Εισαγγελική παρέμβαση για τα μπλόκα, Πέμπτη πρωί στο Μαξίμου ο Μπούτας

Εισαγγελική παρέμβαση για τα μπλόκα, Πέμπτη πρωί στο Μαξίμου ο Μπούτας

Εισαγγελική παρέμβαση για τα μπλόκα, Πέμπτη πρωί στο Μαξίμου ο Μπούτας

Σε δύο επίπεδα ξεδιπλώνεται η κυβερνητική τακτική για τον έλεγχο της κατάστασης στο αγροτικό μέτωπο, μετά την άδοξη έκβαση της συνάντησης της περασμένης Δευτέρας στο Μαξίμου και την κακή υποδοχή που είχε τελικά το πακέτο 25 σημείων από τους αγρότες.

Κατά πρώτον, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη ζητά από τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία για όσους κλείνουν τους δρόμους, διαπράττοντας το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών.
Κατά δεύτερον, οι πληροφορίες θέλουν το Μαξίμου να ενημερώνει τον Βαγγέλη Μπούτα και το μπλόκο της Νίκαιας ότι αναμένονται την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου στις 11π.μ. για συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και οι δύο εξελίξεις έρχονται να διευκολύνουν κατά κάποιο τρόπο μια διαδικασία εκτόνωσης της εκρηκτικής κατάστασης, που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 24ωρα στους εθνικούς δρόμους. Η εισαγγελική παραγγελία δίνει στους αγρότες τη δυνατότητα να μιλήσουν για αυταρχισμό της κυβέρνησης και ταυτόχρονα το απαραίτητο άλλοθι να εγκαταλείψουν τους εθνικούς κόμβους, ενώ η συνάντηση με τους σκληρούς του Μπούτα, ενδεχομένως έχει και το κάτι τις (πιθανότατα το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ), που θα επιτρέψει και στους πρωταγωνιστές της Νίκαιας να μην επιστρέψουν με άδεια χέρια.

Εισαγγελική Εντολή

Την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προκάλεσαν τα μπλόκα των αγροτών και οι αποκλεισμοί των δρόμων. Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη με παραγγελία της προς τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας ζητεί να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία για όσους κλείνουν τους δρόμους διαπράττοντας το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Όπως αναφέρει, χαρακτηριστικά , η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απευθυνόμενη στους εισαγγελείς: «Θεωρώ υποχρέωσή μου»  να υπομνήσω σε εσάς το αυτονόητο καθήκον σας για παρέμβασή σας, με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών, με σκοπό, αφενός τη βεβαίωση του πιο πάνω εγκλήματος, ενδεχομένως δε και άλλων εγκλημάτων, και αφετέρου την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών και τη δίωξή τους.

Ολόκληρη η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου έχει ως εξής:

Προς

τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών της Χώρας και

δι” αυτών στους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφερείας τους

Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται το φαινόμενο του αποκλεισμού της κυκλοφορίας σε δημόσιες οδούς από τους συμμετέχοντες κλπ. στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Η συμπεριφορά αυτή, όπως γνωρίζετε, συνιστά κατ” αρχάς την αξιόποινη πράξη της παρακώλυσης συγκοινωνιών (άρθρο 292 ΠΚ, όπως ισχύει). Η πρόβλεψη του εγκλήματος αυτού, το οποίο διώκεται αυτεπαγγέλτως, έγινε για την προστασία της εύρυθμης λειτουργίας των κάθε είδους συγκοινωνιακών εγκαταστάσεων, που προορίζονται για κοινή χρήση, ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο και θεωρούνται κοινωνικά αγαθά σημαντικής αξίας.

Θεωρώ υποχρέωσή μου, να υπομνήσω σε εσάς το αυτονόητο καθήκον σας για παρέμβασή σας, με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών, με σκοπό, αφενός τη βεβαίωση του πιο πάνω εγκλήματος, ενδεχομένως δε και άλλων εγκλημάτων, και αφετέρου την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών και τη δίωξή τους.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου