Στη Βουλή η ρύθμιση για τις τηλεοπτικές άδειες – Έντονες αντιδράσεις

Στη Βουλή η ρύθμιση για τις τηλεοπτικές άδειες – Έντονες αντιδράσεις

Στη Βουλή η ρύθμιση για τις τηλεοπτικές άδειες – Έντονες αντιδράσεις

Στην Βουλή κατατέθηκε την Τετάρτη το βράδυ η διάταξη η οποία προβλέπει την χορήγηση τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας.

Την κατάθεσή της είχε προαναγγείλει κατά την εισήγησή του στο Yπουργικό Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός, ο οποίος άσκησε παράλληλα έντονη κριτική στην αντιπολίτευση και ειδικά στη ΝΔ, για τη στάση της στο θέμα.

«Την Πέμπτη κιόλας στη Βουλή καταθέτουμε και ψηφίζουμε διάταξη, που θα ορίζει ότι οι τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας θα είναι τέσσερις. Η θέση που διατύπωσε η ΝΔ για απεριόριστες άδειες δεν αντέχει σε κριτική και καταρρίπτεται, όχι μόνο από τα οικονομικά δεδομένα, αλλά και από τη διεθνή εμπειρία και τις αντίστοιχες μελέτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρα ο οποίος έστρεψε αμέσως μετά τα βέλη του προς την αντιπολίτευση.

«Ο καιρός της υπομονής της κυβέρνησης απέναντι στην αντιπολίτευση, προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη συναίνεση για την κατά το Σύνταγμα πλήρωση των θέσεων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, έλαβε τέλος», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι «η άρνηση της να συναινέσει στην προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ αποτελεί θεσμική εκτροπή», διότι η συναίνεση, όπως εξήγησε σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι προαιρετική, αλλά επιβάλλεται από το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ο στόχος της αντιπολίτευσης να είναι προφανής: «Να βραχυκυκλώσει την προσπάθεια της κυβέρνησης για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Και είναι πράγματι κρίμα που ο κύριος Μητσοτάκης ξεκίνησε τη θητεία του έτσι, ξεπληρώνοντας γραμμάτια στη διαπλοκή».

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει στη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθούν οι κακοδαιμονίες του παρελθόντος και θα δημιουργηθούν τηλεοπτικά σχήματα οικονομικά βιώσιμα και πραγματικά ανεξάρτητα.

ΝΔ:Ας είναι πολύ προσεκτικός ο κ. Τσίπρας, όταν μιλά για θεσμική εκτροπή

Σφοδρή επίθεση στον Πρωθυπουργό για τα όσα ανέφερε στην ομιλία του εξαπέλυσε η ΝΔ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι λέει ψέματα ότι πολεμά τη διαπλοκή, χαρακτηρίζοντας ως αντισυνταγματική την αφαίρεση «της αρμοδιότητας για τις άδειες από το ανεξάρτητο ΕΣΡ για να την αναθέσει στην κυβερνητική του πλειοψηφία».

«Με αντισυνταγματικές αποφάσεις “κάτω από το τραπέζι”, δεν χτυπάς τη διαπλοκή» και προσθέτει ότι «ο κ. Τσίπρας χτίζει σύστημα διαπλοκής κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του».

Η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγει: «Ας είναι πολύ προσεκτικός ο κ. Τσίπρας, όταν μιλά για θεσμική εκτροπή. Ο ίδιος συστηματικά υπονομεύει την ανεξαρτησία των θεσμών και οικοδομεί ένα κομματικό κράτος. Κανείς πια δεν τον πιστεύει. Άλλωστε ποιον να πιστέψουν οι Έλληνες πολίτες; Τον Τσίπρα των τρακτέρ ή τον Τσίπρα των ΜΑΤ;».

Οι πληροφορίες της ΕΡΤ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κάθε άδεια αντιστοιχεί σε ένα κανάλι. Δεν μπορεί δηλαδή με μια άδεια να ανοίξει κάποιος 2 ή περισσότερα κανάλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η σκέψη είναι οι τέσσερις άδειες να είναι και ο τελικός αριθμός καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, καθώς μετά την έκθεση της Φλωρεντίας η εκτίμηση είναι πως η ελληνική αγορά δεν αντέχει ούτε θεματικά κανάλια, πανελλαδικής εμβέλειας.

Έτσι -αν τα αρμόδια στελέχη επιμείνουν σε αυτή την προσέγγιση – θα απομείνουν πια μόνο τα περιφερειακά κανάλια, τον αριθμό των οποίων θα τον μάθουμε σε επόμενη φάση.

Την Πέμπτη, λοιπόν έχουμε προς ψήφιση από τη μία τον αριθμό των αδειών και από την άλλη την μεταφορά της ευθύνης προκήρυξης του διαγωνισμού από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση.

Όπως λέει η κυβέρνηση, από τη στιγμή που η αντιπολίτευση υπέπεσε σε «θεσμική εκτροπή» και δε συνέβαλε στην πλήρωση των θέσεων του ΕΣΡ η διαδικασία έπρεπε να προχωρήσει.

Τώρα στα πιο διαδικαστικά. Ο διαγωνισμός θα διαρκεί περίπου 2 μήνες.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι άδειες δεν θα δοθούν όλες μαζί αλλά μία-μία. Δηλαδή θα προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για μια άδεια και μόλις κάποιος την …λαμβάνει, θα προχωρά η διαδικασία για την επόμενη κοκ.

Σφοδρά τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης

« Kαμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της αριστεράς που από την μία καταγγέλλει το μιντιακό σύστημα και από την άλλη φιλοξενείται καθημερινά και προνομιακά στα κανάλια της διαπλοκής», σημείωσε ο Χρήστος Παππάς Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής.

Πυρά για όσα είπε ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Επανάφερε τη γνωστή άθλια λογική των υποκινούμενων αγώνων, προσπαθώντας μάλιστα να τους συνδέσει με τη νέα αναδιανομή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, που κάνει η κυβέρνησή του, σε παλιά και νέα τζάκια», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

Το ΠΑΣΟΚ επέκρινε τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα περί τηλεοπτικού τοπίου και διαπλοκής, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι «οι γνωστές κατασκευές για τους «βαρβάρους», χωρίς τους οποίους δεν θα υπήρχαν επιχειρήματα ούτε για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».

Αντισυνταγματικό χαρακτήρισε το νόμο της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες , ο γραμματέας της ΚΟ του Ποταμιού, Παναγιώτης Καρκατσούλης.

Συζητήσεις προκάλεσε η δήλωση του πρώην προέδρου της Βουλής Βύρωνα Πολύδωρα.

«Με το «νομοσχέδιο Παππά», τίθενται κανόνες εφαρμογής της συνταγματικής νομιμότητας και μπαίνει τέλος στην ασυδοσία των «νταβατζήδων», όπως έλεγε και ο Κώστας Καραμανλής… Όσοι και όποιοι προβάλλουν ωρυόμενοι, με δουλόφρονα φανατισμό μάλιστα, διάφορα «προσχήματα» δικονομικού τύπου για αναρμοδιότητα της Βουλής και άλλα κούφια παρόμοια, που αποσκοπούν στη διαιώνιση του καθεστώτος των βαρόνων της «διαπλοκής», απλά, όχι μόνον αποκαλύπτονται αλλά και εκτίθενται αυτοεξευτελιζόμενοι».

Το ζήτημα για τον λαό δεν είναι να επιλέξει ανάμεσα στη νέα διαπλοκή, ή την παλιά γνωστή διαπλοκή, αλλά να απαλλαγεί η χώρα από τα μνημόνια και από την διαπλοκή, σχολίασε η Λαϊκή Ενότητα.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE