Κατρούγκαλος : Θα υπολογίζονται ασφαλιστικές εισφορές και στα μερίσματα.

Κατρούγκαλος : Θα υπολογίζονται ασφαλιστικές εισφορές και στα μερίσματα.

Κατρούγκαλος : Θα υπολογίζονται ασφαλιστικές εισφορές και στα μερίσματα.

Σημαντικά ερωτήματα απαντήθηκαν από τον υπουργό Εργασίας, κο Γ. Κατρούγκαλος στην εκπομπή «στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Σε ερώτημα δικηγόρου εάν οι δύο κατηγορίες (μισθωτοί – ελ.επαγγελματίες) αντιμετωπίζονται ισότιμα όταν στις εισφορές των μισθωτών συνεισφέρουν οι εργοδότες ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες καταβάλουν εξολοκλήρου όλο το ποσό, ο υπ. Εργασίας απάντησε ότι το νομοσχέδιο επιβάλει ίσους κανόνες για όλους και υπολογίζει ασφαλιστικές εισφορές στην βάση του πραγματικού εισοδήματος όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το ίδιο συμβαίνει και στις άλλες χώρες όμως εκεί τα ποσοστά είναι μικρότερα. «Τα δικά μας ποσοστά είναι στον θεό» συμπλήρωσε ο υπουργός εργασίας αλλά θα επανεξεταστούν μετά από την τριετία.

Στην ίδια ερώτηση ο κος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι κάποιος που δεν έχει να πληρώσει (είναι π.χ. σε αναστολή η δραστηριότητά του) θα απαλλάσσεται εντελώς από τις ασφαλιστικές εισφορές. Αυτή είναι μια βελτίωση του νέου ασφαλιστικού.

Σε ερώτημα επιχειρηματία για το εάν θα βάλει το κράτος ασφαλιστικές εισφορές στα μερίσματα από ΙΚΕ ή ΑΕ ο υπ. εργασίας απάντησε: «ε ναι βέβαια.»
Σε επόμενη ερώτηση συναδέλφου σχετικά με ο πως θα υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές των μελών των εταιριών ο κος Κατρούγκαλος είπε ότι θα βρεθεί ένα τρόπος να επιβληθούν και εκεί ασφαλιστικές εισφορές, μετά από συζήτηση και συνεργασία με το Ο.Ε.Ε..

Ο υπ.Εργασίας ήταν κατηγορηματικός στο ότι δεν θα επιβληθούν μελλοντικές εισφορές σε περίπτωση που γίνει έλεγχος και αυξηθεί το εισόδημα από δαπάνες που δεν θα δεχθεί ο έλεγχος.

Σχετικά με τα τεκμήρια και την ενδεχόμενη επιβολή ασφαλιστικών εισφορών στο τεκμαρτό εισόδημα ο υπ. Εργασίας ανέφερε ότι οι εισφορές θα υπολογίζονται στο πραγματικό εισόδημα και όχι στο εικονικό.

 

ΠΗΓΗwww.taxheaven.gr
SHARE