Προστατεύουμε το 95% των αγροτών με χαμηλό εισόδημα

Προστατεύουμε το 95% των αγροτών με χαμηλό εισόδημα

Προστατεύουμε το 95% των αγροτών με χαμηλό εισόδημα

Εκτεταμένη αναφορά στις αγροτικές κινητοποιήσεις έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, ανακοινώνοντας ότι την Πέμπτη θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας.

Αναφέρθηκε στις φορολογικές δηλώσεις που κάνουν οι αγρότες και στη πρόταση που κατέθεσε για να αντιμετωπιστεί με δίκαιο τρόπο η οικονομική στενότητα, τονίζοντας ότι «Δεν μπορούμε να προστατέψουμε τα υψηλά εισοδήματα των αγροτών που είναι στο 5%, αλλά θα προστατέψουμε το 95% των αγροτών με τα χαμηλά εισοδήματα».

Πιο αναλυτικά, σχετικά με την πρότασή του για τους αγρότες ο κ. Τσίπρας είπε τα εξής: «Σχεδόν οι μισοί, το 54% κάνουν δηλώσεις μέχρι 5.000 ευρώ το χρόνο, το 92% μέχρι 10.000 ευρώ, το 95% μέχρι 16.000, το 96,6-97% μέχρι 20.000 ευρώ. Για αυτές τις κατηγορίες, οι επιπτώσεις από το συνδυασμό της εφαρμογής του νέου Ασφαλιστικού και Φορολογικού συστήματος θα είναι οι εξής: Για τους μισούς σχεδόν από τους αγρότες, που έχουν εισόδημα 5.000 ευρώ, τους δίνει σχεδόν μισά βάρη απ’ αυτά που είχαν μέχρι σήμερα. Γι’ αυτούς που έχουν ως 10.000 ευρώ, 1.000 ευρώ λιγότερα το χρόνο τα βάρη. Γι’ αυτούς που έχουν εισόδημα 15.000 ευρώ, σχεδόν 300 ευρώ λιγότερα τα βάρη.»

Την ίδια στιγμή, πήρε αποστάσεις από την πρωτοβουλία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη να διατάξει εισαγγελική παραγγελία για τα μπλόκα, λέγοντας ότι τα κίνητρα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου αφορούσαν την τήρηση της νομιμότητας.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι σε τέτοιες συνθήκες με πολίτες να κινητοποιούνται «οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί» και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τα προβλήματα λύνονται καλύτερα με πειθώ.

Από την άλλη, τόνισε ότι «όταν κάποιοι μας κουνούν το δάχτυλο και απειλούν με κλείσιμο συνόρων, δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας», αναφερόμενος, ευθέως, όπως ο ίδιος είπε στο μπλόκο του Προμαχώνα.

Επίσης, σημείωσε ότι «κάθε αγώνας πρέπει να έχει μαζί του το κοινωνικό σύνολο και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πατρίδας και οι κινητοποιήσεις δεν πρέπει να είναι εναντίον της χώρας και του κοινωνικού συνόλου».

Τέλος, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους κινητοποιημένους αγρότες σε συνέχιση του διαλόγου.