«Έκλεισε» πριν καν ανοίξει! το «OPEN MALL» στο κέντρο της Λάρισας

«Έκλεισε» πριν καν ανοίξει! το «OPEN MALL» στο κέντρο της Λάρισας

«Έκλεισε» πριν καν ανοίξει! το «OPEN MALL» στο κέντρο της Λάρισας

Απρίλιος του 2014. Η χώρα ζαλισμένη από τη «χημειοθεραπεία» του μνημονίου προσπαθεί να ανασυνταχτεί. Κάθε δράση που χαρακτηρίζεται από την αγορά ικανή να μεταβάλλει τις συνθήκες πολικού ψύχους αγκαλιάζεται ως εκείνη η σανίδα σωτηρίας που μπορεί να οδηγήσει στη γη της επαγγελίας.

Ήταν τότε, στις 11 Απριλίου, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο Πρόγραμμα Πιλοτική Δράση με κωδική ονομασία «Ενίσχυση Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου». Στόχος να λειτουργήσουν έξι πιλοτικά «Ανοικτά MALL» σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και Αλεξανδρούπολη και με την πρόσκληση να απευθύνεται στους αντίστοιχους Εμπορικούς Συλλόγους. Ο προσανατολισμός είναι τα Ανοικτά Εμπορικά Κέντρα που θα δημιουργηθούν, θα βασίζονται στη συμμετοχή των επιχειρήσεων μιας περιοχής (μελών των οικείων εμπορικών ή επαγγελματικών συλλόγων), σε ενέργειες/δραστηριότητες, στο πλαίσιο μιας ενιαίας πολιτικής ανάδειξης του εμπορικού κέντρου και εξυπηρέτησης των καταναλωτών.

Η ιδέα ακούγεται ενδιαφέρουσα. Ο Εμπορικός Σύλλογος της Λάρισας δείχνει έτοιμος να δεχθεί την πρόσκληση-πρόκληση, αφού η πρώτη ανίχνευση δείχνει πως υπάρχει ο ικανός αριθμός των εμπόρων εκείνων που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη δράση. Στελέχη της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Επιμελητηρίου της πόλης συνεργάζονται με τον Εμπορικό Σύλλογο για την υλοποίησή της. Απώτερος στόχος όλων; Η «μεταμόρφωση» του ιστορικού εμπορικού κέντρου της πόλης και ταυτόχρονα η τόνωση της ζήτησης.

Οι πρώτες προτάσεις που διαμορφώνονται αφορούν την χωροθέτηση και την οριοθέτηση του Open Mall η οποία αναμένεται να αφορά όλο το ιστορικό εμπορικό κέντρο της Λάρισας, ενώ κατά την εφαρμογή της δράσης θα τοποθετούνταν αψίδες στις εισόδους – εξόδους του Open Mall, ώστε ο χώρος να προσδιορίζεται ευκρινώς. Παράλληλα, θα αναπτύσσονταν ειδικά διαμορφωμένα σταντ με έντυπο ενημερωτικό υλικό, αλλά και infopoints για περεταίρω πληροφόρηση. Ταυτόχρονα, εκείνη την χρονική περίοδο, σχεδιάζονται μια σειρά εκδηλώσεων οι οποίες θα καλύπτουν, χρονικά, ολόκληρο τον ορίζοντα μέχρι το καλοκαίρι του 2015 με στόχο να εμπλακούν στη διαδικασία όσο το δυνατόν περισσότερες τοπικές επιχειρήσεις, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό την ίδια την ταυτότητα της πόλης. Άλλωστε οι δράσεις που είναι επιλέξιμες, μεταξύ άλλων, αφορούν την δικτύωση μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών ή POS, χρηματοδότηση αντίστοιχου software, δαπάνες οριοθέτησης και σήμανσης καταστημάτων, ελεύθερη ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο, Infokiosques, φυλλάδια, VideoWall για την προβολή των συμμετεχουσών επιχειρήσεων, προβολή μέσω των διαδικτυακών μηχανών αναζήτησης κ.α.

Ο χρόνος τρέχει. Κυβερνήσεις αλλάζουν, υπουργοί καταπίνονται από τη Λερναία Ύδρα της κρίσης και η τρόικα έχει μετατραπεί σε κουαρτέτο, όχι για έγχορδα αλλά για την αγορά που συνεχίζει να στενάζει υπό το βάρος της ύφεσης και των λουκέτων. Παρά το γεγονός ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας υπέβαλλε από τις 19 Σεπτεμβρίου του 2014 τον φάκελο για την ανάπτυξή του σχεδίου για Open Mall στην Λάρισα, η κατάσταση βάλτωσε. Οι αρμόδιες Αρχές ανάβουν το «πράσινο φως» Απρίλιο του 2015, ενώ η απόφαση έγκρισης της χρηματοδότησης λαμβάνεται τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου τρέχει με τις προθεσμίες να σφίγγουν ασφυκτικά, ωστόσο η τελική υπογραφή της πληρωμής γίνεται στις 18 Δεκεμβρίου για ένα έργο που θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τις 31 του ίδιου μήνα! Αν και ο φάκελος της Λαρισινής πρότασης είχε χαρακτηριστεί ως άρτιος, η κωλυσιεργία εκ μέρους του αρμόδιου υπουργείου αναγκάζει τον ίδιο τον Εμπορικό Σύλλογο να δηλώσει αδυναμία υλοποίησης.

«Με απόφασή της η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και ΤΑ κα Ευγενία Φωτονιάτα υπογράφει την ανάκληση της απόφασης ένταξης του έργου «Ενίσχυση Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου –Λάρισας» με δικαιούχο τον Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας και προϋπολογισμό 171.429 ευρώ, μετά από δήλωση αδυναμίας υλοποίησης του εντός των προθεσμιών. ΜΕ την ίδια απόφαση ανακαλείται και ο πίνακας των 120 επιχειρήσεων της πιλοτικής δράσης του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας…». Κάπως έτσι γράφεται ο επίλογος του σχεδίου «Open Mall στην καρδιά της πόλης», με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 120 επιχειρήσεων οι οποίες είχαν αποφασίσει να συμμετάσχουν ενεργά.

Μιλώντας για την ατυχή κατάληξη του σχεδίου ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Λάρισας Γιώργος Τσιαπλές δεν κρύβει την δυσφορία του για ένα κράτος που αντί να σταθεί αρωγός στην όλη προσπάθεια, απεναντίας ναρκοθετεί με τη συμπεριφορά του το όλο εγχείρημα. «Ήταν αδύνατο μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα να ολοκληρώσουμε τη δουλειά δυο και πλέον χρόνων. Επίσης δεν θα μπορούσαμε επ’ ουδενί να θέσουμε σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις της πόλης που στήριξαν το σχέδιο μας. Η ιστορία του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης και η φιλοσοφία μας δεν μας επέτρεπαν να προχωρήσουμε υπό αυτές τις συνθήκες», σημειώνει ο ίδιος ο πρόεδρος ενώ σε ερώτησή μας για το τι μέλλει γενέσθαι ο ίδιος δείχνει αποφασισμένος να μην τον βάλει κάτω: «ψάχνουμε άλλους τρόπους χρηματοδότησης για να ολοκληρώσουμε ένα εγχείρημα ικανό να αλλάξει τους ρυθμούς της αγοράς προσδίδοντας μια ταυτότητα σε ολόκληρη την πόλη», θα μας πει.

Το αν καταφέρουν ή όχι να βρουν τους τρόπους χρηματοδότησης και να προχωρήσουν στην υλοποίηση του φιλόδοξου αυτού πρότζεκτ κανείς δεν είναι σε θέση, αυτή τη στιγμή, να γνωρίζει. Απεναντίας όμως, αυτό που είναι εμφανές, πέντε χρόνια μετά το χτύπημα της ελληνικής κοινωνίας από το ορμητικό τσουνάμι της κρίσης, είναι το γεγονός ότι οι δομές που προκάλεσαν την ελληνική χρεοκοπία, δηλαδή οι δομές του κράτους, παραμένουν ίδιες και απαράλλακτες, καθιστώντας με τον τρόπο αυτό μάλλον απαισιόδοξη οποιαδήποτε σκέψη και προοπτική για το μέλλον.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

SHARE