Τρίκαλα: Σάλος με το μπλοκάρισμα τραπεζικών λογαριασμών δημοτών από τη Δημοτική Αρχή

Τρίκαλα: Σάλος με το μπλοκάρισμα τραπεζικών λογαριασμών δημοτών από τη Δημοτική Αρχή

Τρίκαλα: Σάλος με το μπλοκάρισμα τραπεζικών λογαριασμών δημοτών από τη Δημοτική Αρχή
πηγή φωτογραφίας: www.ert.gr

Αναστάτωση στους δημότες και αντιδράσεις από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου έχει προκαλέσει η απόφαση της Δημοτικής Αρχής των Τρικάλων να προχωρήσει σε κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών δημοτών για οφειλές τους, οι οποίες κυρίως αφορούν σε απλήρωτες κλήσεις από το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης.

Συγκεκριμένα, παραμονές των εορτών η δημοτική αρχή αποφάσισε να προχωρήσει σε μπλοκάρισμα τραπεζικών λογαριασμών σε πάνω από τέσσερις χιλιάδες δημότες για οφειλές τους προς τη δημοτική αρχή. Συνολικά, έχουν μπλοκαριστεί οι λογαριασμοί 4218 Τρικαλινών οι οποίοι οφείλουν στη δημοτική αρχή κατά κύριο λόγο ποσά από απλήρωτες κλήσεις. Η ίδια η αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χρυσάνθη Γάλλου – Δαλκαφούκη παραδέχθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου των Τρικάλων ότι πρόκειται για μικροοφειλές και πάντως για χρηματικά ποσά κάτω των 1000 ευρώ κατά περίπτωση. Η δημοτική αρχή στηρίχθηκε στην απόφασή της σε νομοθέτημα του 2013, ενώ είναι αξιοσημείωτο το επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του δήμου Τρικκαίων περί της σχετικής «παραίνεσης» από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, προκειμένου να προχωρήσουν στην κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών.

Μεταξύ των δημοτών επικρατεί αναστάτωση. Είναι χαρακτηριστικό δημοσίευμα Τρικαλινού ειδησεογραφικού ιστότοπου (trikalanews.gr) σύμφωνα με το οποίο έχει κατασχεθεί το επίδομα πρόνοιας Τρικαλινού με αναπηρία, μετά την κατάσχεση του τραπεζικού του λογαριασμού για οφειλές του από κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η νομοθεσία αφήνει στην διακριτική ευχέρεια των δήμων της χώρας να προχωρήσουν σε μία παρόμοια κίνηση και από όλους τους δήμους της Θεσσαλίας μόνο ο δήμος Τρικκαίων έχει προχωρήσει στο μπλοκάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Όπως καταγγέλθηκε σήμερα στο στούντιο Τρικάλων της ΕΡΤ, έχει κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός Τρικαλινού, ο οποίος φέρεται να οφείλει στη δημοτική αρχή το ποσό των 1800 ευρώ από κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας, την περίοδο μέχρι το τέλος του 2014. Η μικρή λεπτομέρεια βέβαια είναι ότι αφενός υπήρχαν αιτιάσεις για το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης έτσι όπως εφαρμόστηκε στα Τρίκαλα και αφετέρου η δημοτική αστυνομία καταργήθηκε το 2013, για να επανασυσταθεί το 2015.

Επί της πρακτικής της δημοτικής αρχής σημειώνονται αντιδράσεις τόσο από τον σύμβουλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δήμου Τρικκαίων κ. Θεόδωρο Σπανό όσο και από την παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση, μέλη της οποίας τονίζουν ότι ο δήμος Τρικκαίων δεν διεκδικεί τα οφειλόμενα από την πολιτεία και αντ’ αυτού κατάσχει τα χρήματα των δημοτών για οφειλές , σε μία περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης και ανέχειας των δημοτών.

Ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε και ο συνδυασμός «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν κατήργησε το νομοθέτημα, που εξυπηρετεί τις «νεομνημονιακές της υποχρεώσεις» και ότι ο δήμος Τρικκαίων προχωρά σε «ανάλγητες εισπρακτικές πολιτικές, που δεν κατανοούν το επίπεδο της φτωχοποίησης της κοινωνίας μας».

Για το θέμα ρωτήθηκαν και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτα Δριτσέλη και κ. Σάκης Παπαδόπουλος και Χρήστος Σιμορέλης, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν. Απέφυγαν ωστόσο να πάρουν σαφή θέση, καταγγελίας δηλαδή ή επιδοκιμασίας της απόφασης της δημοτικής αρχής. Υποστήριξαν μόνο ότι θα έπρεπε να εξεταστεί κατά περίπτωση ο τρόπος είσπραξης των οφειλομένων.