Γ.Μουζάλας: Συγγνώμη για το εκ παραδρομής λάθος – Την παραίτηση του ζήτησε...

Γ.Μουζάλας: Συγγνώμη για το εκ παραδρομής λάθος – Την παραίτηση του ζήτησε ο Π.Καμμένος

Γ.Μουζάλας: Συγγνώμη για το εκ παραδρομής λάθος – Την παραίτηση του ζήτησε ο Π.Καμμένος

Πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε η αναφορά Μουζάλα, που κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, αποκάλεσε τη ΦΥΡΟΜ Μακεδονία. Συγγνώμη για το εκ παραδρομής λάθος του ζήτησε ο Γιάννης Μουζάλας με δύο ανακοινώσεις, επισημαίνοντας ότι η δήλωση του δεν ανταποκρίνεται στη στάση και στις πεποιθήσεις του για το εθνικό θέμα της ΠΓΔΜ.

Την παραίτησή του υπουργού ζήτησε ο Πάνος Καμμένος, με μήνυμά του στο Twitter.

Η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ) Μανταλένα Παπαδοπούλου, επέκρινε «το ατόπημα σχετικά με τα Σκόπια» του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με την ακόλουθη δήλωση: » Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής “Αμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Δεν αρκεί η συγγνώμη Μουζάλα, ζητώ την παραίτησή του». Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν διαπραγματευόμαστε το όνομα «Μακεδονία» και την ιστορία μας».

Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ πρόσθεσε ότι » ο κ. Μουζάλας μπορεί να υπήρξε ικανότατος στη διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά στα εθνικά μας ζητήματα δεν επιτρέπονται λάθη και «γκάφες», ούτε μια φορά».

Για ατόπημα, μιλά η ΝΔ.

«Η επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού, που κάθε μέρα δίνει τον αγώνα του προσφυγικού, είναι ανεύθυνη και υποκριτική, ιδίως εν όψει της Συνόδου. Και ο κ. Κουμουτσάκος θα έπρεπε να το γνωρίζει», απαντούν  κυβερνητικές πηγές.

«Το ελληνικό κράτος, σε κάθε περίπτωση, αναφερόμενο στην γειτονική χώρα, χρησιμοποιεί την διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία «ΠΓΔΜ». Το να επιχειρείται να δημιουργηθεί θέμα επειδή σε μια συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ανέφερε εν τη ρύμη του λόγου, την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» είναι το λιγότερο υπερβολή» επισημαίνουν επίσης,κυβερνητικοί κύκλοι.

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Από την Ένωση Κεντρώων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση :
Ένα πράγμα μόνο δεν είχαμε ακούσει από την κυβέρνηση, το να λένε τα Σκόπια «Μακεδονία». Και να που έγινε και αυτό δια στόματος του κ. Μουζάλα. Η πράξη αυτή είναι το λιγότερο ντροπιαστική για όλους τους Έλληνες. Καλούμε αμέσως τον κ. Τσίπρα να καταδικάσει τα λεγόμενα του κ. Μουζάλα και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες .

Στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό «δεν θα έχουμε θεαματικές αλλαγές, δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα», εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, στην ίδια συνέντευξη , στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.
«Θα είμαι ευχαριστημένος αν μπούνε κάποιες βάσεις για να λυθεί το πρόβλημα, και οι βάσεις που θα ήθελα να τεθούν είναι η γρήγορη μετεγκατάσταση», εξήγησε ο κ. Μουζάλας, και πρόσθεσε: «Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να τεθεί η μετεγκατάσταση από την Τουρκία, αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι από την ώρα που θα αποφασιστεί, θα γίνει, και θα θεωρούσα εξαιρετικά θετικό αν στην ιστορία της επιστροφής όσων έρχονται πίσω στην Τουρκία μπορούσαμε να κερδίσουμε την επιστροφή και των παράνομων μεταναστών».
Σχετικά με την Ειδομένη, ο κ. Μουζάλας σχολίασε ότι η απουσία κρατικής δομής φιλοξενίας προσφύγων στα σύνορα «ήταν και νομική ανάγκη και πολιτική επιλογή», καθώς «θα είναι μια μόνιμη πηγή τριβών με την Ευρώπη και τα Σκόπια». «Θέλουμε να μεταδώσουμε το μήνυμα ότι στην Ειδομένη όποιος πηγαίνει, πηγαίνει με δική του ευθύνη», επισήμανε.

Ο κ. Μουζάλας προέβλεψε πάντως ότι «με βάση την εμπειρία της Μυτιλήνης το πολύ σε ένα μήνα η Ειδομένη δεν θα είναι αυτή που είναι σήμερα».

Τέλος, απαντώντας στις κατηγορίες για απουσία του κράτους στην Ειδομένη, ο ίδιος τόνισε: «Δεν είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει κράτος στην Ειδομένη, υπάρχουν άνθρωποι της EASO και της Υπηρεσίας Ασύλου, οι οποίοι προσπαθούν να δώσουν άσυλο».

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE