Σύνοδος Κορυφής: Κοινό μέτωπο Αθήνας-Βερολίνου για να μην κλείσουν τα σύνορα των...

Σύνοδος Κορυφής: Κοινό μέτωπο Αθήνας-Βερολίνου για να μην κλείσουν τα σύνορα των Βαλκανίων

Οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις φέρνουν αλλαγή στο πρόγραμμα – Πληροφορίες κάνουν λόγο για νέο προσχέδιο που δεν προβλέπει κλείσιμο συνόρων – Τσίπρας: Το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα – Απαιτείται αναλογική κατανομή των βαρών – Δηλώσεις αξιωματούχων προσερχομενων

Ολοκληρώθηκε το γεύμα μεταξύ των 28 ηγετών της ΕΕ και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο το πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής διαφοροποιείται και ακυρώνεται η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, μετά το γεύμα, μεταξύ του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μετά το γεύμα θα ακολουθήσει η Σύνοδος των 28 ηγετών και μετά το τέλος της θα επιστρέψει ο Α. Νταβούτογλου για το δείπνο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στόχος είναι πρώτα να παρουσιάσει ο Τούρκος πρωθυπουργός τις θέσεις του, έπειτα να συμφωνήσουν οι 28 σε μια κοινή θέση και να επιστρέψει στο δείπνο ο Τούρκος πρωθυπουργός για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στόχος της σημερινής Συνόδου, από την ευρωπαϊκή πλευρά είναι να υπάρξει μια συμφωνία η οποία να πηγαίνει πέρα από τα όσα συμφώνησε ο Ντ. Τουσκ με τον Α. Νταβούτογλου την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα.

Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι η Τουρκία καλείται να δεχθεί την επανεισδοχή όχι μόνο όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, αλλά ενδεχομένως τους μη Σύρους πρόσφυγες ή ακόμα και τους ίδιους τους Σύρους, έτσι ώστε να τεθεί σε εφαρμογή μια διαδικασία επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία.

«Η Τουρκία φέρεται να προσφέρει περισσότερα και να απαιτεί περισσότερα από βασικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης» αναφέρει ευρωπαίος αξιωματούχος.

Πιο συγκεκριμένα η Αγκυρα ζητά περισσότερα από τα 3 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί για για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, άμεση επιτάχυνση των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ και επίσπευση της κίνησης των τούρκων πολιτών στην Ευρώπη χωρίς βίζα.

Σε αντάλλαγμα η Τουρκία είναι έτοιμη να πάρει πίσω μη σύρους μετανάστες στους οποίους δεν δόθηκε άσυλο στην Ευρώπη, εκτός από εκείνους που σταμάτησαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Την ίδια ώρα ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δηλώνει: «Ελπίζω ο τούρκος Πρωθυπουργός να γυρίσει από τις Βρυξέλλες με 3 δισ. ευρώ.
Κοινό μέτωπο Αθήνας-Βερολίνου για να μην κλείσουν τα σύνορα των Βαλκανίων

Για σύμπνοια Αθήνας και Βερολίνου εναντίον της φράσης κλειδί στο Προσχέδιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας περί κλειστής βαλκανικής οδού έκαναν πριν από λίγο λόγο κυβερνητικές πηγές μετά το πέρας της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ.

«Η πίεση είναι στην Τουρκία και όχι στην Ελλάδα» σημείωναν οι ίδιες πηγές. Οι ίδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνιστούσαν ψυχραιμία διότι η Σύνοδος έχει ακόμη πολύ δρόμο.

Σύμφωνα με άλλες κοινοτικές πηγές, η γερμανίδα καγκελάριος όντως διατύπωσε ενστάσεις για τη φράση περί κλεισίματος της βαλκανικής οδού στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε νωρίτερα με τους Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον δεύτερο να συμφωνεί μαζί της.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες συναντήσεις του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στον Ολλανδό ομόλογό του τις τέσσερις θέσεις της Ελλάδας για μείωση των ροών, επιστροφές όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου στην Τουρκία, αξιόπιστο σχήμα μετεγκατάστασης και οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Στη συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να υλοποιήσει η Τουρκία πιο γρήγορα τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ.

Τέλος, στη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, συμφωνήθηκε μια κοινή εθνική γραμμή για τη διευθέτηση των θεμάτων που προκύπτουν από το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας.

Η Αθήνα αντιδρά αλλά δεν φαίνεται διατεθειμένη να προβάλλει αντιρρήσεις για το κλείσιμο του βαλκανιού διαδρόμου

Η Αθήνα αντιδρά αλλά δεν φαίνεται διατεθειμένη να προβάλλει αντιρρήσεις στην υιοθέτηση της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας στην οποία όπως από νωρίς το πρωϊ είχε γράψει  «Το Βήμα» προβλέπεται το σφράγισμα της βαλκανικής οδού και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα ώστε να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό προσφύγων που θα παραμείνει σε ελληνικό έδαφος.

Το προσχέδιο των συμπερασμάτων της ΕΕ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αποδεχθεί το τετελεσμένο του κλεισίματος της βαλκανικής οδού, αλλά θα ζητήσει την επιτάχυνση του προγράμματος μετεγκατάστασης που ήδη αντιμετωπίζει όμως σοβαρά εμπόδια στην εφαρμογή του ενώ δεν είναι σαφές πόσο μπορεί η Αθήνα να αναμένει σύντομα εξελίξεις στο μέτωπο αυτό.

Πλέον, η προσοχή της Αθήνας στρέφεται στην Αγκυρα. Η συμφωνία της γείτονος τόσο να δέχεται πίσω όλους τους παράνομους μετανάστες στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής, αλλά και η αποστολή σαφούς μηνύματος προς τους διακινητές να μη στέλνουν πλέον όλους αυτούς τους ανθρώπους στην Ελλάδα εφόσον η βαλκανική οδός θεωρείται πλέον κλειστή. Ως θετική κρίνεται επίσης η συμφωνία που σημειώθηκε χθες στο ΝΑΤΟ για να ολοκληρωθεί το επιχειρησιακό σχέδιο της αποστολής της Συμμαχίας στο Αιγαίο.

Την ίδια στιγμή και παρά την επιμονή κυβερνητικών πηγών ότι το Προσφυγικό δεν συνδέεται με την αξιολόγηση, η κυβέρνηση εκφράζει αισιοδοξία ότι μετά την ολοκλήρωση του σημερινού Eurogroup θα ανακοινωθεί η επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Αντιδρά το Βερολίνο

Αξιωματούχοι από το Βερολίνο αναφέρουν ότι η Γερμανία δεν συμφωνεί με το προσχέδιο της Συνόδου «όπως ισχύει αυτή τη στιγμή» και τονίζουν πως ο βαλκανικός δρόμος δεν θα κλείσει

Τα παραπάνω διαμηνύουν γερμανικές κυβερνητικές πηγές στο ZDF, λίγες μόνο ώρες πριν από την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες.

Επίσης έντονη είναι η αντίδραση από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, εταίρο της Μέρκελ στον «μεγάλο συνασπισμό» της Γερμανίας αναφορικά με το κλείσιμο των συνόρων στα δυτικά Βαλκάνια. Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild, πρωτοκλασάτα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών όπως η Εύα Χεγκλ, αντιπρόεδρος της ΚΟ του SPD, υποστηρίζουν πως,  το κλείσιμο της διαδρομής στα δυτικά Βαλκάνια δεν αποτελεί καμία λύση στην προσφυγική κρίση.

Τσίπρας στη Σύνοδο: Ευρωπαϊκό πρόβλημα το προσφυγικό-Απαιτείται αναλογική κατανομή των βαρών

«Το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα μιας χώρας, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και πρέπει όλοι μαζί να βρούμε μια λύση», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα και χρειάζεται ευρωπαίκή λύση…» Είναι εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση…»

«Είναι αναγκαίο να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση και να είναι η συγκεκριμένη διαδικασία αξιόπιστη.

Όπως είπε, προσδοκά στη σημερινή σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα, δηλαδή να μειωθούν οι προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές και να καταπολεμηθεί το δίκτυο των διακινητών.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη αναλογική κατανομή των βαρών. «Οι κανόνες είναι για όλους. Ο καθένας θα πρέπει να εφαρμόσει τις κοινές αποφάσεις».

«Δυστυχώς ανάμεσα στις δύο Συνόδους υπήρξαν συμφωνίες που δεν εκπληρώθηκαν, άρα δεν είναι συμφωνίες» υπογράμμισε. «Στην Ευρώπη έχουμε αξίες… Οφείλουμε να μοιραστούμε την αλληλεγγύη και την ευθύνη…»

Συνάντηση Τσίπρα-Νταβούτογλου
Ο πρωθυπουργός πριν από τη Σύνοδο Κορυφής συναντήθηκε με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Τις θέσεις της κυβέρνησης διατύπωσε ο πρωθυπουργός με δυο tweets.