Αυτό είναι το ένζυμο που διατηρεί το δέρμα νεανικό!

Αυτό είναι το ένζυμο που διατηρεί το δέρμα νεανικό!

Αυτό είναι το ένζυμο που διατηρεί το δέρμα νεανικό!

«Κλειδί» για την αντιγήρανση του δέρματος, θεωρείται η ανακάλυψη ενός μεταβολικού ενζύμου από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Newcastle.

Ο λόγος για το «μιτοχονδριακό σύμπλεγμα ΙΙ», το οποίο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Investigative Dermatology, δρα στα κύτταρα του δέρματος που εξασθενεί στον με την πάροδο του χρόνου.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η νέα ανακάλυψη φέρνει τους επιστήμονες ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη δραστικών αντι-γηραντικών θεραπειών και καλλυντικών προϊόντων, τα οποία θα μπορούν να αντισταθμίζουν τη μείωση του επιπέδου δράσης του ενζύμου, καθώς περνούν τα χρόνια.

Στην πράξη θα μπορούσαν να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο εκατομμυρίων ανθρώπων, συγκρατώντας ή, ακόμη και να «ανατρέποντας» τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος.

Η δραστηριότητα του ενζύμου παρακολουθήθηκε σε 27 άτομα, ηλικίας 6 έως 72 ετών και διαπιστώθηκε ότι μειώνεται σημαντικά, καθώς ο άνθρωπος γερνάει. Ανέκαθεν υπήρχε η υποψία ότι τα μιτοχόνδρια, τα οποία είναι τα «εργοστάσια» παραγωγής ενέρειας μέσα στα κύτταρα, παίζουν ρόλο στη γήρανση, αλλά δεν ήταν σαφής ο ακριβής ρόλος τους

Η έρευνα με επικεφαλής τον καθηγητή Μοριακής Δερματολογίας Μαρκ Μπιρτς – Μάκιν θα επικεντρωθεί πλέον, στο πώς θα ενισχυθεί η δραστηριότητα του εν λόγω ενζύμου. «Έχουμε πλέον ένα στόχο, ένα βιοδείκτη, για την ανάπτυξη αντιγηραντικών θεραπειών και καλλυντικών κρεμών, που μπορεί να ‘φρενάρουν” την μείωση της βιοενέργειας του δέρματος, καθώς τα σώματά μας γερνάνε και οι επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες αυξάνονται», δήλωσε ο Μπιρτς – Μάκιν.

«Καθώς το σώμα μας γερνάει διαπιστώνουμε ότι οι «μπαταρίες» των κυττάρων μας αδειάζουν, γεγονός που συνεπάγεται μειωμένη παραγωγή βιο-ενέργειας και αύξηση στις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Πρόκειται για μία διαδικασία η οποία αποτυπώνεται πιο άμεσα στο δέρμα μας, καθώς αυξάνονται οι λεπτές γραμμές, οι ρυτίδες και εμφανίζεται χαλάρωση.

Η μελέτη μας δείχνει για πρώτη φορά, ότι καθώς μεγαλώνουμε υπάρχει στο δέρμα μια μείωση στην δραστηριότητα ενός μεταβολικού ενζύμου το οποίο θεωρείται «κλειδί» και το οποίο εντοπίστηκε στις «μπαταρίες» των κυττάρων του δέρματος» δήλωσε ο Μπιρτς – Μάκιν.

ΠΗΓΗwww.imerisia.gr
SHARE