Διαπραγμάτευση: Στην τελική ευθεία το φορολογικό

Διαπραγμάτευση: Στην τελική ευθεία το φορολογικό

Αξιολόγηση: Η κυβέρνηση θέλει να το διατηρήσει σε 9.500 ευρώ, οι δανειστές να μειωθεί μέχρι 7.000 ευρώ - Παράταση της αγωνίας

Στην τελική ευθεία μπαίνουν κυβέρνηση και δανειστές για τα ανοικτά ζητήματα του ασφαλιστικού και του φορολογικού.

Τα ραντεβού των δύο πλευρών είναι πλέον καθημερινά. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι τις τελευταίες μέρες υπάρχει μία εντονότερη διάθεση προσέγγισης, από την πλευρά του κουαρτέτου, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η αισιοδοξία ότι σύντομα θα υπάρξει προσυμφωνία.

Στο μέτωπο του φορολογικού τα βασικά σημεία τριβής είναι το αν θα μειωθεί ή όχι το αφορολόγητο, το κατά πόσο θα εφαρμοστούν υψηλότεροι συντελεστές για τα μικρομεσαία εισοδήματα έως 28.000 ευρώ, το αν θα ενταχθούν οι αγρότες στην ενιαία κλίμακα μισθωτών συνταξιούχων και αν θα φορολογούνται οι επιδοτήσεις τους. Ειδικότερα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, η ελληνική πλευρά εμμένει στην πρόταση της για αφορολόγητο όριο στις 9.545 ευρώ, ενώ αντίθετα οι πιστωτές επιμένουν για αφορολόγητο μεταξύ 7.000 και 8.000 ευρώ, με το φορολογικό κλιμάκιο του 32% να αρχίζει από τις 22.000 ευρώ, κάτι που θα πλήξει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Μικρά βήματα προόδου έγιναν και στο ραντεβού του Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς για τα κόκκινα δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ικανοποιητική προσέγγιση στο ζήτημα της εξαίρεσης των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από την πώλησή τους σε διαχειριστικά funds. Παραμένουν ωστόσο κάποιες σημαντικές διαφωνίες για τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Υπάρχει προσέγγιση των δύο πλευρών, αλλά έχουμε ακόμα μεγάλη απόσταση με τους θεσμούς. Είναι πολλά τα ανοικτά ζητήματα, κυρίως για τα δάνεια των μικρομεσαίων και τα καταναλωτικά δάνεια.

Οι εκκρεμότητες για το θέμα των κόκκινων δανείων αναμένεται να τεθούν επί τάπητος σε νέα συνάντηση των δύο πλευρών την Πέμπτη.

Την ίδια στιγμή, σκληρή είναι η μάχη για το Ασφαλιστικό.

Τα κρίσιμα θέματα είναι το ύψος της εθνικής σύνταξης, τα ποσοστά αναπλήρωσης, οι επικουρικές συντάξεις και ο τρόπος επανυπολογισμού των συντάξεων το 2018.

O υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, που είχε την Τετάρτη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, επισήμανε ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι χαώδεις διαφορές για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, την ανταποδοτικότητα εισφορών- παροχών και τις περικοπές στις κύριες συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών απέρριψαν εκ νέου τη φορολόγηση ορισμένων ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών που είχε προτείνει η ελληνική πλευρά προκειμένου να καλυφθεί ένα μέρος από την απόσταση στους δημοσιονομικούς στόχους.

Την Πέμπτη οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, θα συναντηθούν εκ νέου με τους εκπροσώπους των θεσμών, στην προσπάθεια να εξευρεθεί ένας κοινός τόπος πριν από την αναχώρηση των πιστωτών από την Αθήνα.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των συναντήσεων έχει ως εξής:

Θέματα Δικαιοσύνης (12.00), Ασφαλιστικό (13.00), Δημοσιονομικό Πλαίσιο (16.00) και Χρηματοοικονομικά (19.00).

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE