Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες- Σε πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή καλεί...

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες- Σε πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή καλεί το μπλόκο της Νίκαιας

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες- Σε πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή καλεί το μπλόκο της Νίκαιας

Αμετακίνητοι από τα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να σκληρύνουν τη στάση τους. Κλειστά επ” αόριστον παραμένουν τα Τέμπη, η Αθηνών-Κορίνθου, η παλαιά εθνική στον Ισθμό και η Αντιρρίου-Ιωαννίνων στο Κεφαλόβρυσο. Κλειστές επίσης είναι η είσοδος και έξοδος της Αττικής Οδού στο Κορωπί. Το μπλόκο της Νίκαιας καλεί σε πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή όλους τους αγρότες.
Η σύσκεψη θα γίνει και αυτή τη φορά στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας στις 12 το μεσημέρι και από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων καλούνται να συμμετάσχουν σε αυτή εκπρόσωποι μπλόκων από όλη τη χώρα. Παράλληλα, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας συγκαλούν για το Σάββατο στις 4 το απόγευμα σύσκεψη φορέων της Θεσσαλίας στο μπλόκο, για ανταλλαγή απόψεων στο ασφαλιστικό και το φορολογικό που επηρεάζουν άμεσα όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Στον Προμαχώνα, τεράστια είναι η ουρά των οχημάτων και στις δυο πλευρές των συνόρων, καθώς οι Βούλγαροι έχουν στήσει αντιμπλόκα. Τα συγκεντρωμένα στο ελληνικό έδαφος φορτηγά έχουν ανέλθει στα 200. Λόγω του αποκλεισμού των ελληνοβουλγαρικών και ελληνοτουρικών συνόρων του νομού, ανοιχτά παραμένουν τα μπλόκα στους κόμβους Καστανέων-Ριζίων και Διδυμοτείχου.

Επίσης, προβλήματα υπάρχουν και στο τελωνείο των Κήπων καθώς σχηματίζουν ουρά περίπου 12 χιλιομέτρων τα ακινητοποιημένα φορτηγά επί του ελληνικού εδάφους, ενώ σε μήκος περίπου 20 χιλιομέτρων βρίσκονται παρατεταγμένα από την πλευρά της Τουρκίας.
Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν εντάσεις από πλευράς των επαγγελματιών οδηγών των «εγκλωβισμένων» φορτηγών, οι αγρότες του νοτίου Έβρου, παραμένοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον επ” αόριστον αποκλεισμό των ελληνοτουρκικών συνόρων, προσανατολίζονται να προχωρήσουν σε ολιγόωρο άνοιγμα του τελωνείου, προκειμένου να αποσυμπιεστεί η κατάσταση, κατανοώντας και τη θέση στην οποία έχουν επέλθει και οι οδηγοί.
Ειδικότερα, τις απογευματινές ώρες ενδέχεται να ανοίξουν την έξοδο προς Τουρκία, ενώ το πρωί του Σαββάτου την είσοδο από τη γείτονα χώρα.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες στα μπλόκα που έχουν στήσει στον νομό Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα αναμένουν τη
συνάντηση με τον πρωθυπουργό, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, για τον «πολυπόθητο» πλέον διάλογο. Στο πλαίσιο αυτό, υπό κατάληψη τελεί το κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, πρώην Αγροτική, στα νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα νομού Χαλκιδικής, να έχουν κλείσει με τρακτέρ την είσοδο, από τις επτά το πρωί έως τις 2.30 μετά το μεσημέρι, όπως τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συντονιστής του μπλόκου στον κόμβο Μουδανιών Βαγγέλης Μισαηλίδης.

Υπενθυμίζεται ότι στον νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο.
Την πρόθεσή τους να «πολιορκήσουν» το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, γνωστοποίησαν στην αστυνομική διεύθυνσηαγρότες και κτηνοτρόφοι των μπλόκων της αερογέφυρας Θέρμης και αυτού που βρίσκεται στη διασταύρωση του κρατικού αερολιμένα.
Το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια, που έχει στηθεί στη διασταύρωση πριν το «Μακεδονία», δεν θα προχωρήσει σε καμία κινητοποίηση. Το συνηθισμένο πρόγραμμα αποκλεισμού του ακολουθεί σήμερα το μπλόκο στο Δερβένι, που είναι το εξής: 11:00- 15:00 κλειστές οι τρεις λωρίδες και στα δύο ρεύματα. Από τις 15:00 έως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία μία λωρίδα σε κάθε πλευρά, σύμφωνα με τον συντονιστή Αναστάση Σοϊλεμέζη.

Στην Ήπειρο, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ Ιωαννίνων συνεχίζονται τα μπλόκα στη γέφυρα της Άρτας και στον Λούρο της Πρέβεζας αλλά ο αριθμός των τρακτέρ μειώνεται συνεχώς. Οι εκπρόσωποι των μπλόκων Αγίου Νικολάου Βόνιτσας και Λούρου Πρέβεζας καλούν τους πολίτες να πάρουν μέρος στο σημερινό συλλαλητήριο στα διόδια του Ακτίου από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.

Οι αγρότες στη Δυτική Μακεδονία, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Σύμφωνα με τον συντονιστή των οκτώ από τα εννέα μπλόκα Δημήτρη Μόσχο, το σημερινό πρόγραμμά τους είτναι το εξής:
-Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την πΓΔΜ (12ωρος αποκλεισμός από τις 11 το πρωί και στα δύο, για τέταρτη ημέρα σήμερα).
-Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 12:00-16:00 και στα δύο ρεύματα και οι παρακαμπτήριοι.
-Νεάπολη Τσοτυλίου (14:00-19:00).
-Στο Άργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 09:00-18:00 αποκλεισμός και σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη 09:00 -18:00.
-Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00.
Σε 24ωρο αποκλεισμό προχώρησαν νωρίς το πρωί οι συμμετέχοντες στο μπλόκο που έχουν στήσει στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής Διαμάντω Κρητικού.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας και της Ηλείας, με αποκλεισμούς των εθνικών οδών Αντιρρίου – Ιωαννίνων, Πατρών – Αθηνών και Πατρών Πύργου.

Ειδικότερα, στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες από τα μπλόκα Αγίου Νικολάου Βόνιτσας και του Λούρου Πρέβεζας θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στα διόδια του Ακτίου από 12:00 -16:00.

Επίσης, κλειστή παραμένει η εθνική οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου εκτός από τέσσερις ώρες κάθε πρωί, προκειμένου να περνούν βαρέα οχήματα και φορτηγά που μεταφέρουν ιατρικοφαρμακευτικό υλικό. Επίσης, από 18:00- 20:00, θα κλείσει η εθνική οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στη γέφυρα του ποταμού Ευήνου.

Στην Αχαΐα, αγρότες θα κλείσουν την εθνική οδό Πατρών – Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, από τις 11:00 και για περίπου 12 ώρες. Ακόμη, αγρότες της Αιγιάλειας θα κλείσουν από 19:00-22:00 την εθνική οδό Πατρών – Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου.

Στην Ηλεία, αγρότες θα κλείσουν την εθνική οδό Πατρών – Πύργου στον κόμβο του Κουρτεσίου από τις 12:00 έως τις 16:00. Επίσης, από τις 17:30-22:00, οι αγρότες θα κλείσουν την εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στον κόμβο της Βάρδας.