Με επισημότητα γιορτάστηκε η τελευταία μάχη της Ματαράγκας για την απελευθέρωση...

Με επισημότητα γιορτάστηκε η τελευταία μάχη της Ματαράγκας για την απελευθέρωση από τον Τούρκικο ζυγό

Με επισημότητα γιορτάστηκε η τελευταία μάχη της Ματαράγκας  για την απελευθέρωση από τον Τούρκικο ζυγό

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα γιορτάστηκε σήμερα η επέτειος της τελευταίας μάχης της Θεσσαλικής επανάστασης του 1878, για την απελευθέρωση από τους Τούρκους: η μάχη της Ματαράγκας – Πετρομαγούλας – Πύργου Κιερίου. Μία μεγάλη μάχη, στην οποία έπεσε ο οπλαρχηγός Γιώργος Λάιος.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ματαράγκας του Δήμου Σοφάδων, παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Υποδομών κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ενώ παρών ήταν και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας.IMG_3547

Το πρωί τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ματαράγκας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεου και ακολούθησε ομιλία από τον κ. Αθανάσιο Ευσταθίου, Καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου.

IMG_3549

Στη συνέχεια,  εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο στην κεντρική πλατεία της Ματαράγκας, όπου και έγινε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των αρχών, ενώσεων και άλλων οργανώσεων.IMG_3558

Η κα. Χροσοβελώνη

Σε δηλώσεις της στα τοπικά ΜΜΕ,  η Υφυπουργός αναφέρθηκε στο νόημα της ημέρας, ενώ έστειλε και μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο για το προσφυγικό,.

«Τιμούμε σήμερα τους ήρωες που με υψηλή πίστη στα ιδανικά, έγραψαν λαμπρές σελίδες. Τιμούμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

…και το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι πως δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία της Πατρίδας μας».IMG_3561

Ο κ. Σιούφας

Ο Πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Τιμούμε σήμερα μια καθοριστικής σημασίας μάχη για την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας με τον Εθνικό κορμό. Τιμούμε τους ήρωες που έδωσαν μάχες για την Πατρίδα.

Μάχες που ακόμα και σήμερα δίνει ο ελληνικός λαός…

Τα διδάγματα θάρρους, της εθνικής συνεννόησης, της ομοψυχίας και της σοφίας, ας μας οδηγούν».IMG_3564

Η κα. Κατσαβριά – Σιωροπούλου

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε δηλώσεις της τόνισε:

«Τιμούμε τον σπουδαίο αγώνα των προγόνων μας. Το ιστορικό μήνυμα της μάχης της Ματαράγκας αποτελεί σήμερα ισχυρό μήνυμα αντίστασης. Το μήνυμα αυτό σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ».

Ο κ. Τσιάκος

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας είπε:

«Τιμούμε και φέτος τους ήρωες της μάχης της Ματαράγκας- Πετρομαγούλας – Κιερίου. Η μάχη αυτή σήμερα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Απέδειξαν αυτό που λέμε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες. Έχουμε χρέος τιμής απέναντι στα παιδιά μας να παραδώσουμε μια Ελλάδα αντάξια αυτής που παραλάβαμε από τους προγόνους μας».IMG_3567

Ο κ. Σκάρλος

Ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος έκανε μια ιστορική αναδρομή, ενώ μίλησε και για τις ενέργειες που ανάλαβε η Δημοτική Αρχή,  ώστε να οριστεί η 21η Μαρτίου επίσημη αργία για όλο το Δήμο Σοφάδων.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Στις 21η Μαρτίου 1878, έγινε η μάχη της Ματαράγκας – Πετρομαγούλας, που έμελλε να αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία του τόπου μας. Λιγότεροι από 200  Έλληνες επαναστάτες, οπλισμένοι με τον ατομικό τους οπλισμό μόνο, συνέτριψαν σε ολοήμερη μάχη τακτικό Τουρκικό στρατό 4500 ανδρών, με 600 ιππείς και 4 κανόνια.

Η σημαντική νίκη των ελάχιστων Ελλήνων μαζί με τις υπόλοιπες νίκες της επαναστάσεως του 1878, ήταν η απαρχή των εξελίξεων που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881.

Οι ηρωισμοί τους και η γενναιότητά τους μπροστά στο θάνατο, έγιναν βιβλία και δημοτικά τραγούδια για να μας θυμίζουν πάντα τα υψηλά ιδανικά και τη φλογερή αγάπη για την πατρίδα. Αντάξιοι απόγονοι των ηρώων του 1821, το έργο των οποίων ετάχθησαν να συνεχίσουν για την απελευθέρωση του υπόδουλου γένους. Το αίμα τους δεν πήγε χαμένο. Και ούτε και λησμονήθηκε.IMG_3573

IMG_3569

IMG_3574

IMG_3577

Η νικηφόρα μάχη της Ματαράγκας έγινε γνωστή ανά το πανελλήνιο.

Με το Π.Δ. 329/2003 (ΦΕΚ 276 Α’/5-12-2003) καθιερώθηκε η 21η Μαρτίου, επέτειος της τελευταίας μάχης της Θεσσαλικής Επανάστασης του 1878, ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για τη Θεσσαλία,  Σ’ αυτό οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη μέγιστη συμβολή του πρώην προέδρου της βουλής Δημήτρη Σιούφα.IMG_3554

IMG_3556

Η καθιέρωση της 21ης Μαρτίου ως τοπικής Εθνικής εορτής ήταν αίτημα των φορέων του Νομού ως ελάχιστη τιμή μνήμης και διδαχής για την Θεσσαλική Επανάσταση του 1878.

Στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημ. Διοίκησης και Αποκέντρωσης το αίτημα αυτό εκκρεμούσε από 13.06.2001, με επιστολή του τότε Νομάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Αναγνωστόπουλου.

Ο κ. Σιούφας με ουσιαστικές και συνεχείς παρεμβάσεις και συναντήσεις με τον τότε Υπουργό Εσωτερικών, ζήτησε την άμεση προώθηση όλων των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία διαδικασιών και επέτυχε την υπογραφή του Π.Δ. 329 στο ΦΕΚ 276

Περίπου τρία χρόνια μετά, το 2006 η μάχη της Ματαράγκας έγινε γνωστή σε κάθε γωνιά της Ελλάδας καθώς  λάμπρυνε με την παρουσία του τον εορτασμό και ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Μια παρουσία που ακόμη και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς».