Διατροφικές συμβουλές για την Τσικνοπέμπτη

Διατροφικές συμβουλές για την Τσικνοπέμπτη

Διατροφικές συμβουλές για την Τσικνοπέμπτη

Κατά μεσής της κρίσης και ενώ τα πολιτικά γεγονότα κλιμακώνονται ραγδαία τις τελευταίες ημέρες, εμείς ως γνήσιοι Έλληνες, τιμάμε τα έθιμά μας και πάλι βρίσκουμε τον τρόπο να μαζευτούμε, να φάμε και να πιούμε. Είναι στο DNA μας και δεν ενοχλούμε κανέναν…

Τσικνοπέμπτη είναι η μέρα αφιερωμένη στο φαγητό. Είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας τουΤριωδίου, που ονομάζεται Κρεατινή και προετοιμάζει τον ερχομό της νηστείας της Σαρακοστής. Έχει καθιερωθεί σαν ημέρα κατανάλωσης κρέατος στην ορθόδοξη εκκλησία, καθώς οι μέρες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι ημέρες νηστείας, οπότε η Πέμπτη θεωρούνταν η κατάλληλη ημέρα για κατανάλωση κρέατος.

Ακολουθώντας, λοιπόν την παράδοση οι περισσότεροι Έλληνες θα έχουν στο τραπέζι τους μεγάλες ποσότητες κρέατος. Είτε λοιπόν φάτε σπίτι σας, είτε σε κάποιο εστιατόριο καλό θα ήταν να ακολουθήσετε κάποιες διατροφικές συμβουλές γιατί κακά τα ψέματα, αυτή η ημέρα είναι άλλη μια αφορμή για υπερκατανάλωση φαγητού.

  • Ξεκινάμε με σαλάτα Τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Μία από τις πιο σημαντικές ιδιότητες των φυτικών ινών είναι ότι αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα να μπορούμε να έχουμε καλύτερο έλεγχο του σωματικού μας βάρους. Επιπλέον, τα λαχανικά δεν περιέχουν λιπαρά και έχουν λίγες θερμίδες.
  • Προσοχή στα συνοδευτικά! Ξέρουμε ότι το σκέτο κρέας δεν… πάει κάτω και ο καλύτερος τρόπος να το συνοδεύσετε είναι με πράσινη σαλάτα, αποφεύγοντας σος και μαγιονέζες. Αν θέλετε, μπορείτε να επιλέξετε λίγη μουστάρδα για το κρέας σας, η οποία περιέχει μόλις 5 θερμίδες στο 1 κουταλάκι και παρασκευάζεται από σπόρους σιναπιού, χωρίς να περιλαμβάνει λιπαρά. Μπορείτε να… παρεκτραπείτε με λίγες πατάτες, κατά προτίμηση φούρνου αν τρώτε έξω, έτσι ώστε να γλιτώσετε από το χιλιο-τηγανισμένο κακής ποιότητας
  • Μην προσθέτετε επιπλέον αλάτιστο φαγητό που σας σερβίρουν, έχει ήδη αρκετό!
  • Αποφύγετε την κατανάλωση ψωμιού. Περιοριστείτε στη μία φέτα, προτιμήστε το ολικής άλεσης και μην το «βουτάτε» στο λάδι.
  • Το κρασί και η μπίρα προφανώς δεν γίνεται να λείπουν από ένα τέτοιο γεύμα. Ένα ποτηράκι σίγουρα μπορεί να κάνει καλό, να σας κάνει να απολαύσετε το γεύμα σας και να φάτε λιγότερο, προσοχή, όμως, στην υπερβολή: το μεγάλο ποτήρι μπίρας μπορεί να φτάνει και τις 150 θερμίδες, ενώ ένα ποτηράκι κρασιού τις 100 ή και λιγότερο, ανάλογα με το είδος του. Σύμφωνα με έρευνες ένα ποτήρι λευκό κρασί ή μπίρα πριν το φαγητό φαίνεται να «κόβει» την όρεξη, ενώ ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, δεν μοιάζει να έχει τις ίδιες επιδράσεις. Παρ’ όλ’ αυτά το κόκκινο κρασί είναι ευεργετικό για την καρδιά λόγω των πολυφαινολών του, κάτι που μάλλον χρειάζεστε μετά από ένα γεύμα-εχθρό της
  • Τρώμε αργά Είναι εύκολο να παρασυρθούμε με την παρέα και να φάμε και να πιούμε παραπάνω από αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε. Ο εγκέφαλος χρειάζεται τουλάχιστον 20-30 λεπτά για να λάβει το μήνυμα ότι το σώμα δεν χρειάζεται άλλο φαγητό και να δημιουργηθεί έτσι το αίσθημα πληρότητας. Τρώγοντας αργά και κάνοντας παύσεις για συζήτηση, αφενός απολαμβάνουμε περισσότερο την παρέα και αφετέρου δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να χορτάσει, διευκολύνοντας και την πέψη.

Και ας περάσουμε στα κρέατα…Είτε είστε εσείς οι ίδιοι υπεύθυνοι για την προετοιμασία τους, είτε βγείτε έξω για φαγητό προτιμήστε να

  • Διαλέξτε χοιρινό χωρίς καθόλου ορατό λίπος.
  • Το συκώτι, τα νεφρά, το μυαλό και γενικά όλα τα εντόσθια έχουν πολλή χοληστερόλη και θα πρέπει να περιοριστούν ή να παραλειφθούν.
  • Όλα τα κομμάτια του μοσχαριού είναι σχετικά άπαχα, εκτός από τις κοτολέτες και το στήθος.
  • Τα άπαχα κομμάτια του αρνιού είναι το μπούτι και το μπροστινό πόδι.
  • Το περισσότερο λίπος στα πουλερικά βρίσκεται στο δέρμα τους. Αφαιρώντας το, μειώνετε κατά πολύ το περιεχόμενό τους σε λίπος.
  • Προσοχή στην ποσότητά του!

Ό,τι λοιπόν και να κάνετε εκείνη την ημέρα να περάσετε όμορφα και με λίγο φαγητό…

SHARE
Η Αθηνά Παπαθανασίου είναι ∆ιαιτολόγος – ∆ιατροφολόγος µε ειδίκευση στην Κλινική ∆ιατροφή. Αποφοίτησε το 2006 από το Τµήµα Επιστήµης ∆ιαιτολογίας – ∆ιατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα πλαίσια της πρακτικής της άσκησης συνεργάστηκε µε τα διαιτολογικά τµήµατα 5 νοσοκοµείων της Αττικής: Τζάνειο, Σισµανόγλειο, Ερυθρός Σταυρός, Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”, Λαϊκό. Έχει συµµετάσχει σε πληθώρα επιστηµονικών συνεδρίων υγείας, διατροφής, άσκησης, ψυχολογίας κ.α. ενώ και η ίδια έχει διατελέσει οµιλήτρια σε ηµερίδες σε σχολεία, σε συλλόγους και πολυµαθησιακούς χώρους. Επιπλέον έχει γράψει άρθρα σε θεσσαλικές εφημερίδες. Διατελεί µέλος του Πανελληνίου Συλλόγου ∆ιαιτολόγων ∆ιατροφολόγων και του Ελληνικού Ιδρύµατος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.). Από το 2006 μέχρι σήμερα διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στην Καρδίτσα.