Επιστημονικοί φορείς και επιχειρηματίες του Ν. Καρδίτσας ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου...

Επιστημονικοί φορείς και επιχειρηματίες του Ν. Καρδίτσας ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό

Επιστημονικοί φορείς και επιχειρηματίες του Ν. Καρδίτσας ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό

Κοινό μέτωπο συστήνουν επιστημονικοί φορείς και επιχειρηματίες του νομού, οι οποίοι με κοινές δράσεις,  θα αγωνιστούν για την απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση και τους βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Σήμερα στη 1 το μεσημέρι εκπρόσωποι των επιστημόνων συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καρδίτσας κ. Ηλία Αντωνίου και συζήτησαν διεξοδικά τα προβλήματά τους.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας κ. Βασίλης Τσιώνας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Σωτήρης Κουλοκτσής, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κων/νος Σωτηρόπουλος, ο Γ. Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Δημήτρης Γαρίτος,  ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελεύθερων Επαγγελματιών Διπλωματούχων Μηχανικών κ. Ευάγγελος Παπαβασιλείου, ο εκπρόσωπος του Οδοντιατρικού Συλλόγου και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Αριστείδης Αυγέρης και η εκπρόσωπος των Συμβολαιογράφων κα. Ανδρονίκη Μπαλτά.

Σε δηλώσεις τους στα τοπικά ΜΜΕ, αρχικά  εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών, επισημαίνοντας πως την ερχόμενη εβδομάδα αντιπροσωπεία των επιστημονικών φορέων και των επιχειρηματιών, θα επισκεφθεί τα μπλόκα.

Στη συνέχεια, επιστήμονες και επιχειρηματίες δήλωσαν  την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, τονίζοντας πως θα πρέπει να προηγηθεί διάλογος.  Ανακοίνωσαν δε πως θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία της 4ης Φλεβάρη, και θα συντονίσουν δράσεις σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να αποσυρθεί.

Ο κ. Αντωνίου

Το λόγο πήρε πρώτος ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο οποίος δήλωσε τα εξής:

«Η σημερινή κοινή συνέντευξη τύπου  των  επιστημόνων  και των επιχειρηματιών του νομού για το προωθούμενο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, καταδεικνύει τη σοβαρότητα του προβλήματος καθώς αυτό θίγει όλες τις τάξεις των επαγγελματιών.

Τα τεράστια προβλήματα του Ασφαλιστικού που έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια τα δομημένα ομόλογα, το χρηματιστήριο και οι λανθασμένες επιλογές των κυβερνήσεων έχουν φτάσει σε οριακό σημείο και απειλούν τη βιωσιμότητα των ταμείων.

Θεωρούμε ότι η πολιτεία θα πρέπει να επανεξετάσει το ασφαλιστικό, κυρίως στο κομμάτι που αφορά τις υπέρογκες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες πρώτων είναι δυσβάστακτες, δεύτερον δεν παρουσιάζουν καμία ανταποδοτικότητα και τρίτον έρχονται να προστεθούν στην υψηλή φορολογία, στον ΕΝΦΙΑ και στην εξυπηρέτηση των δανειακών  υποχρεώσεων των ελευθέρων επαγγελματιών.

Θεωρούμε ότι η ψήφιση ενός νομοσχεδίου σε αυτή την κατεύθυνση  θα ενισχύσει τη φοροδιαφυγή αντί να τη μειώσει και θα πλήξει κεραία τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κατανοούμε τη δυσκολία των περιστάσεων και των επιλογών της πολιτείας , πρέπει όμως και η κυβέρνηση να κατανοήσει τη δύσκολες στιγμές που ζουν οι επιχειρηματίες οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν με τον ένα ή άλλο τρόπο ποσά μεγαλύτερα των εισοδημάτων τους.

Ενώνουμε τις φωνές μας  και διεκδικούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το ασφαλιστικό».

Ο κ. Τσιώνας

Ακολούθως ο κ. Τσιώνας τόνισε πως η πρόταση του κ. Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό οδηγεί στη δήμευση του 70% του εισοδήματός τους και πως οι μηχανικοί ζητούν ουσιαστικό διάλογο.

Λέμε «ναι» στη μεταρρύθμιση και «όχι» στο μπάλωμα που επιχειρείται, δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Ζητούμε από την κυβέρνηση να κάνει στροφή στο ρεαλισμό με στοιχεία και μελέτες, ξεκινώντας έναν ουσιαστικό διάλογο. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι αναγκαία. Η πρόταση του Υπουργού σε περίπτωση ψήφισής της είναι καταδικασμένη να αποτύχει με πολύ δυσάρεστες συνέπειες για το λαό.

Θα οδηγήσει σε απολύσεις, μετανάστευση των πιο παραγωγικών ανθρώπων, κατάρρευση των ταμείων και έκρηξη της παραοικονομίας με αύξηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής».

Ο κ. Κουλοκτσής

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου εξέφρασε την αντίθεσή του στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, επισημαίνοντας πως επρόκειτο για φορολογικό.

Ο κ. Κουλοκτσής ζήτησε να παραμείνει ανεξάρτητο το ΕΤΑΑ και αναφέρθηκε στις αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρει το νομοσχέδιο: κατάρρευση του συστήματος υγείας, μαύρη εργασία κ.α.

Ο κ. Αυγέρης

«Αν δεν αγωνιστούμε, τελειώσαμε…» είπε ο εκπρόσωπος των Οδοντιάτρων καλώντας όλους τους επιστήμονες σε συστράτευση.

Επίσης, ο κ. Αυγέρης τόνισε πως οι Βουλευτές του νομού πρέπει να τοποθετηθούν δημοσίως, ώστε να πληροφορηθούν τις προθέσεις τους, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που οδηγεί στον αφανισμό τόσα επαγγέλματα.

Ο κ. Παπαβασιλείου

Ο Αντιπρόεδρος των Διπλωματούχων Μηχανικών υπενθύμισε πως πριν την κρίση, είχαν ένα από τα πιο υγιή ταμεία, το ΤΣΜΕΔΕ και μετά την ενοποίησή του με άλλα ταμεία, έχει καταρρεύσει.

Ο κ. Παπαβασιλείου ανέφερε ακόμη πως η ανεργία φτάνει το 50% και πως πολλοί συνάδελφοι αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Η κα. Μπαλτά

Το πρόβλημα είναι κοινό και εμείς θα συμμετάσχουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις, τόνισε η εκπρόσωπος των συμβολαιογράφων κα. Μπαλτά.

Ο κ. Σωτηρόπουλος

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Σωτηρόπουλος τόνισε πως ο κλάδος θα συμμετάσχει στην απεργιακή κινητοποίηση της 4ης Φλεβάρη και σε όλες τις δράσεις που θα αποφασιστούν σε τοπικό επίπεδο με τους άλλους φορείς.

Επίσης, εξέφρασε τη στήριξή τους στους αγρότες, ευχόμενος «καλή δύναμη».

Ο κ. Γαρίτος

Τέλος, ο Γ. Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Γαρίτος δήλωσε πως το νομοσχέδιο τους οδηγεί στην εξόντωση, επισημαίνοντας τα κάτωθι:

«Αντιτιθέμεθα με τη συνολική λογική του σχεδίου, το οποίο οδηγεί αναπόδραστα στην οικονομική και επαγγελματική εξόντωση της συντριπτικής πλειονότητας του δικηγορικού κόσμου.

Οι δικηγόροι αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στις σημερινές, ήδη βεβαρημένες ασφαλιστικές εισφορές. Η σκοπούμενη νέα επιβάρυνσή τους, σε συνδυασμό με τις υπέρογκες φορολογικές υποχρεώσεις συνιστά εν τοις πράγμασιν δήμευση του εισοδήματος.

Η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση αποσυνδέει πλήρως την εισφοροδοτική ικανότητα από τεκμαρτά εισοδήματα και κατηγορίες για τους δικηγόρους και τη συνδέει με το φορολογητέο εισόδημα ώστε τα εισοδήματα από τις 12.000 ευρώ  περίπου και άνω να είναι αυτά που θα σηκώσουν το βάρος της προστασίας τόσο των χαμηλών συντάξεων των μελλοντικών συνταξιούχων κάθε κλάδου όσο και των σημερινών καταβαλλόμενων από τυχόν μειώσεις αλλά και για να μην επωμιστεί η κυβέρνηση και το πολιτικό κόστος μιας νέας περικοπής των αποδοχών, των συνταξιούχων.

Έτσι για τους δικηγόρους προκύπτουν τεράστιες επιβαρύνσεις οι οποίες και πλήττουν ειδικά τους κάτω της 5ετίας δικηγόρους αλλά και όλους εκείνους που έχουν μέσο εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ. Ακόμη και όσοι δικηγόροι τελούν σε αναστολή θα κληθούν να καταβάλλουν τα κατώτατα ποσά σαν να είχαν καθαρό εισόδημα από δικηγορία 586 ευρώ  το μήνα.

Η εισφοροδοτική επιδρομή, που επιχειρείται λοιπόν, θα οδηγήσει σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την ήδη κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών εισφορών. Εξάλλου, παρά το γεγονός ότι οποιαδήποτε πρόταση για το ασφαλιστικό θα έπρεπε να συνοδεύεται από αναλογιστική μελέτη και πλήρη τεκμηρίωση, στην προκειμένη περίπτωση τα στοιχεία αυτά απουσιάζουν παντελώς.

SHARE