H αλήθεια για το αγροτικό ζήτημα και το όψιμο ενδιαφέρον των εκφραστών...

H αλήθεια για το αγροτικό ζήτημα και το όψιμο ενδιαφέρον των εκφραστών της νεοφιλελεύθερης πολιτικής

H αλήθεια για το αγροτικό ζήτημα και το όψιμο ενδιαφέρον των εκφραστών της νεοφιλελεύθερης πολιτικής

Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών, παρατηρείται μια έντονη κινητικότητα πολιτευτών, βουλευτών και παραγόντων της Ν.Δ. αλλά και άλλων, νεοφιλελεύθερου πολιτικού προσανατολισμού, Κομμάτων, που καταλήγει στα μπλόκα και συνοδεύεται συνήθως από πομπώδης εκφράσεις. Εκφράσεις περί στήριξης του αγώνα τους για την προστασία της αγροτικής οικονομίας, της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κόσμου που απειλείται τ ώ ρ α ;;; !!! από ολοκληρωτικό αφανισμό.
Ακολουθούν φωτογραφίσεις, χαμόγελα και βαρύγδουπες δηλώσεις. Θεωρούμε πολύ χρήσιμο να παραθέσουμε κάποια στοιχεία που αποδεικνύουν το ενδιαφέρον τους όπως αυτό εκφράστηκε και υλοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τις πολιτικές που αυτές εφάρμοσαν από την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. μέχρι και την 23η Ιανουαρίου 2015.
Η πρώτη παρατήρηση αφορά στη ραγδαία μείωση της συμμετοχής του πρωτογενή τομέα στο Α.Ε.Π., που από 17% το 1981 μειώθηκε στο 2,5 % το 2011.
Η εφαρμογή της Κ.Α.Π., που υιοθετήθηκε ως μέσον σύγκλησης, όχι μόνον δεν απέτρεψε αλλά συνέτεινε και ενίσχυσε την πορεία αποδιάρθρωσης της αγροτικής οικονομίας στη χώρα μας.
Ταυτόχρονα παρατηρείται μία δραματική μείωση στο αγροτικό εισόδημα το οποίο στο διάστημα 2006 – 2011 μειώθηκε κατά 16%, ενώ το ίδιο διάστημα στην Ε.Ε. των 27 αυξήθηκε κατά 19% και στις χώρες της ευρωζώνης κατά 5%. Στο ίδιο διάστημα η αξία της αγροτικής παραγωγής μειώθηκε κατά 22,6%.
Έτσι έχουμε μετατροπή της χώρας μας από πλεονασματική σε ελλειμματική σε αγροτικά προϊόντα και ταυτόχρονα έχουμε ενίσχυση των εισαγωγών ιδιαίτερα από χώρες – μέλη της ΕΕ.
Το σταθερό έλλειμμα στο ισοζύγιο αγροτικών συναλλαγών ανήλθε σε 2 δις το 2011 και αθροιστικά τη δεκαετία 2001 – 2011 σε 23 δις.
Η αποδιάρθρωση της αγροτικής οικονομίας συνεχίστηκε με:
• την υποχώρηση του όγκου παραγωγής βασικών διατροφικών προϊόντων με τις διακυμάνσεις από προϊόν σε προϊόν, ως αποτέλεσμα του προσανατολισμού και των δεσμεύσεων της Κ.Α.Π. (με τα γνωστά πλαφόν και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας)
• την εκτίναξη του κόστους παραγωγής κυρίως στην ενέργεια (25% του κόστους εισροών), τις ζωοτροφές και τα εφόδια ( κυριαρχία πολυεθνικών, ενδοομιλικές συναλλαγές),
• το εντεινόμενο άνοιγμα της ψαλίδας τιμών παραγωγού – καταναλωτή (ασυδοσία αγοράς, καρτέλ, κυριαρχία πολυεθνικών αλυσίδων super market, αθρόες ελληνοποιήσεις προϊόντων )
• τη μείωση της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης, που από 40 εκατ. στρεμ. το 2003 έφτασε στα 33 εκατ. στρεμ. το 2010 (μείωση 17,5%), ποσοστό ανάλογο με αυτό της μείωσης του αριθμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
• τη μείωση της απασχόλησης. Κατά την τελευταία 12ετία υπάρχει συνολική απώλεια 130.000 θέσεων εργασίας, μειώνοντας το ποσοστό αγροτών επί του ενεργού πληθυσμού από 17% το 2000 στο 13% το 2012.
• την υπερχρέωση των αγροτών και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων.
• Την υψηλή εξάρτηση του αγροτικού εισοδήματος από τις κοινοτικές επιδοτήσεις.
Όπως θα διαπιστώσουμε και από τα μεγέθη της προηγούμενης Κ.Α.Π, ο Αρμαγεδδών για την Ελληνική γεωργία και τους Έλληνες αγρότες ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε επί των ημερών των εναλλαγών στην κυβέρνηση πότε της ΝΔ και πότε του ΠΑΣΟΚ αλλά και της συγκυβέρνησής τους.

Παραθέτουμε την εξέλιξη ορισμένων βασικών μεγεθών στην αγροτική οικονομία κατά τη διάρκεια εφαρμογής της προηγούμενης ΚΑΠ 2007-2013

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ (1)

Πηγές : European Commission, Agricultural Policy Perspectives, Member States fact sheets, June 2014
Τράπεζα της Ελλάδος, Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας, Τεύχος 154, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2014
ΕΛΣΤΑΤ, Έρευνα Εργατικού Δυναμικού, Μάρτιος 2013

Αναλύοντας τα παραπάνω στοιχεία μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ουδόλως ενδιαφέρθηκαν για την αγροτική οικονομία και την αγροτική παραγωγή, όπως και ότι ποτέ δεν τους απασχόλησε η εκπόνηση ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης του πρωτογενή τομέα. Ποτέ δεν σχεδίασαν ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο αγροτικής πολιτικής.
Το κερασάκι όμως στην τούρτα ήρθε με τον σχεδιασμό και τη δόμηση του Εθνικού Φακέλου για την νέα Κ.Α.Π. Η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.) που εφαρμόζεται από το 2015 είναι η εφαρμογή του ΚΑΝ (ΕΕ) 1307/2013. Η επιλογή του μοντέλου για την χώρα μας έγινε από την συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στις 28/8/2014 με την σχετική πρόταση της Ελληνικής πλευράς προς την Ε.Ε. η οποία και εγκρίθηκε. Νομοθετήθηκε δε στις 22/1/2015, τρεις μόνο ημέρες πριν τις Εθνικές Εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015.
Μια γεύση από την εφαρμογή της πήραν οι αγρότες της χώρας μας πρόσφατα με την απόδοση των προσωρινών δικαιωμάτων. Για το θέμα όμως αυτό θα επανέλθουμε.

Το Αγροτικό Τμήμα
της Ν.Ε. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Καρδίτσας.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ 6/2/2016

SHARE