Ο Κώστας Τσιάρας γραμματέας στην Κ.Ο.

Ο Κώστας Τσιάρας γραμματέας στην Κ.Ο.

Ο Κώστας Τσιάρας  γραμματέας στην Κ.Ο.

Ανοίγματα σε βουλευτές όλων των εσωκομματικών (και προεκλογικών) τάσεων πραγματοποιεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σε μία προσπάθεια να σηματοδοτήσει στην πράξη τη μετεκλογική ενότητα του κόμματος αλλά και την αλλαγή σελίδας σε μία κοινοβουλευτική ομάδα που ο ίδιος δεν διαμόρφωσε κατά το ελάχιστο και, κυρίως, δεν ανήκε στη σφαίρα επιρροής του.

Εκπρόσωπος του κόμματος αναλαμβάνει ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, θέση από την οποία είχε περάσει και τους τελευταίους μήνες του 2009. Ως γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας προτείνεται (σ.σ. θα ψηφιστεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ο.) ο κ. Κ. Τσιάρας, στέλεχος που θεωρείται ότι έχει ανοικτούς διαύλους με τους κ. Κ. Καραμανλή και Δημ. Αβραμόπουλο, ενώ γραμματέας του κόμματος εν αναμονή (σ.σ. έως ότου διεξαχθεί το συνέδριο της Ν.Δ. και λήξει η θητεία του κ. Ανδ. Παπαμιμίκου) χρίζεται, ως αναπληρωτής αρχικώς, ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος είχε συζητηθεί και για γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο κ. Αυγενάκης θα αναλάβει να «τρέξει» το κόμμα σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, καθώς αφενός θα πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί το ενδιαφέρον των πολιτών, όπως εκφράστηκε στη μαζική συμμετοχή στους δύο εκλογικούς γύρος, αφετέρου δε να αντιμετωπιστούν τα χρόνια οργανωτικά και, κυρίως, οικονομικά προβλήματα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι επιλογές του κ. Μητσοτάκη για τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Ο κ. Νίκος Δένδιας ως πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ακολουθούμενος από τους Γιάννη Βρούτση (ήταν και επί Προεδρίας Σαμαρά, Μεϊμαράκη) και την 35χρονη βουλευτή Επικρατείας, από τον Ιανουάριο του 2015, κ. Νίκη Κεραμέως.

Εις ό,τι αφορά τις θέσεις αναπληρωτών του κ. Τσιάρα, οι προτάσεις του κ. Μητσοτάκη είναι επίσης πολυσυλλεκτικού χαρακτήρα: Κωνσταντίνος Βλάσης (Αρκαδίας), Στέργιος Γιαννάκης (Πρέβεζας), Αθανάσιος Καββαδάς (Λευκάδας), Ανδρέας Κατσανιώτης (Αχαΐας) και Χρήστος Μπουκώρος (Μαγνησίας).

Οι χθεσινές ανακοινώσεις αλλά και όσες πρόκειται να ακολουθήσουν (σ.σ. θέσεις αντιπροέδρων, επιλογή τομεαρχών στη Βουλή και συντονιστών τους, κ.ο.κ.) είναι αποτέλεσμα ενός μπαράζ επαφών που έχει ο κ. Μητσοτάκης με στελέχη και βουλευτές του κόμματος, τα τελευταία 24ώρα. Ενδεικτικές, αλλά επ” ουδενί οι μόνες, είναι οι συναντήσεις, χθες, με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση για το ενδεχόμενο ανάληψης της καυτής θέσης του εκπροσώπου του κόμματος από τον κ. Γ. Κουμουτσάκο πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνάντησης που είχε χθες ο κ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικ. Παπαδόπουλο.

Οι αγωνίες του προέδρου

Μπορεί να μοιάζει παράδοξο, αλλά για τους στενούς συνεργάτες του η μεγάλη αγωνία του κ. Μητσοτάκη δεν αφορά τόσο στη στελέχωση των οργάνων του κόμματος όσο σε αυτή καθαυτή την οργανωτική και οικονομική του κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι συνεργάτες του, με πρώτο τον νέο διευθυντή του κόμματος Νικ. Παπαθανάση, επιχειρούν να βρουν λύση στον γόρδιο δεσμό των άδειων ταμείων, των υψηλών οφειλών προς τις τράπεζες, το προσωπικό (7 και πλέον μήνες είναι απλήρωτοι αρκετοί εκ των εργαζομένων της Ν.Δ.), τους προμηθευτές και την ιδιοκτήτρια εταιρεία των γραφείων της Συγγρού, αλλά και της χαμηλής κρατικής χρηματοδότησης. Το θέμα της οργανωτικής αναδιάρθρωσης και της οικονομικής επιβίωσης του κόμματος, που προϋποθέτει εγκατάλειψη του πολυδάπανου κτιρίου της Συγγρού αλλά και δραστική μείωση προσωπικού, δεν αποκλείεται να είναι εκ των κεντρικών θεμάτων στη σημερινή ομιλία (14.00) του κ. Μητσοτάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ.

ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ για την Καθημερινή

ΠΗΓΗwww.kathimerini.gr
SHARE