Σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για το «Αρχαίο Θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών»...

Σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για το «Αρχαίο Θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών» μίλησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για το «Αρχαίο Θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών» μίλησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας

«Πολιτισμός είναι η επικράτηση του δικαίου πάνω στη δύναμη, Της πειθούς πάνω στη βία,του διαλόγου στο μονόλογο,του πνεύματος στην ύλη» τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για το «Αρχαίο Θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών».Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκεστο πλαίσιο της συνεργασίας τουσωματείου«Διάζωμα» με το Megaron Plus για το έτος 2016 με θέμα:«Τρία Κρυμμένα Κοχύλια».Στόχος της εκδήλωσης αυτήςήτανη παρουσίαση στο ευρύ κοινό ενός άγνωστου, αλλά συνάμα σημαντικού μνημείου, καθώς και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την ανάδειξή του.

Προλογίζονταςτην εκδήλωση οκ.Κ. Αγοραστός ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Σας καλωσορίζω σε μια σπουδαία εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται από την Κίνηση Πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ» και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και θαταξιδεύειστην όμορφη Περιφέρειά μας, την Περιφέρεια της Θεσσαλίας. Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής, διότι εκπροσωπώ μια περιφέρεια πλούσια σε πολιτιστικά καιπεριβαλλοντικά αποθέματα. Στη Θεσσαλία μπορεί κανείς να επισκεφθεί και να θαυμάσει σπουδαία μνημεία της φύσης, αλλά και μνημεία του πολιτισμού μας που καλύπτουν όλο το φάσμα της ιστορίας μας.Όταν προτάθηκε σε εμάς από το «ΔΙΑΖΩΜΑ» η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα για την ανάδειξη του σπουδαίου αυτού μνημείου, ανταποκριθήκαμε με μεγάλη χαρά. Διαθέσαμε, λοιπόν, μέσωπρογραμματικής σύμβασης,που συνάψαμε με το Υπουργείο Πολιτισμού το ποσό των 100.000 ευρώ για τη συνέχιση των ανασκαφών στο μνημείο και την εκπόνηση των μελετών αποκατάστασής του. Σήμερα βρισκόμαστε όλοι εδώ, σαν μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία, προκειμένου να χαρούμε τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης της προσπάθειάς μας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εκπόνηση των μελετών αποκατάστασης του μνημείου.

Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, ξεκινάμε σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού καιτις αρμόδιες Εφορείες Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων της Θεσσαλίας, τοΔΙΑΖΩΜΑ, το Υπουργείο Ανάπτυξης ως υποστηρικτή στη
διαμόρφωση της «Εδαφικής Επένδυσης», τους Δήμους στους οποίους χωροθετούνται ταΑρχαία Θέατρα , τα Εμπορικά Επιμελητήρια , το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, τις Ενώσειςκαι Συνδέσμους Τουρισμού και κάθε άλλο φορέα που συνδέεται εν δυνάμει με το όλοκαινοτόμο εγχείρημα.Το «Προϊόν» που στοχεύουμε να αποδοθεί, είναι ένα «πλήρες πακέτο» ΠολιτιστικήςΔιαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Θεσσαλίας και των περιβαλλόντων αυτών χώρων –είτεαστικών στην περίπτωση των Α΄και Β΄Αρχαίων Θεάτρων της Λάρισας, είτε ημιαστικών στηνπερίπτωση του Αρχαίου Θεάτρου Δημητριάδος, είτε και αγροτικού στην περίπτωση τουΘεάτρου Φθιωτίδων Θηβών – , ή και Μνημείων «δορυφόρων» εφόσον αποφασιστεί σχετικάή και εναλλακτικά.

Οι συνδεδεμένες μετη διαδρομή επιχειρήσεις τουρισμού, εμπορίας, παροχής υπηρεσιών,σίτισης κ.α. καθώςκαι οι συνδεδεμένες Επιχειρήσεις μεταποίησης τοπικών προϊόντων που θαπροβάλλονται και διατίθενται στο πλαίσιο του Έργου, θα αποτελούν τους εταίρους τουΔημοσίου στην υλοποίηση του Έργου.Η δημιουργία ενός Σήματος Προορισμού και Ποιότητας για το Έργο, με κατοχυρωμένοbrand name, ευελπιστούμε ότι θα επιτύχει προβολή και εγκαθίδρυση της Διαδρομής σε
Διεθνές επίπεδο, προσδίδοντας οφέλη σε όλη τη Θεσσαλία», σημείωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι διακεκριμένοι ομιλητές παρουσίασαν στο ευρύ κοινό το σπουδαίο αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών. Η κα Βασιλική Σισμάνη – Αδρύμη, Δρ. αρχαιολόγος και πρώην προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών, μας μύησε στη μαγεία της αποκάλυψης του θεάτρου των Φθιωτίδων Θηβών και παρουσίασε τις προοπτικές της ανάδειξής του. Εν συνεχεία, ο κ. Ευστράτιος Παυλίδης, αρχιτέκτων-μηχανικός και μέλος της ομάδας που εκπόνησε τις απαιτούμενες μελέτες για τη στερέωση και αποκατάσταση του μνημείου, ξεδίπλωσε στο κοινό τις πτυχές αποκατάστασης του θεάτρου. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές ήταν οι φωτορεαλιστικές απεικονίσεις του μνημείου, οι οποίες μας έδωσαν μια μικρή εικόνα από τη μελλοντική μορφή που θα λάβει το μνημείο μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασής του. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Μίλησαν οι κ.κ. Χρυσούλα Δ. Κοντογεωργάκη, πρόεδρος της Φιλάρχαιου Εταιρείας Αλμυρού, Χρήστος Καραζούπης, πρόεδρος της Εθελοντικής Περιβαλλοντικής Ομάδας Αλμυρού «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ», Γιώργος Ταβέλλης, πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Νέας Αγχιάλου και Σούλα Μπαρτζιώκα, πρόεδρος των Φίλων Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων. Την εκδήλωση έκλεισαν η καυφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και ΔικτύωνΜαρίνα Χρυσοβελώνηη οποία δήλωσε αρωγός στην προσπάθεια ανάδειξης του μνημείου καιο κ. Γεώργιος Ι. Σούρλας, τέως υπουργός και αντιπρόεδρος της Βουλής, ο οποίος κατάγεται επίσης από την περιοχή.