Η ώρα των αποφάσεων για το προσφυγικό – Συγκεκριμένες δεσμεύσεις απαιτεί η...

Η ώρα των αποφάσεων για το προσφυγικό – Συγκεκριμένες δεσμεύσεις απαιτεί η Αθήνα

Η ώρα των αποφάσεων για το προσφυγικό – Συγκεκριμένες δεσμεύσεις απαιτεί η Αθήνα

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, περιορισμός των ροών από την Τουρκία και άμεση μετεγκατάσταση προσφύγων με συνέπειες για τις χώρες που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες, είναι οι θέσεις με τις οποίες μεταβαίνει ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Τσίπρας θα έχει επίσης σημαντικές συναντήσεις με ηγέτες κρατών πριν από τη Σύνοδο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 9:15 το πρωί με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε (10.00), τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου (10.30) και την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ (11.00). Στη συνέχεια (12:30-14:30) θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών-μελών ΕΕ και Τουρκίας και στις 15:00-17:00 θα πραγματοποιηθεί η σνάντηση κρατών μελών ΕΕ.

Ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε αυστηρό μήνυμα ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. «Η Ευρώπη συντρίβεται ανάμεσα στη λιτότητα και τα κλειστά σύνορα, οδηγώντας σε αδιέξοδα, τόνισε ο κ. Τσίπρας, ξεκαθαριζοντας ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει αποθήκη ψυχών». Ακομη, κατέστησε σαφές ότι η εθνική στρατηγική που συμφωνήθηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και με την οποία θα προσέλθει η Ελλάδα στη σύνοδο, διαμορφώνεται σε τρείς άξονες και συγκεκριμένα στην αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες, την προσπάθεια μείωσης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία και τη δίκαιη κατανομή ευθυνών και υποχρεώσεων στην ΕΕ με συνέπειες για όσους δεν τις τηρούν.

Αύριο, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, θα επιδιώξουμε την άμεση έναρξη της διαδικασίας μετεγκατάστασης μεγάλου αριθμού προσφύγων και γνωστοποίησε πως στο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας την Τρίτη στη Σμύρνη, θα τεθεί η επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών στη γείτονα.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE