Τραγική η κατάσταση για χιλιάδες πρόσφυγες στην Ειδομένη

Τραγική η κατάσταση για χιλιάδες πρόσφυγες στην Ειδομένη

Τραγική η κατάσταση για χιλιάδες πρόσφυγες στην Ειδομένη
πηγή φωτογραφίας: www.ert.gr

Με τις άσχημες καιρικές συνθήκες παλεύουν οι πρόσφυγες στην Ειδομένη. Αδιάκοπες βροχοπτώσεις και μικρά παιδιά σκεπασμένα με βρεγμένες κουβέρτες, ενώ οι σκηνές βουλιάζουν στα λασπόνερα. Σε σταθερή κατάσταση νοσηλεύεται το 9χρονο κοριτσάκι με ηπατίτιδα Α. Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων από τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Παλεύουν με τις λάσπες και τις ιώσεις

Δώδεκα χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης, ενώ, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στο πρατήριο υγρών καυσίμων, βρίσκονται 2.250 μετανάστες και πρόσφυγες.

Αναφορικά με το κρούσμα ηπατίτιδας Α, δεν επιβεβαιώνεται από τον πρόεδρο τουΚΕΕΛΠΝΟ δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο διαγνώσθηκε η ασθένεια και σε ένα ακόμη άτομο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Γιώργος Κυρίτσης ανέφερε ότι ξεκινά απολύμανση του χώρου και θα γίνουν εμβολιασμοί εφόσον χρειαστεί. Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει ότι η συνήθης κοινωνική επαφή δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού στον γενικό πληθυσμό.

Συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές

Στον Πειραιά η κατάσταση παραμένει ασφυκτική, καθώς περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται κάτω από δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και σε σκηνές.

Σε περισσότερους από 44.000 ανέρχεται ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα, εγκλωβισμένοι λόγω των κλειστών συνόρων, καθώς το τελευταίο 24ωρο 2.702 άτομα εισήλθαν παράνομα από την Τουρκία.

Στους πρόσφυγες διανέμεται φυλλάδιο σε τρεις γλώσσες, με το οποίο ενημερώνονται ότι τα σύνορα είναι κλειστά, και ζητείται η συνεργασία τους για να μεταφερθούν σε χώρους φιλοξενίας.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συνωστίζονται στη χερσόνησο της Ερυθραίας, απέναντι από τη Χίο, ψάχνοντας τρόπο αγωνιωδώς να περάσουν στα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αριθμός των καταγεγραμμένων Σύρων σε όλη την Τουρκία ανέρχεται στα 2.587.000 και, μαζί με τους Αφγανούς, Ιρακινούς και Πακιστανούς ο αριθμός αυτός φτάνει τα τρία εκατομμύρια.

Το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργό Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας είχε συνάντηση με την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου.

Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε αμοιβαία ενημέρωση για την διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος και συζητήθηκαν συγκεκριμένες δράσεις για την από κοινού στήριξη των δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Γ. Μουζάλας: Δεν αμφισβητείται η εθνική μας κυριαρχία

Αναφερόμενος στο θέμα της παρουσίας Τούρκων παρατηρητών στα ελληνικά νησιά, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας είπε πως όλοι καταλαβαίνουν ότι με αυτήν την πρακτική δεν αμφισβητείται η εθνική μας κυριαρχία, εκτός από τους αντιπολιτευόμενους και τους κακοπροαίρετους – πρόκειται για διεθνής πρακτική. Αντίστοιχα, Έλληνας παρατηρητής θα βρίσκεται στα τουρκικά παράλια.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο, η ΝΔ ζήτησε από την κυβέρνηση άμεσες εξηγήσεις για το θέμα, ενώ επικρίσεις διατύπωσε και η Ένωση Κεντρώων.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE