Άνοιγμα Μπούτα σε όλα τα μπλόκα για σύσκεψη 7 Φλεβάρη

Άνοιγμα Μπούτα σε όλα τα μπλόκα για σύσκεψη 7 Φλεβάρη

Άνοιγμα Μπούτα σε όλα τα μπλόκα για σύσκεψη 7 Φλεβάρη

Σε πανελλαδική σύσκεψη για την πορεία του αγώνα στο μπλόκο της Νίκαιας, καλεί τις Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα και τα μπλόκα που έχουν συγκροτηθεί σε όλη την Ελλάδα με το πλαίσιο των αιτημάτων του κλάδου, η πανελλαδική συντονιστική επιτροπή των Μπλόκων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της συντονιστικής, «η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Φλεβάρη  2016 στις 12.00 το μεσημέρι στη Νίκαια».

Διαμαρτυρία για αγροτοδικεία

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας, αγρότες από το μπλόκο Νίκαιας, σε ένδειξη συμπαράστασης προς συναδέλφους που είχαν δικαστικές εκκρεμότητες από αγροτικές κινητοποιήσεις περασμένων ετών.

Παρότι το δικαστήριο αναβλήθηκε, λόγω της αποχής των δικηγόρων, ωστόσο οι εκπρόσωποι των αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας, με δηλώσεις τους, ζήτησαν για μία ακόμη φορά από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το ασφαλιστικό και το φορολογικό και να αντιμετωπίσει το αίτημα που προβάλουν σχετικά με το κόστος παραγωγής, ζητώντας «πολιτική λύση». Αναφορικά με τα αγροτοδικεία ζήτησαν να μην αντιμετωπίζονται ως «κοινοί εγκληματίες».

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, σχολίασε, μεταξύ άλλων, «αν είναι να δουλεύουμε εμείς για να πλουτίζουν κάποιοι και για να πληρώνουν την τρόικα ας τα πάρουν από εκείνους που πήραν τα δάνεια».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί από το γεγονός ότι ακόμη συνεχίζονται τα αγροτοδικεία σχολίασε χαρακτηριστικά: «παππάς να μην μας πάρει αστυνόμος ας μας πάρει»!

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, το «παρών» έδωσε και εκπρόσωπος του μπλόκου των Τεμπών σε ένδειξη συμπαράστασης, παρουσία που «γέννησε» ερωτήματα σχετικά με την πιθανότητα τα δυο μπλόκα να συμπλεύσουν στον αγώνα από δω και πέρα. Στο ερώτημα απάντησε ο Β. Μπούτας, ο οποίος παρατήρησε ότι από την πρώτη στιγμή το μπλόκο των Τεμπών έκανε λόγο για συγχρονισμένες δράσεις.

 Νωρίτερα το AgroNews έγραφε: 

Όχι διάκριση κατ’επάγγελμα αγροτών λέει η Νίκαια

Αν εφαρμοστεί ο διαχωρισμός σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μη, θα επέλθει ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, υποστηρίζει η πανελλαδική συντονιστική των μπλόκων, που διατηρεί στον κόμβο της Νίκαιας μια δύναμη που ξεπερνά τα 2.500 τρακτέρ.

Όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση των δυνάμεων του Βαγγέλη Μπούτα, σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ξεκληριστούν:

Οι φτωχοί, οι μικρομεσαίοι αγρότες που:

· Δεν μπορούν σήμερα να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές (περίπου το 40% των ασφαλισμένων) και δεν θα μπορέσουν πολλοί περισσότεροι να πληρώσουν, όταν αυτές αυξηθούν κατά 27,45%

· Επειδή δεν τους φτάνει το αγροτικό εισόδημα να ζήσουν, κάνουν μεροκάματα στην οικοδομή, γίνονται γκαρσόνια.

· Αποτελούν το 90% της αγροτιάς στη χώρα μας και μοιράζονται το υπόλοιπο 20% των επιδοτήσεων/ενισχύσεων

· Με εισόδημα μέχρι 10.000, θα φορολογούνται με το τεκμήριο διαβίωσης

· Το εισόδημά τους δε φτάνει για την επιβίωση της οικογενείας τους και την κάλυψη των εξόδων καλλιέργειας της επόμενης χρόνιας.

· Πήραν μειωμένες ενισχύσεις και όσοι δικαιούνταν μέχρι 250ευρω ενίσχυση δεν την πήραν γιατί «τα έξοδα της είσπραξης ήταν περισσότερα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της πανελλαδικής συντονιστικής μπλόκων έχει ως εξής:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ «ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΗΣ»

Ενώ τα μπλόκα του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς δυναμώνουν και κλιμακώνουν πολύμορφα τη δράση τους, καλά κρατούν οι παρελάσεις των «φιλών» των αγροτών (κυβερνώντων  περιφερειαρχών, τεχνοκρατών, επιστημόνων επιμελητηρίων κλπ),  που σε «συγχορδία» με τους μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες «ανακάλυψαν την Αμερική» στο όνομα του «κατά κύριο επάγγελμα αγρότης», λες και βρήκαν τη «μαγική συνταγή» για τη λύση των προβλημάτων της αγροτικής παράγωγης.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΕΣ»;

Εκείνοι που με πείσμα ζητάνε να είναι αφορολόγητες οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις,  δηλαδή το 20% των μεγαλοαγροτών  που εισπράττουν το 80% των επιδοτήσεων/ενισχύσεων, αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Εκείνοι που για να μεγαλώσουν τα κέρδη τους οδηγούν στο θάνατο τους συνταξιούχους γονιούς τους του φιλοδωρήματος των 170 ευρώ

Εκείνοι που για να έχουν περισσότερα κέρδη και να πληρώνουν χαμηλότερους μισθούς, άλλοι έχουν ήδη πάει τις αγροτικές επιχειρήσεις τους στις βαλκανικές χώρες κι άλλοι ετοιμάζονται, αφού ως μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες μπορούν να το κάνουν με σημερινό δρόμο ανάπτυξης της Ελλάδας και ενισχύονται γι αυτό. Όμως τα χωράφια δεν πάνε Βουλγαρία. Ούτε μπορούμε οι μικρομεσαίοι αγρότες να γίνουμε όλοι επιχειρηματίες αγρότες, με έδρα τη Βουλγαρία και χωράφια στην Ελλάδα, όπως λένε διάφοροι.

Εκείνοι που δεν κάνουν λόγο για όρια συνταξιοδότησης και συντάξεις.

Εκείνοι που διεκδικούν να παραμείνει ο ΟΓΑ ως έχει και να μείνουν σ” αυτόν οι “κατά κύριο επάγγελμα” αγρότες χωρίς, όμως, να έχει εξασφαλισμένη την κρατική χρηματοδότηση που χρειάζεται ώστε να μπορεί ν” ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του προς τους ασφαλισμένους – συνταξιούχους.

Εκείνοι που νομίζουν ότι θα μοιραστούν περισσότερα από το «μεγάλωμα της πίττας» των επιδοτήσεων/ενισχυσεων όταν πεταχτούν έξω από αυτές, οι «μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες».

 

Γι αυτό

· Ζητούν η φορολογία να γίνεται με βάση τον διαχωρισμό των αγροτών σε “κατά κύριο επάγγελμα ή μη”.

· Αποδέχονται τη φορολόγηση με 13% από το πρώτο ευρώ και δεν ζητούν αφορολόγητο όριο παρά μόνο για τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις.

· Δεν προβάλλουν την κατάργηση των τεκμηρίων.

· Δεν συμφωνούν με συντελεστή φορολόγησης κλιμακούμενο ως 45% για τους μεγαλοαγρότες.

·  Δε ζητούν την κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τους φτωχούς αγρότες.

·  Δεν λένε κουβέντα για να συνδεθούν οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο,  κατά της ΚΑΠ της ΕΕ, αλλά, επί της ουσίας, αποδέχονται τις αποφάσεις της που συνδιαμορφώνουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ.

 

ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΟ «ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΗΣ»;

ΠΟΙΟΙ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΞΕΚΛΗΡΙΣΤΟΥΝ;

Οι φτωχοί, οι μικρομεσαίοι αγρότες που:

· Δεν μπορούν σήμερα να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές (περίπου το 40% των ασφαλισμένων) και δεν θα μπορέσουν πολλοί περισσότεροι να πληρώσουν, όταν αυτές αυξηθούν κατά 27,45%

· Επειδή δεν τους φτάνει το αγροτικό εισόδημα να ζήσουν, κάνουν μεροκάματα στην οικοδομή, γίνονται γκαρσόνια.

·  Αποτελούν το 90% της αγροτιάς στη χώρα μας και μοιράζονται το υπόλοιπο 20% των επιδοτήσεων/ενισχύσεων

· Με εισόδημα μέχρι 10.000, θα φορολογούνται με το τεκμήριο διαβίωσης

· Το εισόδημά τους δε φτάνει για την επιβίωση της οικογενείας τους και την κάλυψη των εξόδων καλλιέργειας της επόμενης χρόνιας.

· Πήραν μειωμένες ενισχύσεις και όσοι δικαιούνταν μέχρι 250ευρω ενίσχυση δεν την πήραν γιατί «τα έξοδα της είσπραξης ήταν περισσότερα».

 

ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ

Όσοι μας καλούσαν να πάμε «όλοι μαζί» και ετοιμάζονται πίσω από τις πλάτες μας  να αρπάξουν τα ψίχουλα των επιδοτήσεων/ ενισχύσεων που θα «περισσέψουν» αφού πεταχτούμε  – με το ασφαλιστικό και φορολογικό και το κόστος παράγωγης- από την αγροτική παράγωγη.

Όσοι σε διάφορα μπλόκα συναντώνται και συσκέπτονται, σε μυστικές ή φανερές συναντήσεις, για το πως θα εξασφαλίσουν, παζαρεύοντας, τα δικά τους συμφέροντα με λογιστές και κάθε είδους τεχνοκράτες, μεθοδεύοντας και αναγγέλλοντας συναντήσεις με την κυβέρνηση.

Αυτά τα μπλόκα, με τα αιτήματα που προβάλλουν, εκφράζουν και εκπροσωπούν τους μεγαλοαγρότες που έχουν την αυταπάτη ότι θα επιβιώσουν στον ανταγωνισμό με τα μονοπώλια, όταν φύγουν οι μικροί. Όμως, θα έρθει και η δική τους σειρά να φύγουν από τη μέση και τότε δεν θα έχουν δίπλα τους φτωχούς αγρότες να αγωνίζονται μαζί τους.

Η λύση που προτείνουν δείχνει ότι βάζουν πλάτη στην υλοποίηση της πολίτικης κυβέρνησης, ΕΕ και των συνεταίρων τους, που  οδηγούν στην επιτάχυνση του ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Είναι ο «δούρειος ίππος» ενάντια στους αγώνες μας.

Εμείς λέμε

· Να μην γίνει καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές για τον ΟΓΑ.

· Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις.

·  Να συνδεθούν οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο. Να τις παίρνουν όσοι δουλεύουν στο χωράφι, ή ασχολούνται με τα ζώα και παράγουν κι όχι κάποιοι που έχουν χιλιάδες στρέμματα και ζώα και έχουν μαζέψει τα δικαιώματα.

· Προοδευτική φορολόγηση για το επιπλέον του αφορολόγητου ορίου αγροτικό εισόδημα, με συντελεστή φορολόγησης κλιμακούμενο ως 45% για τους μεγαλοαγρότες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες του αγροτικού τομέα.

· Να μην πληρώνουμε φόρο από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός μας, αλλά να υπάρχει ένα αφορολόγητο όριο. Προτείνουμε αυτό να είναι μέχρι 30.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί

·  Να φορολογούμαστε για το πραγματικό καθαρό συνολικό εισόδημά μας και να καταργηθούν τα τεκμήρια.

· Να καταργηθούν όλοι οι άμεσοι και έμμεσοι περιορισμοί της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

 

Ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι αγώνας επιβίωσης.

Όχι στο ξεκλήρισμα και τη φοροληστεία.

Να πατέ να τα πάρετε απ την Πλουτοκρατία.

 

«Μας συκοφαντούν»

Εν τω μεταξύ με νεότερη ανακοίνωση η συντονιστική των μπλόκων κάνει λόγο «Για κυβερνητική εκστρατεία συκοφάντησης της ξεσηκωμένης μικρομεσαίας αγροτιάς, που βρήκε «νέα έκφραση» με τους διάφορους χαρακτηρισμούς για «μπλε», «μαύρους», «κόκκινους» αγρότες, οι οποίοι δεν δέχονται τον διάλογο που προτείνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Όπως σημειώνουν οι αγρότες από το μπλόκο Νίκαιας: «Τη σκυτάλη πήρε η ΝΔ εμφανιζόμενη ως «προστάτης της αγροτιάς» με δηλώσεις ότι επεισόδια σε αγροτικές κινητοποιήσεις  δημιουργούν άνθρωποι της κυβέρνησης.  Ότι και να κάνει όμως δεν μπορεί να κρύψει τη συμφωνία της με τη στρατηγική της κυβέρνησης που εκφράστηκε στην ψήφιση του 3ου μνημονίου, προαπαιτούμενα του οποίου είναι το ασφαλιστικό και το φορολογικό κι ότι η δίκη της συγκυβέρνηση έκανε την αρχή.

Η κυβέρνηση τα «παπαγαλάκια» της και η ΝΔ, ας καταλάβουν επιτέλους ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν πρόκειται κάνουν πίσω. Δεν χρειάζονται «προστάτες». Ούτε θα δεχτούν τον προσχηματικό  διάλογο για να συμφωνήσουν στα αντιλαϊκά μέτρα,  κυβέρνησης, της ΚΑΠ της ΕΕ και των κάθε είδους συνεταίρων της. Δεν πρόκειται να διαλέξουμε το σχοινί που θα μας κρεμάσει.

Διάλογο για την «ανάπτυξη της πρωτογενούς παράγωγης» που επικαλείται η κυβέρνηση και επαναλαμβάνουν ορισμένοι στα μπλόκα, που θα στηριχτεί στην ενίσχυση των μεγαλοαγροτών επιχειρηματιών των βιομηχάνων των τραπεζιτών,  μεγαλεμπόρων  και οδηγεί στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς δεν πρόκειται να κάνουμε.

Δεν κάνουμε σκόντο από τα αιτήματα επιβίωσής μας.

Η κυβέρνηση γνωρίζει και οφείλει να τοποθετηθεί στο πλαίσιο αιτημάτων μας.

Το οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς δεν φοβάται τις προβοκάτσιες και δεν έχει ανάγκη από προστάτες.

Κάθε προσπάθεια συκοφάντησής μας, όχι μόνο θα πέσει στο κενό, αλλά μας πεισμώνει ακόμη περισσότερο να πυκνώσουμε τα μπλόκα από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο και τα νησιά, να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, μέχρι η κυβέρνηση να πάρει πίσω τα αντιλαϊκά της σχέδια για το ασφαλιστικό και φορολογικό, να  καταργήσει τα τεκμήρια διαβίωσης  και τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ».

 

Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:

Εφορία Λάρισας πάνε την Τρίτη οι αγρότες Νίκαιας
Κάνοντας επίδειξη δύναμης και πυγμής οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας συνεχίζουν το πρόγραμμα «παράλληλων δράσεων», με στόχο η κυβέρνηση να πάρει σαφώς το μήνυμα αγανάκτησης που εκπέμπει ο αγροτικός κόσμος. Σ” αυτό το πλαίσιο, έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας για τα αγροτοδικεία, καθώς και στα γραφεία της Εφορίας για το φορολογικό θα βρεθούν αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, οι οποίοι για την Δευτέρα έχουν προγραμματίσει κλείσιμο του κόμβου Πλατύκαμπου, στην εθνική οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης, στις 5 το απόγευμα.

Σημειωτέον ότι, με πορεία από τον κόμβο Νίκαιας μέχρι το κέντρο της Λάρισας, όπου έκαναν απόβαση το απόγευμα της Παρασκευής 29 Ιανουαρίου με εκατοντάδες τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας, κύλησε η Παρασκευή, με την εικόνα των 2.500 τρακτέρ στο μπλόκο, να εξακολουθεί να προκαλεί σοκ και δέος, στους περαστικούς, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, μέσω του τηλεοπτικού φακού.

Πρόθεση των αγροτών δεν ήταν να δημιουργηθούν κυκλοφοριακά προβλήματα, καθότι η αγορά εκείνη την ώρα ήταν ανοικτή, αλλά να γίνει και η τοπική κοινωνία συμμέτοχος του αγώνα τους.

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα των αγροτών που τους έβγαλαν στους δρόμους και ευχαρίστησε τους 50 και πλέον φορείς που συνεχίζουν να στηρίζουν τους αγρότες σε κάθε δράση τους τον τελευταίο καιρό.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκε και ανακοίνωση του ΕΚΛ, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Να συντονίσουμε παραπέρα τον αγώνα μας με τη μικρομεσαία αγροτιά, ενάντια στην ταξική πολιτική κυβέρνησης – Ε.Ε. – μεγάλου κεφαλαίου, που χτυπά εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, που ανατρέπει τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, μειώνει τις συντάξεις, αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές, τα όρια συνταξιοδότησης, υποβαθμίζει και εμπορευματοποιεί τη δημόσια υγεία, ενάντια στην άγρια φοροληστεία και το τσάκισμα του λαϊκού εισοδήματος, για να σωθούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας, ενάντια στην ανεργία, στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και των αυτοαπασχολούμενων της πόλης».

Επόμενες δράσεις

Η Συντονιστική Επιτροπή του μπλόκου στη συνεδρίασή της, αποφάσισε τις παρακάτω δράσεις:

* Συμμετοχή αντιπροσωπείας του μπλόκου στο συλλαλητήριο εργατών, επαγγελματιών και αγροτών, που έχουν το ίδιο πλαίσιο αιτημάτων, στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 31 Γενάρη.

* Κλείσιμο του Κόμβου Πλατυκάμπου, στην Εθνική Οδό Αθήνας – Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 1 Φλεβάρη, στις 5 μ.μ.

* Συγκέντρωση, την Τρίτη 2 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας για τα αγροτοδικεία, καθώς και στα γραφεία της Εφορίας για το φορολογικό.

* Συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, στις 10:30 π.μ., στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας, την Πέμπτη 4 Φλεβάρη κι άλλες δράσεις την ίδια μέρα.

Αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου θα επισκεφτεί φορείς εργαζομένων, νεολαίας , γυναικών που πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Το επόμενο διάστημα, το Μπλόκο της Νίκαιας, στο πλαίσιο των αποφάσεων Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, θα πάρει πρωτοβουλίες και για άλλες αγωνιστικές δράσεις, καθώς και για σύγκληση νέας Πανελλαδικής Σύσκεψης των μπλόκων.