«Ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία οδηγούν εκτός Ελλάδος ή εκτός επαγγέλματος...

«Ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία οδηγούν εκτός Ελλάδος ή εκτός επαγγέλματος όλους τους μηχανικούς»

«Ασφαλιστικές εισφορές και  φορολογία οδηγούν εκτός Ελλάδος  ή εκτός επαγγέλματος όλους  τους μηχανικούς»
Με τις προτάσεις της κυβέρνησης για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση, οι ασφαλιστικές εισφορές και η φορολογία οδηγούν εκτός Ελλάδος ή εκτός επαγγέλματος όλους τους μηχανικούς, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. «Επομένως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα αποτύχει, λόγω μειωμένων εσόδων που θα προκύψουν από το μικρότερο αριθμό ασφαλισμένων, παράλληλα με την καταστροφή του μεγαλύτερου επιστημονικού κλάδου
της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε ο Γιώργος Στασινός, η συνολική επιβάρυνση από τις ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης είναι 38,45% του εισοδήματος, που αν προστεθεί στο 33% φορολογία εισοδήματος τρέχουσας χρήσης και στο 100% προκαταβολής φόρου επόμενης χρήσης, για τα υψηλότερα εισοδήματα, οδηγεί σε συνολική επιβάρυνση 104,5% του εισοδήματος, χωρίς υπολογισμό τέλους επιτηδεύματος και έκτακτης εισφοράς!
Δηλαδή ένας ελεύθερος επαγγελματίας σε αυτήν την περίπτωση θα δίνει το σύνολο του ετήσιου εισοδήματός του στο κράτος και θα χρωστά και κάτι ακόμη!
Αυτό και μόνο το γεγονός αποτυπώνει το λόγο για τον οποίο αν υλοποιηθούν οι προβλέψεις του σχεδίου για το ασφαλιστικό θα σημάνει αυτόματα κλείσιμο βιβλίων και άμεση έξοδο από την αγορά για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ έδωσε έμφαση κυρίως στην επιβάρυνση των νέων μηχανικών και των νέων επιστημόνων από τις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις, για τους οποίους τόνισε ότι «χρειάζονται αλλαγές στο σχεδιασμό τώρα, πριν να είναι πολύ αργά».
Όπως σημείωσε «με αυτές τις ρυθμίσεις ένας νέος απόφοιτος πολυτεχνικής σχολής είτε δεν θα θελήσει καν να μπει στο επάγγελμα είτε θα έχει ως μονόδρομο τη φυγή στο εξωτερικό».
Σημείωσε μάλιστα ότι για τους νέους μηχανικούς με το ελάχιστο εισόδημα η συνολική επιβάρυνση είναι στο 80,5% του εισοδήματος και καλούνται να ζήσουν με 114 ευρώ το μήνα, ενώ για έναν νέο μηχανικό ασφαλισμένο κάτω της 5ετίας με μηνιαία έσοδα 2000 ευρώ η συνολική επιβάρυνση είναι 75%του εισοδήματος
και του απομένουν 495 ευρώ! Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι το μέγιστο όριο που μπορεί να δικαιολογηθεί και να επιτρέψεισ τον ασφαλισμένο να ζήσει είναι η συνολική επιβάρυνση για φόρους και εισφορές ως το 50% του εισοδήματος, ειδικά για τους νέους.
Όλα τα παραπάνω ανέλυσε χθες ο Γιώργος Στασινός στις συναντήσεις του τόσο με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννήματα.
Ο Γιώργος Στασινός μάλιστα τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι νέος σχετικά μηχανικός και γνωρίζει καλά το σημερινό κόστος ασφάλισης στο ΤΣΜΕΔΕ και την επιβάρυνση που θα φέρουν οι προτάσεις της κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε ότι τόσο ο Αλέκος Φλαμπουράρης όσο και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, ευρισκόμενοι μέχρι πρόσφατα στην μεγαλύτερη κατηγορία των «παλαιών ασφαλισμένων» του ΤΣΜΕΔΕ, επίσης καταλαβαίνουν την τεράστια επιβάρυνση που φέρνουν για τους συναδέλφουςτους.
Δήλωσε όμως αισιόδοξος ότι ακριβώς λόγω αυτής της γνώσης του Πρωθυπουργού αλλά και δεκάδων στελεχών της κυβέρνησης θα πεισθούν να ελαφρύνουν τη συνολική επιβάρυνση των μηχανικών και των επιστημόνων, ειδικά των νέων.