Απεργιακό συλλαλητήριο την Πέμπτη 4 Φλεβάρη στην Καρδίτσα

Απεργιακό συλλαλητήριο την Πέμπτη 4 Φλεβάρη στην Καρδίτσα

Απεργιακό συλλαλητήριο την Πέμπτη 4 Φλεβάρη στην Καρδίτσα

-Διοργανώνουν από κοινού το Εργατικό Κέντρο, το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, Συνδικάτα του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, οι Επιστημονικοί, Τεχνικοί και άλλοι φορείς

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, τις νέες και νέους του Νομού μας, να δώσουν δυναμικό παρών στην Απεργιακή κινητοποίηση – Συλλαλητήριο που οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, Συνδικάτα του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, οι Επιστημονικοί, Τεχνικοί και άλλοι φορείς την Πέμπτη 4 Φλεβάρη στις 10:30 π.μ στην Κεντρική Πλατεία, μπροστά από την ALPHA BANK, απηύθυναν εκπρόσωποι των διοργανωτών στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα στα τοπικά ΜΜΕ.
Ο κ. Καπράνας
Αρχικά το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Γιώργος Καπράνας ο οποίος τόνισε πως ο αγώνας είναι μονόδρομος.
Με σύνθημα «ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΒΙΩΣΙΜΟ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ, ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΝΙΕΣ» θα αγωνιστούμε για την ανατροπή των σκληρών μέτρων είπε, προσθέτοντας τα εξής:
«Τα τρία Μνημόνια και οι αδιέξοδες υφεσιακές πολιτικές λιτότητας έχουν δημιουργήσει στη χώρα μας μια τεράστια και πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση : 1.500.000 εκατομμύρια άνεργοι, 4.000.000 εκατ. Άνθρωποι στο όριο και κάτω από το όριο της φτώχειας, 250.000 χιλ. νέοι επιστήμονες στο δρόμο της μετανάστευσης, χιλιάδες άνεργοι, δραματική αύξηση των αυτοκτονιών λόγω οικονομικών προβλημάτων, διάλυση των εργασιακών σχέσεων με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, συνεχής υποβάθμιση των κοινωνικών αγαθών (ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ), κατάρρευση του κράτους πρόνοιας , ξεπούλημα του Δημόσιου πλούτου είναι τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών.
Δυστυχώς και η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις ότι θα δώσει ένα τέλος στα μνημόνια, ότι θα καταργήσει αντεργατικούς και αντιασφαλιστικούς νόμους, ότι θα καταργήσει χαράτσια και άλλες φορομπηχτικές πολιτικές , παρά το ιστορικό 62% στο ΟΧΙ του Ελληνικού λαού για νέα μέτρα και μνημόνια στο δημοψήφισμα, ακολούθησε τον καταστροφικό δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων υπογράφοντας και αυτή ένα 3ο εξίσου επαχθές μνημόνιο δημοσιονομικής προσαρμογής που προβλέπει νέα σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα που ισοπεδώνουν και καταργούν ότι έχει απομείνει όρθιο.
Ένα από αυτά τα μέτρα είναι και το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατεβάζει προς ψήφιση η κυβέρνηση, ένα νομοσχέδιο έκτρωμα που πετσοκόβει εκ νέου τις συντάξεις ενώ με την εισφοροδοτική επιδρομή ξεκληρίζει ολόκληρες κοινωνικές ομάδες και κλάδους που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα.
Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς σε αυτές τις πολιτικές που καταστρέφουν τις δικές μας ζωές και τις ζωές των παιδιών μας».
Τα αιτήματα
Αναφερόμενος ο κ. Καπράνας στα αιτήματα είπε πως διεκδικούν:
-Καμία αλλαγή στην κοινωνική ασφάλιση που θα μετατρέπει τις συντάξεις σε επιδόματα φτώχειας.
– Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των εργατικών δικαιωμάτων:
Κανένα άλλο μέτρο που θα επιβαρύνει τα συνήθη υποζύγια τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους,
– Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων.
-Επαναφορά και προστασία του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας. 751 κατώτερος μισθός χωρίς καμία ηλικιακή εξαίρεση, 8ωρο, 5νθήμερο, σταθερή εργασία για όλους.
-Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.
– Αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας. Κανένα σπίτι σε χέρια Τραπεζίτη.
– Επανασύσταση των φορέων της Εργατικής Εστίας και Κατοικίας.
– Να μπει ένα τέλος στις πολιτικές δραματικής υποβάθμισης της ΥΓΕΙΑΣ, της ΠΑΙΔΕΙΑΣ, της ΠΡΟΝΟΙΑΣ και των ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.
– Διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα των Οργανισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας. ΟΧΙ στο ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.
– Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι φορομπηχτικές πολιτικές, τα χαράτσια, το πετσόκομμα περαιτέρω των μισθών και των συντάξεων.
– Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα άδικα και υπέρμετρα βάρη της φορολογικής επιδρομής.
-Να μπει ένα Τέλος στον αυταρχισμό και την φτωχοποίηση.
Ο κ. Μπάτρας
Ακολούθως ο Πρόεδρος του Ν. Τ. Καρδίτσας της ΑΔΕΔΥ κ. Βάιος Μπάτρας σημείωσε πως το 2016, θα είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονιά για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, καθώς συνεχίζεται και από την συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α –ΑΝ.ΕΛ. η εφαρμογή των βάρβαρων, μνημονιακών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών της λιτότητας, της ανεργίας, της εσωτερικής υποτίμησης και της περικοπής κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.
«Παράλληλα συνεχίζεται το καθεστώς της επιτροπείας της χώρα μας από τους δανειστές και έτσι, μετά τη ψήφιση του 3ου μνημονίου, κανένα νομοσχέδιο δεν μπορεί να προωθηθεί και να ψηφιστεί στη βουλή χωρίς την έγκριση των δανειστών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ!» δήλωσε ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας:
«Το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό αποτελεί ένα βαθιά αντιλαϊκό νομοσχέδιο που κατεδαφίζει τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα έχει απομείνει στο ασφαλιστικό σύστημα, μετατρέπει την ασφάλιση σε ατομική υποχρέωση, προωθεί νέα λεηλασία των συντάξεων με θύματα όλους τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα όσους θα βγουν στη σύνταξη από την ψήφιση του νόμου και μετά.
Για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων και συνταξιούχων, σημερινών και μελλοντικών, θεσπίζονται ενιαίοι κανόνες, προσαρμοσμένοι στους δημοσιονομικούς στόχους της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, γεγονός που σημαίνει νέες μειώσεις σε παροχές και συντάξεις για όλους, δηλαδή ενοποίηση και εξίσωση στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Μετά από τις μεγάλες μειώσεις των συντάξεων που έγιναν από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις και τις επιπλέον που έφερε η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. το καλοκαίρι, σχεδιάζουν τώρα νέες δραστικές μειώσεις σε όλους τους συνταξιούχους, βάζοντας ταφόπλακα στο Δημόσιο».
Ο κ. Μπάτρας εκτίμησε πως το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για τον κόσμο της εργασίας και για τον λαό συνολικότερα και για αυτό πρέπει με τους καλύτερους και μαζικότερους όρους να δώσουμε τη μάχη για την υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης.
«Το αντιδραστικό νομοσχέδιο μπορεί και πρέπει να μπλοκαριστεί και να μην ψηφιστεί με την δύναμη ενός πανεργατικού – παλλαϊκού ξεσηκωμού. Με άμεση κλιμάκωση των πολύμορφων κινητοποιήσεων, με τη Γενική Απεργία στις 4 Φεβρουαρίου 2016 και την παραπέρα κλιμάκωση, με στόχο να μην τολμήσει η συγκυβέρνηση να το καταθέσει. Μπορούμε μέσα από τον ευρύτερο λαϊκό ξεσηκωμό να ακυρώσουμε τα σχέδια πλήρους διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Μπορούμε να τους σταματήσουμε! Όλοι και Όλες στη Γενική Απεργία, την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016 και στο Απεργιακό Συλλαλητήριο στην Κεντρική Πλατεία Καρδίτσας 10:30 το πρωί» είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του.