Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη – Επί τάπητος όλα τα ανοιχτά ζητήματα

Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη – Επί τάπητος όλα τα ανοιχτά ζητήματα

Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη – Επί τάπητος όλα τα ανοιχτά ζητήματα

Στη σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου προχωρά στις 10:30 της Τετάρτης, ο Αλέξης Τσίπρας, λίγες μόλις ώρες μετά την επιστροφή του από την ιστορική επίσκεψή του στο Ιράν. Επί τάπητος θα τεθούν όλα τα ανοιχτά θέματα –αγροτικό, προσφυγικό, αξιολόγηση-.

Ήδη η κυβερνητικός εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, έδωσε το στίγμα που θα κινηθεί η κυβέρνηση από εδώ και πέρα, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιώσει κατά την εισήγησή του και ο Πρωθυπουργός.

Για μεν το αγροτικό η κ. Γεροβασίλη επανέλαβε ότι είναι ανοικτή σε «εξαντλητικό και ειλικρινή διάλογο, όχι όμως από μηδενική βάση», ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα την Παρασκευή, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μην επιτρέψει να φτάσουν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα. «Υπάρχουν νόμοι και κανόνες, νομίζω ότι η Τροχαία θα λάβει τα μέτρα της», τόνισε.

Πάντως οι αγρότες παραχωρούν την Τετάρτη συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να εξηγήσουν γιατί κατεβαίνουν στην Αθήνα και ποια είναι τα αιτήματά τους.

Όσον αφορά την αξιολόγηση κυβέρνηση και θεσμοί συμφωνούν σε ένα σημείο. Ότι η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Ωστόσο ζητήματα όπως το ασφαλιστικό, τα μέτρα για την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ εφέτος, το νέο ταμείο αποκρατικοποίησεων, τους «κρατά σε απόσταση» από την τελική συμφωνία.

Όσον αφορά το ασφαλιστικό την Δευτέρα το θέμα προκάλεσε κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και της Ν,Δ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καλεί την κυβέρνηση να το αποσύρει και να ξεκινήσει από μηδενική βάση τον διάλογο και την κυβέρνηση να κάνει λόγο για «ανεύθυνη» στάση.

Για το ίδιο θέμα, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι ο αρμόδιος υπουργός τήρησε την δέσμευσή του για βελτιωτική πρόταση προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ η πρόταση της κυβέρνησης για εξαντλητικό διάλογο βρίσκεται στο τραπέζι.

Στο προσφυγικό η κατάσταση είναι μάλλον πιο περίπλοκη μετά το αίτημα Μέρκελ – Νταβούτογλου να εμπλακεί το ΝΑΤΟ στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων στο Αιγαίο, αίτημα το οποίο χαιρέτησαν τόσο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μ. Σχοινάς όσο και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πάντως ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με την καγκελάριο Μέρκελ στην οποία ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο μπορεί να γίνει αποκλειστικά στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Στη συνεδρίαση δεν αποκλείεται να τεθεί και το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, δεδομένου ότι ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση.

Είχε προηγηθεί μια ακόμα άκαρπη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για τον ορισμό των μελών του ΕΣΡ.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE