Υπογραφή σημαντικών διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Υπογραφή σημαντικών διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Πρωτόκολλο επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών

Υπογραφή σημαντικών διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Ολοκληρώθηκε στη Σμύρνη το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών των δύο χωρών. Μετά τη συνεδρίαση υπογράφηκαν διμερείς συμφωνίες για την προώθηση παράτυπων μεταναστών, τις μεταφορές, το εμπόριο και τον τουρισμό, την ακτοπλοϊκή σύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Σμύρνη, με την βοήθεια του ιδιωτικού τομέα καθώς και τη σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στην Ηγουμενίτσα και την Κωνσταντινούπολη. Τσίπρας και Νταβούτογλου στις δηλώσεις τους έδωσαν έμφαση τόσο στην διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών όσο και στην κοινή βούληση να αντιμετωπιστεί με ανθρώπινο τρόπο αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο και που ο έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε «Ντροπή».

Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου είχαν συνομιλίες για το προσφυγικό ζήτημα, σε κατ” ιδίαν συνάντηση, μια μέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Στη συνέχεια έδωσαν συνέντευξη τύπου.

Η Αγκυρα φέρεται ότι αποδέχτηκε την πρόταση των ευρωπαίων εταίρων για εφαρμογή της επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών. Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε δέκα μέρες, στη νέα σύνοδο Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας που θα γίνει στις 17 και 18 Μαρτίου.

Παίρνοντας το λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπραςτόνισε τα εξής:

Θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο Αχμέτ με τον οποίο όπως είπε και ο ίδιος συναντιόμαστε συχνά. Εδώ στη Σμύρνη στο μπαλκόνι τιου Αιγαίου αισθάνομαι το ιστορικό βάρος που συμβολίζει αυτή η ιστορική πόλη, που θυμίζει όμως και τον πόνο και την προσφυγιά κάτι που συμβαίνει και στις μέρες μας, όμως θα πρέπει να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι η Σμύρνη είναι και σύμβολο του κοσμοπολιτισμού και του εμπορίου, αλλά και της ειρήνης και της αδελφοσύνης στο Αιγαίο.

Το μέλλον των δυο χωρών περνάει μέσα από την αντιμετωπιση των προσφυγικών ροών. Προωθείται από κοινού ένας μηχανισμός νόμιμης οδού προς την Ευρώπη η οποία θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές και να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα στο Αιγαίο. Να αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους να περνάνε από το Αιγαίο και να ανοίξουμε νόμιμη και ελεγχόμενη δίοδο με αξιόπιστο μηχανισμό επανεγκατάστασης σε χώρες της ΕΕ.
Το σημερινό Συβούλιο μάς έδωσε την ευκαιρία να αναδείξουμε τιςε πολλές ευκαιρίες και προοπτικές για την ανάπτυξη των σχέσεών μας στον ενεργειακό χώρο αλλά και στον τουρισμό, να υπογράψουμε την αεροπορικής σύνδεση Αθήνας και Άγκυρας, την ακτοπλοΪκή σύνδεση ανάμεσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και Σμύρνης και κατασκευή υπερταχείας μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Ηγουμενίτσας. Ακόμη την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και δεύτερης συνοριακής γέφυρας στους Κήπους του Έβρου. Ακόμη τη συνεργασία μεταξύ των δημόσιων τηλεοράσεων των δύο χωρών.
Η διεθνής κοινότητα βλέπει λεπτό προς λεπτό το απίστευτο δράμα ανθρώπων που γίνονται θύματα των διακινητών είναι κάτι που αποτελεί ντροπή για τις αξίες και τον πολιτισμό μας. Είμαστε εδώ για να διαδηλώσουμε την πεποίθησή μας να τερματιστεί ο πολέμος με αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της καταπίεσης και παράλληλα να καταβάλλουμε κοινή προσπάθεια για να χτυπήσουμε αυτά τα δίκτυα των διακινητών γιατί θεωρώ απαράδεκτο να έχουμε τέτοια υψηλής τεχνολογίας συστήματα που να μη μπορούν να αντιμετωπίσουν τους διακητές.

Σήμερα υπογράψαμε την επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου συνεργασίας επανεισδοχής.

Θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα συνεχίζουν να παρέχουν βοήθεια στους κυνηγημένους αλλά δεν είναι οι χώρες που θα κρατήσουν ανθρώπους που θέλουν καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Αποφασίσαμε να πάρουμε μέτρα για παράνομους μετανάστες και παροχή βοήθειας για απρόσκοπτη ροή προς τις χώρες της Ευρώπης.

Το  casus belli είναι κατάλοιπο μιας άλλης εποχής.

Να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας, να ξεπεράσουμε κοινά προβλήματα και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς μας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και στο Αιγαίο υπογραμμίζοντας πως η αύξηση των παραβιάσεων από τουρκικής πλευράς δεν συνάδει με το καλό κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτολγου τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση, διευκρινίζοντας ότι η Τουρκία έχει υποδεχθεί 2,7 εκατ. Σύρους πρόσφυγες. Υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να μην υπάρχουν άλλα θύματα στο Αιγαίο. Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο επισήμανε ότι οι εχθρικές πολιτικές του παρελθόντος μας πήγαν πίσω.

Η Τουρκία δεν έχει καμία στρατηγική επίθεσης στην Ελλάδα και νομίζω ότι το ίδιο ισχύει και από την πλευρά της Ελλάδας. Θέλω να  βγάλουμε από κάθε μυαλό και κάθε σκέψη την περίπτωση πολέμου.