Νέα πρόταση εμφάνισε ο Κατρούγκαλος για τα μπλοκάκια

Νέα πρόταση εμφάνισε ο Κατρούγκαλος για τα μπλοκάκια

Νέα πρόταση εμφάνισε ο Κατρούγκαλος για τα μπλοκάκια

Βελτιωμένη πρόταση για μεταβατική περίοδο τριών ετών κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στους κλάδους των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών σε μία προσπάθεια συμβιβασμού.

Σύμφωνα με το Mega, η νέα πρόταση που παρουσίασε κ. Κατρούγκαλος, προβλέπει ότι η ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εισφορές θα έχει βάθος τριών ετών και όχι ενός έτους όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη. Συγκεκριμένα οι νέοι επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώνουν χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, ίσες με αυτές που καταβάλλουν οι αγρότες, για τα πέντε πρώτα χρόνια εργασίας. Στο τέλος αυτής της μεταβατικής περιόδου θα επανεξεταστούν συνολικά οι συντελεστές ενόψει της απόδοσής τους και του κατά πόσο συνεισέφεραν στην αύξηση της εισφοροδοτικής βάσης. Οι εκπτώσεις θα ξεκινούν από 50% για τα εισοδήματα των 10.000 ευρώ έως και 15% για τα εισοδήματα έως 40.000 ευρώ.

Ανάλογες εκπτώσεις προβλέπεται να ανακοινωθούν και για τους αγρότες αλλά και για κλάδους επιστημόνων με ιδιαίτερα επαγγελματικά χαρακτηριστικά όπως οι δικηγόροι για τους οποίους θα προβλεφθεί μείωση εισφοράς υπέρ της επικούρισης και του εφάπαξ.

Δεν κάνουν πίσω οι επιστημονικοί φορείς
Η πρώτη αντίδραση ωστόσο των επιστημονικών φορέων για τη νέα πρόταση του υπουργείου είναι αρνητική και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. «Αν η κυβέρνηση θέλει να φέρει ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο ντυμένο ασφαλιστικό δεν μας απασχολεί», δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, διαμηνύοντας ότι «δεν μπαίνουμε σε τέτοια κουβέντα” για “εκπτώσεις ενόψει Φεβρουαρίου τύπου σούπερ μάρκετ».

SHARE