Προς αναπροσαρμογή τα επιτόκια δανείων για φ/β

Προς αναπροσαρμογή τα επιτόκια δανείων για φ/β

Προς αναπροσαρμογή τα επιτόκια δανείων για φ/β

Ένα νέο πλαίσιο αναφορικά με τις ταρίφες που εισπράττουν όσοι επένδυσαν σε φωτοβολταϊκά, μεταξύ των οποίων και οι αγρότες, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία, προανήγγειλε από τη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση του Βασίλη Κόκκαλη, ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης. Παράλληλα, όπως είπε αποκάλυψε ο κ. Σκουρλέτης, γίνεται προσπάθεια για συνεννόηση με τις τράπεζες, ώστε να αναπροσαρμόσουν τα επιτόκια, όσων δανείστηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη «υπάρχει θέμα φερεγγυότητας της πολιτείας απέναντι στους επενδυτές, όμως παράλληλα «υπάρχει ανάγκη να ξαναδούμε συνολικά το πλαίσιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για να μπορέσουμε να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα. Διότι υπήρξε μία προχειρότητα, μία επιπολαιότητα, οι οποίες παρήγαγαν αντίστοιχα πάρα πολύ μεγάλες στρεβλώσεις».

«Ως προς το γενικότερο πλαίσιο, θέλω σας πληροφορήσω ότι το υπουργείο επεξεργάζεται -και η επεξεργασία αυτή βρίσκεται στην τελική της φάση- ένα νέο πλαίσιο συνολικά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό θα ισχύσει από 1/1/2016 και θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους αυτή τη στιγμή βρίσκονται με το παλιό καθεστώς των εγγυημένων τιμών ή να μείνουν σε αυτό ή να μεταπέσουν στο καινούργιο. Νομίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε αυτό αναλυτικά», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης.

Προσπάθεια για μείωση επιτοκίων

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο καταβάλλεται προσπάθεια αναπροσαρμογής των επιτοκίων, ενώ σ’ αυτό το πλαίσιο, όπως αποκάλυψε, έγινε συνάντηση στο υπουργείο με την Ένωση Τραπεζών.

«Η κατεύθυνσή μας είναι να υπάρξει μία συμφωνία μείωσης των συγκεκριμένων επιτοκίων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Net metering 

Από εκεί κι έπειτα, στους σχεδιασμούς του υπουργείου, πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης, «είναι να δοθούν και νέες δυνατότητες για να υπάρξει η απαιτούμενη διείσδυση των ΑΠΕ, ιδιαίτερα με τη μορφή εκείνων των επενδύσεων όπου θα μπορείς να συμψηφίζεις την κατανάλωση ρεύματος που έχεις μ’ αυτήν που παράγεις. Μιλάμε για τα μικρά φωτοβολταϊκά στέγης. Γίνεται μια προσπάθεια αυτό να επεκταθεί και στον αγροτικό χώρο και μάλιστα με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να μην αφορά ένα μόνο ρολόι.

Δηλαδή, τι εννοώ; Η αγροτική γη δεν είναι συγκεντρωμένη πάντοτε, δεν είναι ενιαία. Δηλαδή ένας αγρότης έχει ένα οικόπεδο εδώ και μπορεί να έχει και σε μερικά χιλιόμετρα παραπέρα. Μέχρι τώρα, λοιπόν, δεν μπορούσες να αξιοποιήσεις αυτήν την ενέργεια από φωτοβολταϊκά, που μπορεί να είχες τοποθετήσει, και για όλα τα οικόπεδά σου μέσα απ’ αυτό που λέμε το net metering, μέσα απ’ αυτήν τη διαδικασία συμψηφισμού».

Αυτό είναι μια νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπεται -και είναι κάτι το οποίο θα είναι αρκετά ευνοϊκό για τους αγρότες- στο νέο πλαίσιο που, όπως σας είπα, θα το ανακοινώσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα, κατέληξε ο υπουργός.

ΠΗΓΗwww.agronews.gr
SHARE