Γίνε τουρίστας στην πόλη σου! Ξενοδοχείο Άρνη

Γίνε τουρίστας στην πόλη σου! Ξενοδοχείο Άρνη

Γίνε τουρίστας στην πόλη σου! Ξενοδοχείο Άρνη

Το 1921 χτίστηκε το στολίδι της Καρδίτσας, το ξενοδοχείο Άρνη, ένα υπέροχο διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο, που ιδιοκτήτης του ήταν ο Κωνσταντίνος Τερτίπης, πολιτικός και επιχειρηματίας της εποχής εκείνης, ενώ σχεδιάστηκε από Γάλλο αρχιτέκτονα. Η ονομασία του δόθηκε από τον Κωνσταντίνο Τερτίπη προς τιμήν του αδερφού του Δημητρίου Τερτίπη, ο οποίος ως επικεφαλής Θεσσαλών επαναστατών, είχε νικήσει τους Τούρκους σε μάχη που είχε δοθεί κοντά στην αρχαία Άρνη το 1878. Επίσης το όνομα Άρνη παραπέμπει στην αρχαία Θεσσαλική πόλη, καθώς και στη νύμφη Άρνη που σημαίνει αυτή που φέρνει νερό (πηγή στον Άδη), από τη μυθολογία κόρη του Αιόλου και μητέρα του Βοιωτού, ή κόρη του Ποσειδώνα ή του Ασκληπιού ή γυναίκα του Ποσειδώνα.

Η είσοδός του ξενοδοχείου είναι στη γωνία των οδών Καραϊσκάκη και Μπλατσούκα, ενώ η πίσω πλευρά βλέπει στον πεζόδρομο Παλαιών Μαστόρων. Αποτελείται από δύο ορόφους και παλαιότερα το κοσμούσε εντυπωσιακός τρούλος, ο οποίος κατέρρευσε κατά το σεισμό του 1954. Έγινε μία αποτυχημένη προσπάθεια αποκατάστασής του τη δεκαετία του ΄90 και τελικά κατασκευάστηκε κεραμοσκεπή, την οποία διατηρεί και σήμερα. Μπαίνοντας στην είσοδο υπάρχει πλούσια διακόσμηση και δεσπόζει η μαρμάρινη σκάλα που οδηγεί στους ορόφους. Μπορεί κάποιος να παρατηρήσει τα παλιά έπιπλα εποχής και κειμήλια της οικογένειας Τερτίπη που έχουν διασωθεί από τότε (χαρακτηριστικό είναι ότι τα έπιπλα του ξενοδοχείου ήταν από τη Βιέννη και είχαν στοιχίσει πολλά χρήματα εκείνη την εποχή), αλλά και τους αυθεντικούς πίνακες γνωστών ζωγράφων όπως ο Δόντας και ο Νούκας. Στον ημιώροφο, στο σαλονάκι, διασώζονται ντοκουμέντα εποχής, όπως μία παρτιτούρα του Ταλιαδούρου αφιερωμένη στη σύζυγό του.

Η χρήση του ισογείου του κτιρίου άλλαξε κατά καιρούς. Αρχικά περιελάμβανε αίθουσα θεάτρου – κινηματογράφου με την ονομασία ΑΡΝΗ που είχε χωρητικότητα 300 θεατών!, με υπερυψωμένη σκηνή (εκεί όπου σήμερα είναι η κουζίνα του εστιατορίου), επίσης αίθουσα δεξιώσεων και καφέ ζυθοπωλείο. Στη σκηνή του θεάτρου παίχτηκαν αμέτρητες παραστάσεις (1929-1939 Παιδικό Θέατρο Καρδίτσας με σκηνοθέτη – σκηνογράφο τον Κώστα Παύλου ή Πωλ) και πρωταγωνίστησαν μεγάλα ονόματα όπως ο Αιμίλιος Βεάκης, η Μαρίκα Κοτοπούλη, ο Χριστόφορος Νέζερ και άλλοι. Μετά το 1925 το ισόγειο διαμορφώθηκε σε αίθουσα χορού και χαρτοπαικτική λέσχη στον όροφο. Τη δεκαετία του ’40 υπήρξε καφενείο, το οποίο ήταν στέκι των πνευματικών ανθρώπων της πόλης. Μάλιστα εκεί εκτίθονταν σε κοινή θέα έργα καλλιτεχνών, όπως του Δημήτρη Γιολδάση. Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο επιτάχθηκε από τις δυνάμεις κατοχής (έγινε διοικητήριο των Ιταλών) και αργότερα από τις αντιστασιακές οργανώσεις. Κάποια στιγμή στη δεκαετία του ‘90 στο ισόγειο στεγάστηκε γνωστό κατάστημα καλλυντικών, ενώ αργότερα μετατράπηκε σε καφέ – εστιατόριο. Τελικά το 2005 έγινε αναπαλαίωση και το 2006 έγινε ανακαίνιση του κτιρίου.

Στο ξενοδοχείο Άρνη έχουν μείνει σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της χώρας μας και αρκετοί πρωθυπουργοί της Ελλάδος όπως ο Βενιζέλος, ο Μεταξάς, ο Καραμανλής και ο Γεώργιος Παπανδρέου ο πρεσβύτερος. Μάλιστα για τις ομιλίες τους χρησιμοποιούσαν το δωμάτιο 109, ώστε να μαζεύεται από κάτω ο κόσμος, ή στηνόταν εξέδρα στην είσοδο του εστιατορίου.

Το ξενοδοχείο Άρνη έχει χαρακτηριστεί από το Τμήμα Νεώτερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού ως «έργο τέχνης» και μάλιστα δια στόματος Μελίνας Μερκούρη το 1983, όταν διατελούσε Υπουργός Πολιτισμού και Επιστημών. Οπότε η ανακαίνιση του κτιρίου, το οποίο έχει μέγεθος 2.300τ.μ. έγινε υπό την εποπτεία της υπηρεσίας αυτής, με σκοπό να διατηρηθεί ο ιστορικός χαρακτήρας του, με την αισθητική σε στυλ ροκοκό.

Σήμερα θεωρείται ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία και καφέ – εστιατόρια της πόλης, ένας χώρος με κλασική, απαράμιλλη ομορφιά, προσιτός σε όλες τις ηλικίες. Στο εστιατόριο θα γευτεί κανείς υψηλής ποιότητας πιάτα, δια χειρός ταλαντούχου καρδιτσιώτη σεφ. Οι επισκέπτες του ξενοδοχείου και του εστιατορίου έχουν την τύχη να φιλοξενηθούν και να δειπνήσουν σε έναν χώρο υψηλής αισθητικής που έχει τη δική του ιστορία, έναν χώρο που σε ταξιδεύει νοσταλγικά στο παρελθόν!

Ελπίδα Κυπραίου
Διπλωματούχος Μηχανικός
Μεταλλείων – Μεταλλουργός ΕΜΠ
Σχεδιάστρια & Τεχνολόγος Ξύλου & Επίπλου

SHARE
Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσο καλά γνωρίζετε την πόλη στην οποία ζείτε; Γνωρίζετε αν έχει μουσεία, πινακοθήκες ή άλλα αξιοθέατα που αποτελούν πόλο έλξης για τους ταξιδιώτες; Μήπως σας έχει τύχει ποτέ να σας ρωτήσουν στο δρόμο που είναι, για παράδειγμα, το Μουσείο της Πόλης και να μην γνωρίζετε να τους κατευθύνετε ή να σας ρωτήσουν εάν είναι ωραία στα Λουτρά Σμοκόβου ή στον Ελληνόπυργο και να μην τα έχετε επισκεφτεί ποτέ για να σχηματίσετε μια άποψη και να τους απαντήσετε; Στη ρουτίνα της καθημερινότητάς μας και στους γρήγορους ρυθμούς ζωής που μας κατακλύζουν, πολλά πράγματα περνούν απαρατήρητα ή τα θεωρούμε δεδομένα επειδή τα έχουμε δίπλα μας και τελικά δεν τα επισκεπτόμαστε καμία φορά. Αν αναλογιστούμε όμως τις εμπειρίες που πρόκειται να αποκομίσουμε, ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτούμε και... ποτέ δεν είναι αργά για ένα ξεκίνημα! Ας γίνουμε συνοδοιπόροι σε αυτήν την ευχάριστη περιπλάνηση στην Καρδίτσα και στα γύρω χωριά και ας αναζητήσουμε τις ομορφιές αυτού του τόπου σα να ήμασταν τουρίστες.