Επανέναρξη για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων

Επανέναρξη για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων

Επανέναρξη για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ήταν «παγωμένοι» απο τον Ιούλιο λόγω των περιορισμών από τα capital controls ενώ η επανέναρξη από την ΓΓΔΕ γίνεται με τον πλειστηριασμό ενός αγροτεμαχίου και ένα διαμέρισμα.

Ειδικότερα από τις ανακοινώσεις πλειστηριασμών οι οποίες αναρτούνται στην ιστοσελίδα publicrevenue.gr, στις 16 Μαρτίου βγαίνει σε πλειστηριασμό ένα αγροτεμάχιο 1.632 τ.μ στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής με τιμή πρώτης προσφοράς 10.400 ευρώ ενώ ακολουθεί στις 13 Απριλίου, στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης ένα διαμέρισμα 66 τ.μ στη Θεσσαλονίκη με τιμή πρώτης προσφοράς 56.000 ευρώ. Και τα δύο ακίνητα βγαίνουν σε πλειστηριασμό από τη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, γεγονός το οποίο σημαίνει πως αποτελούν περιουσιακά στοιχεία επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων εξαιτίας ληξιπρόθεσμων οφειλών αποδίδουν από ελάχιστα έως τίποτα στα έσοδα του δημοσίου καθώς συνήθως κηρύσσονται άγονοι. Ασκούν όμως πίεση στους φορολογούμενους (εφόσον έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν , διότι στην αντίθετη περίπτωση ισχύει το ρητό ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος) προκειμένου να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.

Πέρυσι, το υπουργείο Οικονομικών βρέθηκε αντιμέτωπο με νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 13,480 δισ. ευρώ εκ των οποίων με διάφορα μέσα, από ρυθμίσεις έως κατασχέσεις, εισπράχθηκαν τελικά 2,2 δισ. ευρώ.