Α. Τσίπρας: «Πορευόμαστε με στόχο και αυτοπεποίθηση»

Α. Τσίπρας: «Πορευόμαστε με στόχο και αυτοπεποίθηση»

Α. Τσίπρας: «Πορευόμαστε με στόχο και αυτοπεποίθηση»

Απολογισμό της περιόδου που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές και σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ συγκρότησαν κυβέρνηση συνεργασίας, με πολιτικά μηνύματα για την τρέχουσα περίοδο, τόσο για το εσωτερικό της χώρας, όσο και για το θέμα των σχέσων με τους δανειστές, έκανε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια ομιλίας του το βράδυ της Κυριακής στο γήπεδο του ΤΑΕ – ΚΒΟ – ΝΤΟ.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015, αλλά στην ομιλία του πρωθυπουργού, κυριάρχησε η τριπλή εκλογική αντιπαράθεση, συνυπολογίζοντας το δημοψήφισμα, αλλά και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους: «Η παρουσία σας εδώ αυτή τη μέρα γιορτής μας δίνει τη δύναμη για να συνεχίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια να δώσουμε πνοή όραμα και ελπίδα στον ελληνικό λαό. Αναλάβαμε ιστορικές ευθύνες όχι μόνο για το λαό μας αλλά και για όλη την Ευρώπη. Δεν δειλιάσαμε στη χαώδη ασυμμετρία των συσχετισμών δύναμης. Συγκρουστήκαμε δώσαμε μάχες και αναδείξαμε το μεγάλο κενό δημοκρατίας στην Ευρώπη. Παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, πατάμε γερά στα πόδια μας. Πορευόμαστε με στόχο και αυτοπεποίθηση. Η Ελλάδα θα φύγει μπροστά δεν θα μείνει όμηρος των εκβιαστών και των συμφερόντων».

Ακολούθως ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση αναφέροντας ότι διατύπωνε την άποψη να υπογραφούν οι τότε προτεινόμενες συμφωνίες όπως – όπως.

Χαρακτήρισε την εκλογική μάχη του δημοψηφίσματος σαν την πιο κρίσιμη γιατί εκφράστηκαν πιέσεις από συμφέροντα, ενώ απομακρύνθηκε ο κίνδυνος του Grexit.

«Η μάχη δεν έχει ακόμα τελειώσει είναι ακόμα μπροστά μας αλλά το ιστορικό αποτύπωμα δεν μπορεί να σβηστεί. Σαν παράδειγμα αξιοποίησης της τριπλής εκλογικής νίκης, ανέφερε τις κυβερνητικές εξελίξεις στην Πορτογαλία, αλλά εξέφρασε και την άποψη ότι είναι πολύ πιθανό να συμβούν ανάλογες εξελίξεις και στην Ισπανία. Αν είχαμε υποκύψει στις ανόητες φωνές ορισμένων να συγκρουστούμε χωρίς σχέδιο, όχι μόνο θα πλήρωνε τις επιπτώσεις ο κόσμος της εργασίας, αλλά θα οι σύντροφοί μας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα γίνονταν απολογητές της καταστροφής». Επίσης ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι πρέπει να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη.

«Όσο και αν λυσσομανούν η κυβέρνηση θα προχωρήσει και θα βγάλει τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση είπε ότι θα καούν από το ζέσταμα, θα κάτσουν πολλά χρόνια στα έδρανα της αντιπολίτευσης, 40 χρόνια είχαν την κυβερνητική εξουσία.

 Ασφαλιστικό – αγρότες

Αναφερόμενος στο θέμα των ασφαλιστικών ταμείων ο κ. Τσίπρας, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι έχει ευθύνες χρόνων για τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί. Επανέλαβε ότι δεν αποτελούν πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, οι απολύσεις στο δημόσιο και των ιδιωτικό τομέα, αντίθετα αυτές τις επιλογές τις χρέωσε σαν πολιτικά οράματα της αντιπολίτευσης.

Η ιδεολογία της αντιπολίτευσης είναι αυτά που πιστεύουν οι δανειστές και το ΔΝΤ, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ένα από τα παραδείγματα που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας ήταν τα Λιπάσματα της Δραπετσώνας, που όπως είπε σύντομα θα αποδοθεί ο χώρος στο Δήμο και θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα.

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν γίνεται να είσαι και με τις κινητοποιήσεις και με το ΔΝΤ».

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποιήσεων και δήλωσε η προσπάθεια εξαφάλισης των αναγκαίων πόρων γίνεται με μικρή αύξηση των εισφορών των εργοδοτών. Προανήγγειλε αλλαγές και τροποποιήσει για επιστήμονες και επαγγελματίες και δήλωσε ότι «δεν θα βάλουμε εμείς τους νέους επιστήμονες, τους μικρο δικηγόρους,  με τα μπλοκάκια στην ίδια μοίρα με τους ιδιοκτήτες μεγάλων δικηγορικών γραφείων και των διαγνωστικών κέντρων, που διαδηλώνουν με τις γραβάτες».

Για τους αγρότες σχολίασε, ότι δεν μπορεί ορισμένοι από αυτούς που έκαναν καμπάνια για το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα να εμφανίζονται σαν επαναστάτες, ενώ επανέλαβε τη θέληση της κυβέρνησης να γίνει διάλογος για τα ζητήματά τους και πως το 2016 θα ισχύσει γι αυτούς ό,τι και το 2015. Τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου πλαισίου για τη λειτουργία των αγροτικών συνεταιρισμών.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η αριστερά είναι εδώ για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Μετακλητοί υπάλληλοι

Για το θέμα αυτό ο κ. Τσίπρας έκανε σύγκριση των 1.200 της εποχής του κ. Σαμαρά με τους 630 της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι εκείνοι είχαν κάνει την οικογένεια κράτος, όποια πέτρα και αν σηκώσουμε κάτι βρίσκουμε». Επίσης έκανε διαχωρισμό των στελεχών της δημόσιας διοίκησης και αυτών που είναι οι άμεσοι συνεργάτες του κυβερνητικού επιτελείου.  Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη τον κατηγόρησε ότι από την υπουργική του θητεία είχε ενισχύσει το ρουσφέτι και τον κομματισμό.

Ραδιοτηλεοπτικό τοπίο

Ίσως και μέσα στον επόμενο μήνα μπορεί να έχει λυθεί το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, δήλωσε ο κ. Τσίπρας και σχολίασε ότι όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν εμπόδια, ξεπληρώνουν γραμμάτια.

Στο τέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφερόμενος σε όσους διαδηλώνουν, είπε ότι η διαφορά αυτής της κυβέρνησης με την προηγούμενη, είναι ότι θέλει να ακούει τις απόψεις τους,.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η φετινή χρονιά θα είναι «η χρονιά της οριστικής ρήξης με το παλιό, το «έτος μηδέν», ώστε η χώρα να πορευθεί απ’ άλλη θέση για το μέλλον της. Στόχος είναι το 2021, στην 200 επέτειο από την Επανάσταση, να έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε μια άλλη Ελλάδα.
Ξέρουμε τα οράματά μας, ξέρουμε και την πραγματικότητα, και αν αυτά δεν χωρούν στη σημερινή πραγματικότητα, αγωνιζόμαστε να την αλλάξουμε, αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη για να ηττηθούν οι δυνάμεις της λιτότητας και της δογματικής εμμονής».
Mετά το τυπικό τέλος της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας επανήλθε στο βήμα και τόνισε ότι όσο ο κόσμος στηρίζει την κυβέρνηση, της δίνει δύναμη να συνεχίσει να δίνει τη μάχη.

SHARE