Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ Τσίπρα και Σόιμπλε για το ΔΝΤ

Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ Τσίπρα και Σόιμπλε για το ΔΝΤ

Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ Τσίπρα και Σόιμπλε για το ΔΝΤ

Το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα «δυναμίτισε» την συζήτηση σε πάνελ στο Νταβός, στο οποίο συμμετείχαν ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Εάν κάποιος ζητούσε από την Γερμανική Βουλή να αλλάξει την συμφωνία για την στήριξη της Ελλάδας ως προς την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα ήταν «σαν να μπαίνει σε δωμάτιο με δυναμίτες με ένα αναμμένο κερί», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.
Παίρνοντας τον λόγο, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «δεν μπορούμε να μένουμε στο σκοτάδι διαρκώς. Να βγάλουμε τον δυναμίτη και να ανάψουμε κερί».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα πιστεύει πως η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να διαχειριστεί το πρόγραμμα μόνη της, αλλά αποδέχεται ότι άλλοι εταίροι επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

«Υπάρχει μια μακρά συζήτηση, έχουμε ακούσει διαφορετικές απόψεις. Κάποιοι εταίροι ζήτησαν την εμπλοκή του ΔΝΤ και συμφωνήσαμε προκειμένου να υπάρξει η συμφωνία. Τώρα, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εφαρμόσουμε αυτή τη συμφωνία», δήλωσε.

Ο Τσίπρας, που αργότερα σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι αυτό που έχει σημασία είναι οι διαφορές ανάμεσα στους πιστωτές της Αθήνας να μην καθυστερήσουν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Παράλληλα, ο Ελληνας πρωθυπουργός επέμεινε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν άλλες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε από την πλευρά του ότι η Ευρώπη έχει περιθώριο μόλις έξι έως οκτώ εβδομάδων για να θέσει υπό έλεγχο την εισροή προσφύγων από ζώνες συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και αλλού.

«Έχουμε 6-8 εβδομάδες», είπε ο Ρούτε, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως η ζώνη Σένγκεν για την ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη θα μπορούσε να διασωθεί, όμως η Ενωση πρέπει πρώτα να συμφωνήσει σε έναν μηχανισμό που θα αντικαταστησει το αποτυχημένο σύστημα του Δουβλίνου, βάσει του οποίου οι πρόσφυγες πρέπει να ζητούν άσυλο στην πρώτη χώρα της ΕΕ στην οποία εισέρχονται.

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη το προσφυγικό

«Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τριπλή κρίση» είπε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην «καρδιά» της οικονομικής και της προσφυγικής κρίσης.

Ο έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας από την Ευρώπη, ενός αμφίδρομου συστήματος για το προσφυγικό, ώστε «οι άνθρωποι να μπορούν να γυρίζουν στα σπίτια τους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι χρειάζεται αμεσότερη και καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στις εμπλεκόμενες στο προσφυγικό χώρες, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα κάνει προσπάθειες να μεταρρυθμίσει την οικονομία της, επισημαίνοντας ότι «πρέπει όμως όλοι να καταλάβουμε ότι για να υπάρχει ισορροπία στον ισολογισμό, θα πρέπει να υπάρχει και ανάπτυξη».

«Χρειαζόμαστε μια συντονισμένη στρατηγική για την ανάπτυξη, και η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει να μειωθούν οι ανισότητες μεταξύ Βορρά και Νότου. Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη αλληλεγγύη εκ μέρους της», κατέληξε.

Με τον Αλέξη Τσίπρα συμφώνησε και ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας όμως ότι «και οι μικρότερες χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικές», απαντώντας ουσιαστικά στον Αλέξη Τσίπρα που νωρίτερα είχε τονίσει ότι  «η Ευρώπη για να μπορέσει να προχωρήσει χρειάζεται να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης συνολικά και να μπορέσει να αμβλύνει τις μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στις χώρες της περιφέρειας και στις χώρες του βορρά».

Ο κ. Σόιμπλε έκανε λόγο για τα προβλήματα της Γερμανίας, αναφέροντας ως σημαντικότερο το δημογραφικό.

Καταλήγοντας ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι «αν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική, τότε θα πρέπει να εφαρμόσουμε όσα έχουμε συμφωνήσει».

Για το προσφυγικό, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να δαπανήσει δισεκατομμύρια προκειμένου να ανακόψει τις ροές των μεταναστών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τους Τζακ Λιού (υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ) και Κριστίν Λαγκάρντ (διευθύντρια του ΔΝΤ).

Ο κ. Τσίπρας που αναζητά μεταξύ άλλων κάποια θετικά μηνύματα από τους εταίρους αναφορικά με την προοπτική έναρξης της αξιολόγησης και, κυρίως, της συζήτησης για απομείωση του ελληνικού χρέους, καλείται να διαχειριστεί τα ανοιχτά ζητήματα της κυβέρνησης με φόντο το δύσβατο εσωτερικό περιβάλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο θα διερευνήσει το βαθμό στήριξης των ΗΠΑ στο ελληνικό ζήτημα, ενώ στη συνάντησή του με την κα. Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση ο τρόπος συμμετοχής  του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως και να αναφερθούν στο θέμα της μείωσης του χρέους.

ΠΗΓΗwww.kathimerini.gr
SHARE