Μπαράζ επαφών από τον πρωθυπουργό για την εφαρμογή της συμφωνίας

Μπαράζ επαφών από τον πρωθυπουργό για την εφαρμογή της συμφωνίας

Μπαράζ επαφών από τον πρωθυπουργό για την εφαρμογή της συμφωνίας

Στην εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, ρίχνει το βάρος της η κυβέρνηση για τη μείωση των προσφυγικών ροών. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε επαφή με τον ειδικό συντονιστή της Κομισιόν, ενώ θα υπάρξει και επικοινωνία με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τον Ντόναλτ Τουσκ και την Άνγκελα Μέρκελ.

Η κυβέρνηση έστειλε αίτημα στην Κομισιόν να ζητήσει την τήρηση των συμφωνηθέντων από την Άγκυρα. Επίσης, προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην εκκένωση των νησιών από τους πρόσφυγες που είχαν φτάσει πριν την έναρξη της συμφωνίας ενώ η ελληνική και η ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου, επεξεργάζονται το νομικό πλαίσιο για τις σχετικές διαδικασίες. Έως τις 28 Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες επαναπροώθησης, ανακοίνωσε η Κομισιόν, ενώ η Frontex ζήτησε 1.500 αστυνομικούς και 50 ειδικούς σε θέματα επιστροφής παράτυπων μεταναστών.

Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά με πλοίο της γραμμής ακόμη 131 πρόσφυγες ενώ το βράδυ της Δευτέρας κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος» μεταφέροντας 140 μετανάστες και πρόσφυγες, από τηΜυτιλήνη και 357 από τη Σάμο. Σύμφωνα με τη χθεσινή καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά ανέρχοταν σε 4750 άτομα, ενώ μαζί με τους 497 που αποβιβάστηκαν από το «Νήσος Μύκονος» έφθασαν τους 5247.