Βόλος: Αλλεργικά συμπτώματα σε μαθητές του Δ.Σ. Κάτω Λεχωνίων που κατακλύστηκε από...

Βόλος: Αλλεργικά συμπτώματα σε μαθητές του Δ.Σ. Κάτω Λεχωνίων που κατακλύστηκε από κάμπιες

Βόλος: Αλλεργικά συμπτώματα σε μαθητές του Δ.Σ. Κάτω Λεχωνίων που κατακλύστηκε από κάμπιες
πηγή φωτογραφίας: www.ert.gr

Συμπτώματα αλλεργίας παρουσίασαν δεκάδες μαθητές του 2ου Τοπάλειου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Λεχωνίων, εξαιτίας της εμφάνισης στην περιοχή της λεγόμενης κάμπιας των πεύκων που έχει εξαιρετικά αλλεργιογόνα επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο προαύλιος χώρος του σχολείου κατακλύστηκε χθες, από πομπές κάμπιας που παρήλαυναν σε μεγάλες σειρές και σταδιακά το ένα μετά το άλλο τα παιδιά, άρχισαν να εμφανίζουν αλλεργικές αντιδράσεις, όπως εξανθήματα στο σώμα που συνοδεύονταν από έντονη φαγούρα.
Πολλοί γονείς έσπευσαν και πήραν τα παιδιά τους από το σχολείο, ενώ η διεύθυνση ενημέρωσε αμέσως, την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας, κ. Γιώργο Πολύζο, δόθηκε εντολή και άμεσα, χθες (Τρίτη) το απόγευμα, κινητοποιήθηκε η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Βόλου προκειμένου να διενεργηθεί ψεκασμός στο προαύλιο του σχολείου από ειδικό συνεργείο, όπως και έγινε. Όπως έγινε γνωστό, σήμερα το πρωί, δεν υπήρχαν κάμπιες στο χώρο και το σχολείο λειτούργησε κανονικά, αν και πολλοί γονείς επέλεξαν να μην στείλουν τα παιδιά τους. Αξίζει να σημειωθεί πως εξαιτίας των έντονων αλλεργικών συμπτωμάτων που παρουσίασαν, τόσο μαθητές, όσο και προσωπικό του σχολείου, σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε η χορήγηση αντισταμινικών φαρμάκων.

Μιλώντας πάντως, στην ΕΡΤ Βόλου, η γεωπόνος, κ. Ασημίνα Καλικαντζάρου τόνισε πως το φαινόμενο είναι φυσιολογικό για την εποχή που διανύουμε, αν και οι υψηλές θερμοκρασίες συνετέλεσαν ώστε να εμφανιστούν οι προνύμφες αυτές λίγο νωρίτερα. Αναλογη, ως εκ τούτου, κατάσταση υπάρχει αυτή στην στιγμή, σχεδόν σε όλες τις περιοχές όπου υπάρχουν πεύκα στο Βόλο. Όπως είπε, το αλλεργιογόνο παράγεται στις τρίχες της πλάτης της κάμπιας, που όταν έρχεται σε επαφή με τον άνθρωπο (ή το ζώο) απελευθερώνει ισταμίνη, η οποία ευθύνεται για την αλλεργική αντίδραση που μπορεί να προκληθεί.
Σύμφωνα με την κ. Καλικαντζάρου ωστόσο, για καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου, οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται νωρίτερα (μέχρι το Νοέμβριο περίπου), πριν δημιουργηθούν οι προνύμφες. Όσο για τη διάρκεια έξαρσης του φαινομένου, είναι – όπως είπε – περί τις 20 μέρες από την εμφάνιση των προνυμφών.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE