Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες στα Τέμπη

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες στα Τέμπη

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες στα Τέμπη

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με πολύωρο πλέον κλείσιμο του ΠΑΘΕ, αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των μπλόκων που συμμετείχαν το μεσημέρι του Σαββάτου σε σύσκεψη στα Τέμπη. Ωστόσο οι γενικές συνελεύσεις των κατά τόπους μπλόκων θα λάβουν τις σχετικές αποφάσεις την Δευτέρα το πρωί.

Οι αγρότες ζητούν τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, η οποία θα εξετάσει, παρουσία και αγροτών και κτηνοτρόφων, τα αιτήματα τους. Υπογραμμίζουν δε ότι από την απόφαση που θα προκύψει θα καθοριστεί και η στάση τους, ενώ προειδοποιούν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα κατέβουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα.

Οι αγρότες καλούν τόσο τους βουλευτές όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να πάρουν θέση στα δίκαια αιτήματα τους», όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης, ενώ τις επόμενες ημέρες θα κοινοποιήσουν την επιχειρηματολογία και τα αιτήματα τους στην Κυβέρνηση.

Επίσης στην ίδια ανακοίνωση, οι αγρότες καταδικάζουν οποιαδήποτε ενέργεια για συνάντηση με τον πρωθυπουργό πριν λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις.

Νωρίτερα, ο σύλλογος «Πρωτοβουλία των αγροτών» είχε προαναγγείλει ότι συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκαλώντας αντιδράσεις από τα μπλόκα του Προμαχώνα και των Μαλγάρων.

Ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας», απαντώντας στις αντιδράσεις από τα μπλόκα του Προμαχώνα και των Μαλγάρων, τόνισε χαρακτηριστικά πως δεν είμαστε από αυτούς που φτιάχνουν επιτροπές για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ενώ στα μπλόκα φωνάζουν καμία συνάντηση.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο τα Τέμπη είναι κλειστά από τις 16:00 μέχρι τις 21:00 ενώ την Κυριακή θα παραμείνουν κλειστά από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 18:00.

Συνεχίζονται οι ολιγόωροι αποκλεισμοί σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου και σε τελωνεία, αλλά και οι μόνιμοι αποκλεισμοί σεΝίκαια, Κερδύλια, Χρυσούπολη και Ισθμό Κορίνθου.

Στη Θεσσαλονίκη συλλαλητήριο πραγματοποίησαν αγρότες που πρόσκεινται στην Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση με την στήριξη του ΠΑΜΕ. Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα Βενιζέλου και πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης με κατάληξη στην έκθεση Agrotica στέλνοντας το δικό τους μήνυμα ενάντια στα μέτρα που προωθούνται σε ασφαλιστικό και φορολογικό.

Στη ανατολική Κρήτη οι αγρότες του Οροπεδίου Λασιθίου παραμένουν για 6η ημέρα στο μπλόκο στην είσοδο του Οροπεδίου, ενώ στο νομό Ηρακλείου παραμένει το μπλόκο των αγροτών της περιοχής των Αστερουσιών στα Πραιτώρια. Παράλληλα η Πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συλλόγου Ηρακλείου κάλεσε τους αγρότες του Ηρακλείου σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό και το φορολογικό στο Γιόφυρο.

Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης βάση της οποίας θα υπάρχει σε πρώτο επίπεδο καθημερινά ολιγόωρος αποκλεισμός της Εθνικής Οδού στο ύψος του Ατσιπόλου όπου είναι και ο βασικό κόμβος των οδικών αρτηριών του νομού.

Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τους αγρότες βελτιώσεις στο ασφαλιστικό, όπως κάναμε με τους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, δηλώνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, στη Ναυτεμπορική.

Τη στάση του ΚΚΕ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις αποσαφήνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συνέντευξή που παραχώρησε στο Mega, στην ερώτηση για την «εισχώρηση ακραίων» στα αγροτικά μπλόκα, είπε ότι η «θεωρία περί ακραίων είναι η μόνιμη επωδός όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, αποσαφήνισε ότι το ΚΚΕ δεν αποφασίζει και δεν σχεδιάζει τις κινητοποιήσεις, αλλά συμμετέχει με τα μέλη του και τα στελέχη του στις συλλογικές διαδικασίες,και ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι έχουν την εμπειρία αποτροπής τέτοιων φαινομένων και περιφρούρησης του αγώνα τους.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι αγρότες είναι μικρά παιδιά και μπορεί να τους λέει ψέματα, δήλωσε από την Λάρισα ο Σταύρος Θεοδωράκης.