Στο πλευρό των Αγροτών ο Σύλλογος Γυναικών Καλλιθήρου

Στο πλευρό των Αγροτών ο Σύλλογος Γυναικών Καλλιθήρου

Αγρότισσα: Πρωταγωνίστρια στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς

Στο πλευρό των Αγροτών ο Σύλλογος Γυναικών Καλλιθήρου

Οι γυναίκες αγρότισσες έχουν πολλούς λόγους να είναι και φέτος στα μπλόκα μαζί με τους άντρες τους, διεκδικώντας το αυτονόητο: να μείνουν στο χωράφι τους και να μπορέσουν να ζήσουν αξιοπρεπώς από αυτό, αυτές και οι οικογένειά τους. Γιατί πώς θα καλύψουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι γυναίκες της υπαίθρου τις ασφαλιστικές τους εισφορές όταν προτείνεται ο τριπλασιασμός τους; Πώς θα καλύψουν τα έξοδα για τα καλλιεργητικά μέσα και εφόδια, όταν αυξάνεται ο ΦΠΑ στο 23% για αυτά; Πώς θα επιβιώσει η αγροτική οικογένεια με την αύξηση της φορολογίας των φτωχών αγροτών και κτηνοτρόφων στο 26% και με την προκαταβολή φόρου στο 100%, με τον ΕΝΦΙΑ και τα χαράτσια του ΕΛΓΑ;

Ο αγώνας της φτωχομεσαίας αγροτιάς είναι αγώνας επιβίωσης. Κανένας μικρός αγρότης δεν θα αντέξει  να μείνει στο χωράφι του με όλα αυτά που του επιβάλλει το νέο ασφαλιστικό τερατούργημα, αλλά και η φοροληστεία.

Για τις αγρότισσες πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι όλα αυτά ένα στόχο έχουν: τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων, στα χέρια επιχειρηματιών και μεγαλοαγροτών. Προσπαθούν να μας εξαφανίσουν. Γι” αυτό ο αγώνας μας για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής – αντιλαϊκής πολιτικής δεν είναι απλώς επιβεβλημένος, αλλά όρος αναγκαίος και προϋπόθεση απαραίτητη για την επιβίωσή μας.

Οι επιπτώσεις στις αγρότισσες έχουν φανεί από καιρό και χρόνο με το χρόνο η θέση τους επιδεινώνεται, καθώς έχει αυξηθεί ο αριθμός αυτών που δεν ασφαλίζονται, αφού τα χρήματα δεν φτάνουν, που στερούνται ακόμα και τη στοιχειώδη υγειονομική περίθαλψη, που βλέπουν τη σύνταξη να γίνεται άπιαστο όνειρο.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Πάνω από το 50% των αγροτών είναι ανασφάλιστοι και στην πλειοψηφία τους αγρότισσες.

Τα οξυμμένα προβλήματα στην υγεία, την παιδεία, την πρόνοια και την ασφάλιση έχουν σαν συνέπεια οι περισσότερες από αυτές να είναι απομονωμένες σε όλες τις γωνιές της χώρας, ανεκπαίδευτες και χωρίς επάγγελμα. Οι αγρότισσες είναι οι μόνες που παίρνουν σύνταξη μετά από 45 χρόνια ασφάλιση.

Ο Σύλλογος Γυναικών Καλλιθήρου καλεί τις αγρότισσες αλλά και όλες τις γυναίκες της υπαίθρου να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα των αγροτών. Την Κυριακή 31 Γενάρη στις 12 το μεσημέρι να είμαστε όλες παρούσες στο Μπλόκο της Νίκαιας, εκεί που χτυπάει σήμερα η καρδιά της Θεσσαλίας.

Στηρίζουμε τα αιτήματα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων και διεκδικούμε:

  • Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ.
  • Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα.
  • Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Καμιά κατάσχεση σπιτιών αγροτικής οικογένειας ή χωραφιών.
  • Κατάργηση των χαρατσιών.

Η Πρόεδρος                                            Η Γραμματέας
Σοφία Κουλούρη                                    Έλλη Γκαζούνη