Αφιέρωμα στον Πρωτοψάλτη Καρδίτσας και καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής Κωνσταντίνο Ευθυμιάδη

Αφιέρωμα στον Πρωτοψάλτη Καρδίτσας και καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής Κωνσταντίνο Ευθυμιάδη

Θα ερμηνευτούν συνθέσεις του από 4 Βυζαντινούς Χορούς

Αφιέρωμα στον Πρωτοψάλτη Καρδίτσας και καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής Κωνσταντίνο Ευθυμιάδη

Ένα αφιέρωμα στο άγνωστο σε πολλούς, συνθετικό έργο του μακαριστού, Πρωτοψάλτη Καρδίτσας, Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής και Χοράρχου Κωνσταντίνου Ευθυμιάδη θα πραγματοποιήσει η Ένωση Καθηγητών Μουσικής Καρδίτσας σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Μουσικής την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016 στις 8:15 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του THESSALIKON GRAND HOTEL”.

Το αφιέρωμα αυτό εντάσσεται στην 8η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, που θα πραγματοποιηθεί στην Καρδίτσα και το Μουζάκι από 31 Μαρτίου έως 16 Απριλίου 2016.

Εκλεκτές, Βυζαντινές Χορωδίες από Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα, αποτελούμενες από Ιεροψάλτες, Σπουδαστές Σχολών Βυζαντινής Μουσικής θα ψάλλουν για πρώτη φορά συνθέσεις του Πρωτοψάλτη, αναδεικνύοντας κυρίως την συνθετική του πλευρά εκτός από τη διδακτική και ερμηνευτική.

Συγκεκριμένα θα ψαλθούν οι παρακάτω συνθέσεις του Κωνσταντίνου Ευθυμιάδη:

  1. «Λειτουργικὰ», Ἦχος πλάγιος τοῦ Δευτέρου
  2. Ψαλμός 34ος « «Δίκασον , Κύριε, τους ἀδικοῦντας με», ἦχος πλάγιος τοῦ  Τετἀρτου                                                                                              
  3. Καυχάται σήμερον σεμνομυθούσα…Δοξαστικό σε ήχο δεύτερο
  4. «Τῶν Άγράφων τὸν γόνον …», Ἀπολυτίκιον Ἁγ. Σεραφείμ, Ἦχος Πρῶτος,
  5.  Δοξαστικό των αίνων «Το μυριοπλάσιον…»
  6. Εἰς τὰ δίπτυχα «Μεγαλυνάριον Ἁγίου Σεραφείμ» ,ἦχος Δεύτερος
  7. «Δοξαστικὸν τῶν Αἴνων Ἁγίου Σεραφείμ», ἦχος πλ. τοῦ Πρώτου
  8. Μυστικώς σήμερον…Δοξαστικό Αίνων σε πλάγιο του τετάρτου των 8 τοπικών Αγίων της Καρδίτσας
  9. «Κύριε, ὁ Θεός ἡμῶν» (ὕμνος μετὰ τὴν βάπτισιν) ,Ἦχος Τρίτος

Επίσης σημαντικοί άνθρωποι της Εκπαίδευσης, της Εκκλησίας και του Ιερού Αναλογίου θα αναφερθούν στο σημαντικό του έργο(συνθετικό, διδακτικό, ερμηνευτικό).

Ως γνωστόν ο Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης για εξήντα-εφτά (67) χρόνια διετέλεσε Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού των Αγίων-Κωνσταντίνων και Ελένης Καρδίτσας, Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων για πολλά χρόνια, Καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικής για δεκαετίες και Χοράρχης της Βυζαντινής Χορωδίας με πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ευρώπη, ΗΠΑ).

Ευθυμιαδης Κωνσταντίνος (2)

 

Στα πλαίσια της 8ης Συνάντησης Χορωδιών θα πραγματοποιηθεί επίσης ένα σημαντικό, αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα λόγιο και διανοούμενο Νικόλαο(Ugo) Φώσκολο.

Η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας υλοποιείται σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, την Περιφερειακή  Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, το Δήμο Μουζακίου, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας και υπό την αιγίδα του  Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

SHARE