιας ταχύτητας» – Σαν μισθωτοί τα «μπλοκάκια»

Ο στρεβλός χαρακτήρας του συστήματος, το PSI και το μνημόνιο είναι οι τρεις λόγοι για τους οποίους απαιτούνται οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό, τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος παρουσιάζοντας στον Τύπο το σχέδιο για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώνουν χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και ότι οι απασχολούμενοι με μπλοκάκι θα ασφαλίζονται όπως οι μισθωτοί, καλύπτοντας μέρος των εισφορών οι εργοδότες τους, με βάσει ορισμένα κριτήρια που θα αποδεικνύουν ότι υποκρύπτεται εξαρτημένη εργασία.  Μάλιστα ανέφερε ότι η εισφορά των εργαζομένων με αυτά θα ανέρχεται στο 6,5%.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι για πρώτη φορά θα έχουμε συνταξιούχους μίας ταχύτητας και δεσμεύθηκε ότι το κράτος εγγυάται για πάντα την προσωπική διαφορά.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως η κυβέρνηση θέλει να δώσει ελπίδα στο ασφαλιστικό, να μην υπάρχουν ούτε αδικημένοι, ούτε προνομιούχοι. Έκανε λόγο για παραπληροφόρηση στο θέμα των αλλαγών και ξεκαθάρισε ότι πλέον θα υπάρχουν ίδιοι κανόνες για όλους.

Έπρεπε – πρόσθεσε- να υπάρχουν αποθεματικά 100 δισ. στα ταμεία, αλλά μόλις μπήκαμε στην κρίση ήταν μόλις 38 δισ., γιατί δυστυχώς τα ταμεία κατέθεταν άτοκα τα αποθεματικά τους.

Το σημαντικότερο πράγμα για το Ασφαλιστικό είναι η ελπίδα και η εμπιστοσύνη, συνέχισε αναφερόμενος καταρχήν στην εθνική σύνταξη και στο γεγονός ότι θα υπάρχουν ίδιοι κανόνες για όλους.

Το Ασφαλιστικό είναι εθνικό θέμα, αλλά και ευρωπαϊκό, σημείωσε επικαλούμενος τις σχετικές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Εργασίας ζήτησε επίσης, από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου να τον καλέσει κατ” αντιπαράσταση με τον εκπρόσωπο του κουαρτέτου Κοστέλο, προκειμένου να συζητήσουν δημόσια τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

Kατά τη συνάντηση σήμερα του Γ. Κατρούγκαλου με τον υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη αποφασίστηκε η σύσταση μικτής τεχνικής επιτροπής του υπουργείου Εργασίας, του υπουργείου Οικονομικών, εκπροσώπων φορέων των ανεξάρτητων απασχολουμένων (γιατρών, μηχανικών, δικηγόρων) και του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Στόχος της επιτροπής θα είναι να μελετήσει και να διατυπώσει προτάσεις για τον εξορθολογισμό της εισφοροδοτικής ικανότητας των αυτοαπασχολουμένων αναφορικά με τα όσα προβλέπονται από τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE