Επιδοτούμενη βιομηχανική κάνναβη με νέα ΚΥΑ

Επιδοτούμενη βιομηχανική κάνναβη με νέα ΚΥΑ

Επιδοτούμενη βιομηχανική κάνναβη με νέα ΚΥΑ

Στις επιλέξιμες καλλιέργειες για ενιαία ενίσχυση μπαίνει πλέον και η κλωστική κάνναβη, σύμφωνα με το σχέδιο της πολυαναμενόμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ένα βήμα πριν τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, με την εν λόγω απόφαση καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις καλλιέργειας των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis sativa L με περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) μέχρι 0,2% (ποικιλίες βιομηχανικής κάνναβης), για τη χορήγηση της βασικής ενίσχυσης, ανοίγοντας το δρόμο για όσους αγρότες έχουν τη γη και «ψάχνονται» να καλλιεργήσουν κάτι καινούργιο, αναζητώντας διέξοδο και πρόσθετο εισόδημα.

Οι καλλιεργητές υποχρεούνται να υποβάλλουν ενιαία αίτηση ενίσχυσης και να χρησιμοποιούν σπόρους προς σπορά των ποικιλιών που περιλαμβάνονται στον «Κοινό κατάλογο ποικιλιών καλλιεργούμενων φυτικών ειδών».

Στις υποχρεώσεις των παραγωγών είναι και το να καθαρίζουν προσεκτικά το μηχανολογικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για τη σπορά της καλλιέργειας μετά από κάθε χρήση για την αποφυγή της διασποράς της βιομηχανικής κάνναβης σε άλλα αγροτεμάχια.

Σημειώνεται ότι για την καλλιέργεια ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης, ο ενδιαφερόμενος γεωργός, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, υποβάλλει, ηλεκτρονικά ή εγγράφως, αίτηση προέγκρισης στα οικεία Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης, μαζί με αποδεικτικό για την ακριβή θέση και την έκταση την οποία πρόκειται να καλλιεργήσει και την άδεια χρήσης νερού.

 

Σημειωτέον ότι για όποιον παραγωγό αρνείται ή παρακωλύει τον έλεγχο επιβάλλονται καταρχήν χρηματικές ποινές από 1.000 μέχρι και 5.000 ευρώ ανάλογα με τα καλλιεργούμενα στρέμματα, ενώ ακολουθεί και ανάκληση της προέγκρισής του και απώλεια της ενίσχυσης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ