Αποκαλύψεις Βαρουφάκη: Είχα σχέδιο Χ για την οικονομία – Το Βερολίνο «έκοψε»...

Αποκαλύψεις Βαρουφάκη: Είχα σχέδιο Χ για την οικονομία – Το Βερολίνο «έκοψε» τη βοήθεια από την Κίνα

Αποκαλύψεις Βαρουφάκη: Είχα σχέδιο Χ για την οικονομία – Το Βερολίνο «έκοψε» τη βοήθεια από την Κίνα

Τις δικές του εξηγήσεις και απαντήσεις για τα δραματικά γεγονότα στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και για τα σενάρια περί «σχεδίου Β», έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί έντονα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι ηχογραφούσε τα Eurogroup και δηλώνει ότι ήταν επικεφαλής της ομάδας που ετοίμασε το «Plan X» για την ελληνική οικονομία.

Ο πρώην υπουργός μιλάει και για την ατμόσφαιρα που αντιμετώπισε μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο μετά την γνωστοποίηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος το βράδυ της 5ης Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, στην συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ και τον Αλέξη Παπαχελά, στο ερώτημα αν ως υπουργός Οικονομικών είχε ηχογραφήσει όλα τα Eurogroup πλην του πρώτου, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε «Είναι αλήθεια». Τόνισε ότι το πρώτο που κράτησε πάνω από 10 ώρες ήταν ένα έντονο και στα όρια της σωματικής εξόντωσης Eurogroup. Είπε ότι έκανε την ηχογράφηση ώστε αν πήγαινε στο υπουργικό συμβούλιο και τον ρωτούσαν τι ειπώθηκε δεν θα θυμόταν. Τόνισε ότι διαπίστωσε πως δεν κρατούνταν πρακτικά και γι” αυτό είχε υποχρέωση να κάνει τις ηχογραφήσεις. «Εχω όλα τα Eurogroup εκτός από το πρώτο», τόνισε. Δεν αποκλείει οριστικά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τα ντοκουμέντα στο μέλλον. «Δε γνωρίζω να σας πω, δεν έχω στόχο να τα χρησιμοποιήσω προς το παρόν», λέει χαρακτηριστικά.. Ανέφερε ότι έχει δώσει στικάκια με ηχογραφήσεις στην πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης αλλά δεν γνωρίζει αν τα έχουν ακούσει.

Σε άλλο ερώτημα αναφορικά με το αν υπήρχε κάποια ομάδα που είχε ευθύνη για το plan X, ο πρώην υπουργός Οικονομικών απάντησε «βεβαίως», ενώ κατόπιν σχετικού ερωτήματος ανέφερε πως επικεφαλής της ομάδας ήταν ο ίδιος αλλά δεν θα ήθελε να αναφέρει άλλα ονόματα. Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, στον στενό πυρήνα «έξι επτά ατόμων» της διαπραγματευτικής ομάδας είχε συμφωνηθεί να διαταχθεί αναδιάρθρωση των εν λόγω ομολόγων εάν οι εταίροι προκαλούσαν το κλείσιμο των τραπεζών. Η απειλή όμως δεν έγινε πράξη, καθώς – όπως υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών – όταν ήλθε η ώρα της απόφασης ο ίδιος μειοψήφησε. «Τότε κατάλαβα ότι η ήττα ήταν προδιαγεγραμμένη».

Διέψευσε ότι είχε σχέδια για «διπλό νόμισμα», αλλά επιβεβαίωσε ότι εξέταζε ένα σύστημα εξωτραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών για την αντιμετώπιση της τραπεζικής αργίας. «Οχι παράλληλο νόμισμα, αλλά παράλληλο σύστημα πληρωμών», υποστήριξε.

Αρνήθηκε πάντως κατηγορηματικά ότι γινόταν χακάρισμα των φορολογικών λογαριασμών των πολιτών. «Κανείς δεν προσπάθησε να χακάρει τίποτε, αλλά είναι στη δικαιοδοσία του υπουργού η Γενική Γραμματεία Εσόδων», ανέφερε.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε μάλιστα ότι ενώ εκείνη την περίοδο η Αθήνα είχε έλθει σε συμφωνία με την Κίνα για δανειακή στήριξη, η συμφωνία «ανετράπη […] με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο» στο Πεκίνο. Στο ερώτημα αν είναι σίγουρος γι” αυτό τόνισε «Οσο σίγουρος μπορείς να είσαι, όσο πιστεύεις τον Κινέζο πρωθυπουργό».

Οπως τόνισε στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για βοήθεια δεν είχε ο ίδιος καμιά εμπλοκή γιατί άλλωστε ο ίδιος δεν συμφωνούσε.

Δημοψήφισμα

Eρωτηθείς για τις κρίσιμες μέρες του δημοψηφίσματος, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η απόφαση για προσφυγή στις κάλπες ελήφθη από τον Αλέξη Τσίπρα μετά τις διαπραγματεύσεις κορυφής στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιουνίου, οι οποίες ναυάγησαν παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός «ουσιαστικά αγνοώντας τις δικές μου εισηγήσεις [τα] είχε αποδεχθεί σχεδόν όλα».

Σημείωσε ότι ο ίδιος ήταν επιφυλακτικός απέναντι στο δημοψήφισμα καθώς έβλεπε το ενδεχόμενο «να πάμε στο δημοψήφισμα ζητώντας το ‘Όχι’» αλλά εν τέλει να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των δανειστών.

Οι τίτλοι τέλους της συμμετοχής του στην κυβέρνηση ήλθαν αφού, το βράδυ του δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός του «εκδήλωσε την απόφασή του να συνθηκολογήσει» και δέχτηκε τις προτάσεις των θεσμών.

Ερωτηθείς για την εικόνα που αντιμετώπισε όταν μπήκε στο Μαξίμου (προφανώς μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος), ο κ. Βαρουφάκης απαντά: «Από την πρώτη στιγμή, πριν δω καν κανέναν, πριν συνειδητοποιήσω ότι έχω δει κάποιον, ένιωσα μια ηλεκτρισμένη αρνητικά ατμόσφαιρα».

Οπως είπε, ήταν αντίθετος με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, όταν το ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας λέγοντας ότι αν και είχε συμφωνήσει να έχει ο ίδιος εμπλοκή στο πρόγραμμα τελικά το έμαθε από τις εφημερίδες. Τότε κατάλαβε ότι υπήρχε αναντιστοιχία λόγων και έργων.

Για τις διαπραγματεύσεις είπε ότι δεν έπρεπε να είναι υπόθεση συμβιβασμού το θέμα του χρέους. Στην «καυτή» συζήτηση με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, τόνισε ότι είπε στον Ολλανδό ότι ήθελε να υπάρξει ένας συμβιβασμός μεταξύ Μνημονίου και του προγράμματος. Ο κ. Ντάισελμπλουμ του είπε ότι είτε θα αποδεχόταν το πρόγραμμα είτε θα σταματούσε η χρηματοδότηση με τον κ. Βαρουφάκη να το θεωρεί εκβιασμό.

Μιλώντας στον Αλέξη Παπαχελά, ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει πως βασικό «όπλο» της Αθήνας θα ήταν η απειλή για αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων, αξίας 27 δισεκατομμυρίων ευρώ, που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, στον στενό πυρήνα «έξι επτά ατόμων» της διαπραγματευτικής ομάδας είχε συμφωνηθεί να διαταχθεί αναδιάρθρωση των εν λόγω ομολόγων εάν οι εταίροι προκαλούσαν το κλείσιμο των τραπεζών. Η απειλή όμως δεν έγινε πράξη, καθώς – όπως υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών – όταν ήλθε η ώρα της απόφασης ο ίδιος μειοψήφησε.

Στην ερώτηση για το πόσες ημέρες είχε χρήματα το κράτος ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι αρμόδιοι παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του είπαν ότι είχαν μόλις 12 ημέρες. «Κι όμως, καταφέραμε να αντέξουμε μέχρι τον Ιούνιο και να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις».
Για την περιβόητη συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο του Eurogroup τόνισε ότι ενώ στην αρχή είχαν συμφωνήσει να κυλήσουν όλα ομαλά όταν του ετέθη θέμα για την τρόικα τότε απάντησε δεν μπορούσε να αποδεχθεί αυτή την εικόνα απαξίωσης της ελληνικής οικονομίας με τους τροικανούς να εισβάλουν στα υπουργεία. «Αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί», είπε ο πρώην υπουργός.
«Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι εκνευρίστηκε τόσο πολύ, έσκυψε στο αυτί μου και μου είπε: Μόλις σκότωσες την τρόικα».
Εξαπέλυσε επίθεση στην ΕΚΤ και τον Μ. Ντράγκι γιατί τράβηξε την πρίζα της ρευστότητας ενώ για το πρώτο Eurogroup που πήγε ανέφερε ότι ζήτησε να υπάρξει συμβιβασμός του υπάρχοντος προγράμματος με το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά μίλησε ο Μ. Σαπέν ενώ παρενέβη ο κ. Σόιμπλε ο οποίος είπε ότι οι εκλογές δεν μπορούν να αλλάξουν ένα πρόγραμμα.
Κατηγόρησε τους δανειστές ότι δεν είχαν ούτε μία σελίδα πρότασης ενώ αντίθετα ο ίδιος είχε συγκεκριμένες προτάσεις.