Ισπανία: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο στην Ευρώπη κρούσμα του ιού Ζίκα σε έγκυο

Ισπανία: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο στην Ευρώπη κρούσμα του ιού Ζίκα σε έγκυο

Ισπανία: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο στην Ευρώπη κρούσμα του ιού Ζίκα σε έγκυο

Η πρώτη περίπτωση εγκύου γυναίκας (14 εβδομάδων κύησης) με λοίμωξη από τον ιό Ζίκα, επιβεβαιώθηκε στην Ισπανία, όπου με το νέο κρούσμα ανέρχονται σε εννέα οι ασθενείς που εντοπίστηκαν στη χώρα.

Η γυναίκα είχε ταξιδέψει στην Κολομβία, και επέστρεψε στη βορειοανατολική Ισπανία, στην Καταλονία, χωρίς συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης, κάτι σχετικά συνηθισμένο για τους ασθενείς του Ζίκα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισπανικού υπουργείου Υγείας, τα κρούσματα δεν συνιστούν κίνδυνο διάδοσης του ιού στη χώρα, καθώς όλοι οι ασθενείς επέστρεψαν από το εξωτερικό. Ωστόσο, Ισπανοί επιδημιολόγοι στην Καταλονία με επικεφαλής τον Frederic Bartumeus, προειδοποιούν ότι το επικίνδυνο κουνούπι aedes aegypti, εντοπίστηκε κι εκτός αμερικανικής ηπείρου, στο νησί Μαδέιρα της Πορτογαλίας, στον Ατλαντικό.

Ανά την Ευρώπη, δεν έχουν διαγνωστεί νέα κρούσματα και μέχρι στιγμής παραμένουν έξι για τη Βρετανία ενώ επιβεβαιώθηκανδύο κρούσματα στην Ιρλανδία.

Στα νέα δημοσιεύματα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, παρατίθεται χρονικό της εμφάνισης του ιού Ζίκα, που φέρει το όνομα δάσους στην Ουγκάντα όπου πιστεύεται ότι πρωτοεμφανίστηκε ο ιός σε πιθήκους το 1950. Τέσσερα χρόνια αργότερα ταυτοποιήθηκε πρώτη φορά σε ανθρώπους, στη Νιγηρία.

Έρευνες για τους τρόπους μετάδοσης του ιού χρηματοδοτεί ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επενδύσει το ποσό των 25 εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα εξαμηνιαίο πρόγραμμα για την καταπολέμηση του ιού, ο οποίος έχει συνδεθεί με την εμφάνιση γενετικών ανωμαλιών σε βρέφη.

Μεταξύ άλλων, θα χρηματοδοτηθούν μελέτες με αντικείμενο αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή ή με τη μετάγγιση αίματος.

Η επιδημία που ξεκίνησε το Μάιο του 2015 από τη βόρεια Βραζιλία πλήττει πλέον 22 χώρες της αμερικανικής ηπείρου, μέχρι την Χαβάη και συνδέεται, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, με 4.000 κρούσματα της γενετικής ανωμαλίας μικροκεφαλία σε νεογνά.

SHARE