Αποστόλου: 95.000 αγρότες θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα από το πακέτο...

Αποστόλου: 95.000 αγρότες θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα από το πακέτο Χατζηγάκη

Αποστόλου: 95.000 αγρότες θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα από το πακέτο Χατζηγάκη

Μιλώντας ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, στη Βουλή, για τις ανακτήσεις του «πακέτου Χατζηγάκη», ανέφερε ότι από τους 725 χιλιάδες αγρότες που είχαν πάρει χρήματα η διαδικασία της επιστροφής αφορά πλέον μόνον τους 95 χιλιάδες που είχαν πάρει πάνω από 1.000 ευρώ. «Και για αυτούς τους 95.000 θα επιδιωχθεί να απαλλαγεί ένα πολύ μεγάλο μέρος, με εξαίρεση σε πρώτη φάση ένα μικρό τμήμα των αγροτών που έχει πάρει περισσότερα από 5.000 ευρώ και οι οποίοι θα κληθούν να επιστρέψουν μόνο τα ποσά που υπερβαίνουν τα 5.000 ευρώ και μάλιστα σε ετήσιες δόσεις, μέσω των ενισχύσεων που λαμβάνουν. Μιλάμε περίπου για 12.000 αγρότες που είναι σε αυτή την κατηγορία», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Επομένως η ανάκτηση σε αυτή τη φάση θα περιοριστεί στο 1,65% του συνόλου των αγροτών του πακέτου Χατζηγάκη. Με αυτό τον τρόπο υπηρετείται και η συμμόρφωση προς τη δικαστική απόφαση, προς αποφυγή γνωστών περαιτέρω επιβαρύνσεων, αλλά και υπηρετούνται αυτονόητοι λόγοι κοινωνικής δικαιοσύνης .

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που καθορίζει ειδική διαδικασία ανάκτησης, όπως πρόσφατα με το ν.4351/2015 θεσπίστηκε, βρίσκεται στη παρούσα φάση σε επεξεργασία και όταν ολοκληρωθεί θα έρθει στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής .

Εκεί θα κληθούν να πάρουν θέση οι δυνάμεις που ευθύνονται γι αυτή την κατάσταση.

Γιατί τα πακέτα ανακτήσεων και δημοσιονομικών διορθώσεων, που φορτώθηκαν οι Έλληνες αγρότες και συνολικά η ελληνική κοινωνία είναι πολλά, ξεπερνούν τα 3 δις ευρώ και πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση».