Παρουσίαση βιβλίου του Βαγγέλη Ντελή

Παρουσίαση βιβλίου του Βαγγέλη Ντελή

Ο Δήμος Καρδίτσας και οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ παρουσιάζουν το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Ντελή «Ο καλλιτέχνης» το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου στις 5 το απόγευμα στο Παυσίλυπο.

Την παρουσίαση επιμελείται η φιλόλογος Κατερίνα Σταθοπούλου. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο φιλόλογος Βασίλης Αλεξίου. Αποσπάσματα του έργου θα διαβάσει ο θεατρολόγος και σκηνοθέτης Ανδρέας Ζυγογιάννης και η ηθοποιός Σωτηρία Χρυσικοπούλου. Στο πιάνο θα συνοδεύει η Δρ. Μουσικολογίας και πιανίστα Χριστίνα Γιαννέλου.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με ιστορικά στοιχεία που εκτυλίσσεται σε δύο εποχές, μία στη σύγχρονη και μία στην προϊστορία στις Κυκλάδες και τη Μινωική Κρήτη.

Ο ήρωας της προϊστορικής εποχής ονομάζεται συμβατικά Καλλιτέχνης Γουλανδρή και είναι υπαρκτό πρόσωπο, χαρακτηρίζεται δε ως ο κλασικότερος γλύπτης της εποχής του χαλκού. Δημιουργεί ειδώλια απαράμιλλης τέχνης, τα οποία ακόμη και σήμερα κοσμούν τα καλύτερα μουσεία του κόσμου. Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει τη χρήση αυτών των ειδωλίων ούτε τον τόπο κατασκευής τους. Ο Καλλιτέχνης μεταβαίνει στο νησί της Θήρας, όπου γνωρίζει μια γυναίκα με σπάνια ομορφιά και καλλιεργημένο πνεύμα και μαζί καταφεύγουν στο παλάτι του Μίνωα για να τον πείσουν να ελευθερώσει τα νησιά από έναν στασιαστή. Όμως η ομορφιά της γυναίκας αυτής και οι συγκυρίες κάνουν τον Μίνωα εχθρό τους. Μια μεγάλη ναυμαχία και η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας καθορίζουν την πορεία των ηρώων. Ωστόσο οι δημιουργίες του μεγάλου Καλλιτέχνη θα θυμίζουν πάντα ότι η τέχνη, όταν ζυμώνεται με την αγάπη και τον ανθρώπινο πόνο, μπορεί να φτάσει σε ανυπέρβλητα ύψη.

Στη σύγχρονη εποχή ένας αρχαιολόγος αναζητά το εργαστήριο του Καλλιτέχνη, έχοντας σκόρπιες πληροφορίες για μια προπολεμική ανασκαφή που φημολογείται ότι είχε ανακαλύψει ένα θησαυρό δεκάδων ειδωλίων. Τυχαίες συναντήσεις καθορίζουν την πορεία αυτής της αναζήτησης. Δύο πρόσωπα από το παρελθόν έρχονται να δώσουν τις λύσεις και να δείξουν τον δρόμο στον αρχαιολόγο, ο οποίος βρίσκει και τις δικές του ρίζες και ανακαλύπτει πράγματα που δεν είχε ποτέ του φανταστεί. Μέσα από την αναζήτηση των ειδωλίων ανασυνθέτει και το δικό του παρελθόν και φέρνει κοντά ανθρώπους που νόμιζαν ότι είχαν πια χαθεί τα ίχνη των αγαπημένων τους.

Ένα βιβλίο συναρπαστικό γεμάτο μυστικά κι ανατροπές. Κυριαρχείται από έντονα συναισθήματα, τα οποία κυριαρχούν στη ζωή των ηρώων και καθορίζουν την πορεία τους, συναισθήματα διαχρονικά και σύμφυτα στον άνθρωπο κάθε εποχής.

Ο συγγραφέας

Ο Βαγγέλης Ντελής υπηρετεί ως φιλόλογος στο Γενικό Λύκειο Σοφάδων. Κατάγεται από το χωριό Ορφανά και έχει διακριθεί σε δεκάδες λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.

Μερικές από τις διακρίσεις του είναι:

Πρώτο βραβείο μυθιστορήματος, πρώτο βραβείο νουβέλας, δεύτερο βραβείο δοκιμίου και δέκα ακόμη διακρίσεις από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.

Τρίτο βραβείο ποίησης στους Δελφικούς Αγώνες. Τρίτο βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης της Αμφικτιονίας Ελληνισμού. Πρώτο βραβείο ποίησης στα Σικελιανά. Έπαινο ποιητικής συλλογής, δοκιμίου και διηγήματος από τον Φιλολογικό Σύνδεσμο ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ. Πρώτο βραβείο διηγήματος από το λογοτεχνικό περιοδικό Δευκαλίων ο Θεσσαλός.

Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και της Αμφικτιονίας Ελληνισμού.

Ντελής

SHARE