Α. Τσίπρας στο υπουργικό: Χωρίς διάλογο δεν υπάρχουν λύσεις

Α. Τσίπρας στο υπουργικό: Χωρίς διάλογο δεν υπάρχουν λύσεις

Α. Τσίπρας στο υπουργικό: Χωρίς διάλογο δεν υπάρχουν λύσεις

«Η Ελλάδα έως την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τη δημιουργία των κέντρων υποδοχής», δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο για το προσφυγικό. Για την αξιολόγηση επισήμανε ότι έχουν προετοιμάσει το έδαφος για την έγκαιρη αξιολόγηση και πως περιμένουν «αυτό να αναγνωριστεί από τους Θεσμούς». Για το ασφαλιστικό επέμεινε ότι η πρόταση αυτή εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος και πως θα γίνει αποδεκτή από τους Θεσμούς. «Υπάρχουν δυνατότητες για βελτιώσεις αλλά χωρίς διάλογο λύσεις δεν υπάρχουν, δήλωσε αναφερόμενος στο αγροτικό.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο τόνισε ότι το κύμα της κρίσης του προσφυγικού σκάει πάνω στα νησιά μας, επισημαίνοντας ότι «η πλειονότητα του λαού μας δίνει παραδείγματα ανθρωπιάς σε ολόκληρο τον κόσμο. Και σε μια Ευρώπη που δείχνει αμήχανη και σαστισμένη». Η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη πολλαπλών και παράλληλων κρίσεων και για να αντεπεξέλθει η χώρα, όπως είπε, χρειάζεται διαρκής εγρήγορση, επιμονή και υπομονή.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι θα τηρήσουμε ως χώρα τις δεσμεύσεις μας και ως την την ερχόμενη εβδομάδα θα έτοιμα τα κέντρα υποδοχής προσφύγων. Κάλεσε τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο, διότι οι συμφωνίες δεν μπορεί να είναι «αλά καρτ», όπως τόνισε.

«Η χώρα μας παρά τις οικονομικές δυσκολίες μετατρέπεται σε αυτό που όφειλε πάντα να είναι εξαιτίας τις γεωγραφικής της θέσης, σε μια χώρα γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής«, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις σχέσεις με την Παλαιστίνη, την επίσκεψη στο Ιράν για την οποία τόνισε ότι έγιναν σημαντικά βήματα για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, επανέλαβε ότι στρατηγικός στόχος είναι η επίτευξη λύσης του Κυπριακού ζητήματος στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και τόνισε ότι η κυβέρνηση παλεύει για μια δίκαιη λύση που θα ξεκινάει από την απομάκρυνση των στρατευμάτων κατοχής στη νήσο.

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει προετοιμάσει το έδαφος για την έγκαιρη αξιολόγηση και τόνισε ότι τηρείται κατά γράμμα η συμφωνία, με γνώμονα την προστασία των αδύναμων πολιτών. «Περιμένουμε αυτό να αναγνωριστεί από τους Θεσμούς», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν εποικοδομητική διάθεση.

Για το ασφαλιστικό είπε ότι η πρόταση της κυβέρνησης τηρεί το γράμμα της συμφωνίας και γι” αυτό είναι αυτονόητο ότι θα γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς, ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι αυτή η πρόταση γράφτηκε από την κυβέρνηση στα ελληνικά και δεν δόθηκε από τους θεσμούς όπως γινόταν στο παρελθόν. Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η πρόταση αυτή εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος, επισήμανε ότι «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφορά εμάς» για να προσθέσει ότι η πρόταση αυτή που προστατεύει τους ασθενέστερους και κάνει δίκαιη κατανομή δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, είναι ανοιχτή σε βελτιώσεις.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις θέσεις του προέδρου της ΝΔ για το ασφαλιστικό είπε ότι πρόκειται για προτάσεις που η κυβέρνηση παλεύει να αποφύγει, δηλαδή, παλεύει να μην κόψει συντάξεις, παλεύει να προστατέψει το εισόδημα των πιο αδύναμων, και των αγροτών κυρίως, και να τους εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή σύνταξη.
«Στην προσπάθεια μας να προστατέψουμε τους πιο αδύναμους, μοιράζουμε το δικό τους βάρος στα υψηλά και μεσαία εισοδήματα, βάρος που αναλογεί στις εισφορές. Αυτό δημιουργεί επιβαρύνσεις που πρέπει να επανεξεταστούν» είπε και πρόσθεσε ότι το ίδιο θα πράξει η κυβέρνηση και για τους αγρότες, αρκεί να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι υπάρχουν δυνατότητες για βελτιώσεις, στο θέμα των εισφορών τους, της μεταβατικότητας των διατάξεων, και στα θέματα που αφορούν κυρίως την προστασία του εισοδήματος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους αγρότες να σκεφτούν γιατί τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης σήμερα συστηματικά τους αποθεώνουν, ενώ πριν από μερικά χρόνια τους λοιδορούσαν. Επέκρινε, επίσης, το αίτημα του προέδρου της ΝΔ να αποσυρθεί η πρόταση της κυβέρνησης λέγοντας ότι το αίτημα του κ. Μητσοτάκη είναι ένα αίτημα που δεν ενδιαφέρεται για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκκίνηση της συζήτησης για το χρέος.
«Δεν θα κόψουμε τις συντάξεις για 12η φορά, θα προστατέψουμε την πρώτη κατοικία, δεν θα επιτρέψουμε την απελευθέρωση των απολύσεων, θα προχωρήσουμε με το κυβερνητικό μας πρόγραμμα για την προστασία των αδύναμων και θα βάλουμε τέλος στη διαφθορά και την αναρχία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου» είπε στους υπουργούς, ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά τις τηλεοπτικές άδειες ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αύριο Πέμπτη έρχεται διάταξη στη Βουλή για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας.
Για το ΕΣΡ δήλωσε ότι η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη συγκρότησή του συνιστά θεσμική εκτροπή. «Είναι κρίμα που ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τη θητεία του ξεπληρώνοντας γραμμάτια στη διαπλοκή», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι αύριο κατατίθεται και ψηφίζεται η διάταξη που θα ορίζει ότι οι τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας θα είναι τέσσερις.
Σημείωσε, επίσης, ότι με δεδομένη την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για συναίνεση, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αναλάβει να προκηρύξει και να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό, τηρώντας όλες τις εγγυήσεις της διαφάνειας. Η διαπλοκή βιώνει τις τελευταίες ημέρες της εξουσίας της, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες. Θα αντέξουμε, να υλοποιήσουμε την εντολή που με σαφήνεια μας έδωσε τρεις φορές ο ελληνικός λαός».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα είπε ότι είναι ένα νομοσχέδιο-τομή που δεν αφήνει ακάλυπτο, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κανέναν ανασφάλιστο πολίτη.