Ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία το «παράλληλο πρόγραμμα»

Ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία το «παράλληλο πρόγραμμα»

Ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία το «παράλληλο πρόγραμμα»

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) επί της αρχής, στα άρθρα, στο σύνολό του και στις τροπολογίες του. «Κατά» ψήφισαν επί της αρχής η ΝΔ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων και «παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπερψήφισαν άρθρα του νομοσχεδίου.

«Το πολιτικό στίγμα του νομοσχεδίου είναι σαφές: Αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα της ασφάλισης των ανασφάλιστων πολιτών και ταυτόχρονα ενισχύουμε την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργικότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας» τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στην τοποθέτησή του στη συζήτηση ψήφισης του «παράλληλου προγράμματος» της κυβέρνησης.

Κατηγόρησε δε, την αντιπολίτευση για συστηματική προσπάθεια να απαξιωθεί η παρέμβαση αυτή και απάντησε στον αντίλογο της ΝΔ, ότι είχε ρυθμίσει, με δύο υπουργικές αποφάσεις το 2014, το ζήτημα της ασφάλισης των πολιτών, που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα.

«Υπήρξαν δύο υπουργικές αποφάσεις που δεν λειτούργησαν στην πράξη, γιατί μπήκαν αποτρεπτικοί μηχανισμοί. Υπήρχε μια τριμελής επιτροπή που έπρεπε να προεγκρίνει την εισαγωγή στο νοσοκομείο και οι αποφάσεις της οποίας υπόκειντο στον έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας. Ο δεύτερος μηχανισμός ήταν η δήλωση αποδοχής χρέους για τη νοσηλεία εκ μέρους του ανασφάλιστου που μεταφέρεται στην εφορία» ανέφερε ο κ. Ξανθός.

Επανερχόμενος στο θέμα του εγγράφου του Νοσοκομείου Ηρακλείου, που κατέθεσε ο πρωθυπουργός, και σύμφωνα με το οποίο καλούνταν οι ανασφάλιστοι πολίτες να υπογράψουν δήλωση αποδοχής χρέους για την νοσηλεία τους – και το οποίο αμφισβήτησε ο Κ. Μητσοτάκης -, ο υπουργός Υγείας είπε πως το κείμενο αυτό υπάρχει αναρτημένο στην ενεργή ιστοσελίδα του ΠΑΓΝΗ και αντίστοιχό του είναι αναρτημένο σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE