Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Περιφερειακό Forum Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στην Καρδίτσα

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Περιφερειακό Forum Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στην Καρδίτσα

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Περιφερειακό Forum Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στην Καρδίτσα

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής το Περιφερειακό Forum Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα στις 19 και 20 Μαρτίου.

Στόχος του διημέρου ήταν να συζητηθεί η αναγκαιότητα ενός κατάλληλου οικοσυστήματος που θα μπορέσει να υποστηρίξει την ανάπτυξη και την αυτοοργάνωση του χώρου των κοινωνικών επιχειρήσεων. Ένα τέτοιο υποστηρικτικό οικοσύστημα, περιλαμβάνει την συμβουλευτική υποστήριξη, την εκπαίδευση, τη δικτύωση, τον έλεγχο της αξιοπιστίας καθώς και κατάλληλα χρηματοοικονομικά εργαλεία. Επιπλέον, έγινε παρουσίαση του Κώδικα Δεοντολογίας Κοινωνικών Επιχειρήσεων.

Οι συμμετέχοντες, το Σάββατο είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος στη περιοχή της Καρδίτσας με την επίσκεψη γνωριμίας σε κοινωνικές επιχειρήσεις και υποστηρικτικούς φορείς της περιοχής, όπως τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ηθικών και Εναλλακτικών Τραπεζών, την Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρία Καρδίτσας, τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς Στέβιας και «Εύκαρπον», τις ΚοινΣΕπ «ΡΟΜΒΟΣ», «Γεύση από χωριό», «ΡΟΔΑ» και «ΗΛΑΚΑΤΗ».10556334_10208876766940183_4583943240290480476_n

Το βράδυ του Σαββάτου στο χώρο του Παυσίλυπου οργανώθηκε συζήτηση και έγιναν συνοπτικές παρουσιάσεις των συνεταιρισμών και Δικτύων που συμμετείχαν απ’ όλη την Ελλάδα. Την Κυριακή στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας παρουσιάστηκαν οι υποστηρικτικές υπηρεσίες που έχουν αναπτυχθεί στην Καρδίτσα, ως λειτουργίες του τοπικού οικο-συστήματος συνεταιρισμών. Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση του Κώδικα Δεοντολογίας για τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις. Η εκδήλωση έκλεισε με την υπογραφή του «Κώδικα» από δύο κατηγορίες φορέων:

α) τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις οι οποίες θα αυτοδεσμεύονται από τον Κώδικα Δεοντολογίας και

β) τους φορείς Κοινωνικής Οικονομίας που δεν είναι Κοινωνικές επιχειρήσεις, αλλά τις υποστηρίζουν σε διάφορα στάδια ανάπτυξής τους. Οι φορείς αυτοί δεσμεύονται να προωθούν την εφαρμογή του Κώδικα.

Η υπογραφή του Κώδικα από ενδιαφερόμενους φορείς (και των δύο κατηγοριών) θα είναι μια ανοιχτή διαδικασία. Προϋποθέτει, όμως, τη λήψη απόφασης από το Διοικητικό Συμβούλιο ή άλλο αρμόδιο όργανο.942870_10208876763980109_8756246368083618453_n

Το διήμερο συνδιοργανώθηκε από την Αναπτυξιακή Καρδίτσας, το  Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Καρδίτσας σε συνεργασία με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, τους συνεταιρισμούς του Νομού, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή και το ΦΟΡΟΥΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.