Κλιμακώνουν τα μπλόκα οι αγρότες στη βόρεια Ελλάδα – Συντονιστικό το μεσημέρι...

Κλιμακώνουν τα μπλόκα οι αγρότες στη βόρεια Ελλάδα – Συντονιστικό το μεσημέρι στη Βέροια

Κλιμακώνουν τα μπλόκα οι αγρότες στη βόρεια Ελλάδα – Συντονιστικό το μεσημέρι στη Βέροια

Με 24ωρους, αλλά και επ” αόριστον αποκλεισμούς, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες δηλώνουν εκ νέου στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο «δεν φεύγουμε γιατί δεν έχουμε που να πάμε». Τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο αναμένονται μεγάλα, λόγω των αγροτικών μπλόκων και στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί που θα αποφασίσουν να ταξιδέψουν θα πρέπει να είναι «οπλισμένοι» με περισσή υπομονή.

Οι ζυμώσεις και οι συζητήσεις μεταξύ των μπλόκων της χώρας συνεχίζονται, ενώ οι γενικές συνελεύσεις στα κατά τόπους σημεία όπου έχουν «κατασκηνώσει» τρακτέρ, διεξάγονται πλέον περισσότερες από δύο φορές στη διάρκεια της ημέρας. Σήμερα, στις 12.00 το μεσημέρι η Πρωτοβουλία Αγροτών, που αριθμεί 62 μπλόκα σε όλη την Ελλάδα, έχει συγκαλέσει συνάντηση των μπλόκων της χώρας στη Βέροια, για να συζητηθούν τα αιτήματα των αγροτών, τα οποία και θα τεθούν επί τάπητος εκ νέου, την Κυριακή, στη Νίκαια.

Κοινή συνισταμένη όλων παραμένει η απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό και φορολογικό και η εκ νέου κατάρτισή του με τη δικής τους συνδρομή, αλλά και η συγκρότηση διακομματικής επιτροπής, προκειμένου όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων να τοποθετηθούν επί των θεμάτων που οδήγησαν τον κλάδο στα μπλόκα.

Σκληραίνουν τη στάση τους στο τελωνείο του Προμαχώνα

Κλειστό παραμένει για έκτη ημέρα το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας και η ουρά που σχηματίζουν νταλίκες και φορτηγά «υπερβαίνουν» πλέον τα 25 χλμ», όπως τόνισε μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο ο αγρότης Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος, μέλος στη συντονιστική.

Το συγκεκριμένο μπλόκο, με τη δύναμη των τρακτέρ να υπερβαίνει τα 1.400, αποτελεί ένα από τα πιο σθεναρά και, όπως επισήμανε ο κ. Λίτος, «είναι δύσκολη και κουραστική υπόθεση αυτό που κάνουμε, αλλά δεν θα σταματήσουμε. Θα το πάμε μέχρι τέλους και θα μείνουμε στο μπλόκο όσο καιρό χρειαστεί».

Στις 11 το βράδυ της Παρασκευής αποφασίστηκε και έγινε πράξη το επ ΄αόριστον κλείσιμο του τελωνείου και για τα Ι.Χ. οχήματα και τα τουριστικά λεωφορεία.

Ωστόσο, ακριβώς την ίδια ώρα, το μπλόκο στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αποφάσισε να ανοίξει μέχρι τις 11 το πρωί, οπότε και θα κλείσει και πάλι για ένα 24ωρο. Επισημαίνεται ότι στον νομό Δράμας έχουν στηθεί τρία μπλόκα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού στην Εξοχή. Τα δύο υπόλοιπα δεν θα κάνουν καμία κινητοποίηση, αφού θα ενισχύσουν με δυνάμεις τους το τελωνείο της Εξοχής.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ σήμερα θα αποκλειστεί για ένα 24ωρο, από τις 12 το μεσημέρι, η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Καβάλας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Παναγή.

Στο νομό του Κιλκίς, που έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων – στα σύνορα της Ελλάδας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας – και στην Δοϊράνη. Στο μεν πρώτο θα γίνεται αποκλεισμός 12.00-15.00 και 19.00-22.00, στο δε δεύτερο «θα κλείσουμε για ένα 24ωρο από τις 12 το μεσημέρι», όπως δήλωσε ο αγρότης Γιώργος Τερζής. Και στα δύο μπλόκα συνολικά συμμετέχουν περισσότερα από 800 τρακτέρ.