Βόλος: Εκδήλωση για την κουλτούρα του τσαγιού σε Ελλάδα και Ρωσία

Βόλος: Εκδήλωση για την κουλτούρα του τσαγιού σε Ελλάδα και Ρωσία

Βόλος: Εκδήλωση για την κουλτούρα του τσαγιού σε Ελλάδα και Ρωσία

«Το τσάι στη ζωή μας» είναι η πρώτη εκδήλωση της Μαγνήτων Κιβωτός για το θεματικό έτος «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων» και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016 στις επτά το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, Αίθουσα Εστιατορίου Μελισσάτικα. Πρόκειται για μια συνεργασία με τον ΕλληνοΡωσικό Πολιτιστικό Σύλλογο Φιλίας και Συνεργασίας Νομού Μαγνησίας και τον κύριο Γιώργο Μυλωνά, εκπρόσωπο ομάδας παραγωγών τσαγιού από την Βρύναινα Αλμυρού.

αφισα

Η όλη εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία και εντάσσεται στο έτος  ΕλληνοΡωσικής Φιλίας, 2016.

Στόχος είναι να καταδειχθεί η Ελληνική και  Ρωσική γαστρονομική συνήθεια και κουλτούρα του ροφήματος αυτού, σε σχέση με την ιστορία του.

Στον τομέα αυτό η σημαντικότερη αναφορά της περιοχής μας είναι η Βρύναινα Αλμυρού, που αποτελεί το σημαντικότερο σημείο παραγωγής τσαγιού στην Θεσσαλία.

Το τσάι είναι το αγαπημένο ρόφημα και για τους δύο ομόδοξους λαούς.

Κατά τον 8ο αιώνα, το τσάι από φάρμακο γίνεται ρόφημα και περνά στη σφαίρα της ποίησης και της διασκέδασης. Σερβίρεται με τον πιο απλό, έως και με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο! Είναι το ρόφημα τόσο των φτωχών, όσο και των ευκατάστατων οικογενειών.

Οι φίλοι και τα μέλη του ΕλληνοΡωσικού  θα  φτιάξουν και θα προσφέρουν εδέσματα που συνοδεύουν το τσάι. Στα τραπέζια θα υπάρχουν πιροσκί, γλυκίσματα, μελόψωμα, κουλουράκια, τσουρέκια, γλυκά, κύβοι ζάχαρης, προκειμένου το τσάι να καταναλωθεί σερβιρισμένο σε κούπες ή βαθιά πιατελάκια.  Στη μεσαιωνική Ρωσία ήταν αρεστό να πίνετε το τσάι από βαθιές κούπες χωρίς χεράκι.

Στην Ελλάδα σερβίρουν το τσάι σε κούπες αλουμινίου, χωμάτινες και πορσελάνης και το συνοδεύουν με ψωμί, ελιά και κουλουράκια.

  • Στην είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας θα αναρτηθεί έκθεση φωτογραφίας που αναφέρεται στην καλλιέργεια του τσαγιού στην περιοχή της Βρύναινας και της Όθρυς γενικότερα.
  • Θα προβληθεί βίντεο από την Αγία Πετρούπολη που παρουσιάζει τον κλασσικό τρόπο παρασκευής του τσαγιού με σαμοβάρι.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ακόμη:

  • Ιστορική αναδρομή στο τσάι, με εικόνες, όπου θα προβληθεί η κουλτούρα του διεθνούς ροφήματος, στην οποία θα αναφερθεί με ομιλία της η Ζωή Αλεξανδρίδου μέλος του ΕλληνοΡωσικού.
  • Η επιμέλεια του ιστορικού έγινε από την Βασιλική Τράκη μέλος του ΕλληνοΡωσικού.
  • Ομιλία του Χρήστου Μυλωνά, μέλους οικογένειας καλλιεργητών τσαγιού,  τεταρτοετής φοιτητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – Γεωπονικής Σχολής.

Θέμα: Τσάι του βουνού, το ευεργετικό βότανο της ελληνικής φύσης.

Στην εκδήλωση θα παρουσιάσει αποσπάσματα από όπερες Ρώσων συνθέτων, καθώς και λαϊκά τραγούδια της Ρωσίας η Ελληνορωσίδα soprano Κατερίνα Οικονόμου με εξαιρετική και διακεκριμένη καριέρα στα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης.

Στο πιάνο την συνοδεύει η Άρτεμις Αργυροπούλου.