Καταγγελίες της ΕΛΜΕ Καρδίτσας

Καταγγελίες της ΕΛΜΕ Καρδίτσας

Καταγγελίες της ΕΛΜΕ Καρδίτσας

«Υποχρεωτική διάθεση εκπαιδευτικών στα ΙΕΚ»

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Καρδίτσας καταγγέλλει ομόφωνα την απόφαση του υπουργού Παιδείας να διαθέσει εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για συμπλήρωση ωραρίου στα Δημόσια ΙΕΚ.

Η απόφαση αυτή εγκαινιάζει ένα νέο πλαίσιο αντιμετώπισης των εκπαιδευτικών απ’ τη μεριά της διοίκησης, αφού η διάθεση στα ΙΕΚ είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ και είναι πολύ σοβαρό πλήγμα που στοχεύει στην υπονόμευση των σταθερών εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών.

Αποτελεί, επίσης, ακραία αντιδημοκρατική πράξη, αφού με μια υπογραφή υπουργού, μετακινείται ο εκπαιδευτικός, όπου το υπουργείο κρίνει ότι υπάρχει ανάγκη, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ΠΥΣΔΕ, αφαιρώντας έτσι την δυνατότητα να ρυθμίζεται η κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων. Παράλληλα δοκιμάζει τις αντοχές και τα αντανακλαστικά των εκπαιδευτικών διότι:

  • μεταβάλλει άρδην τις εργασιακές τους συνθήκες και παραβιάζει το εργασιακό ωράριό τους. Οι εκπ/κοί θα είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν το πρωί στα σχολεία τους και το απόγευμα στα ΙΕΚ. Αλλάζει το εκπαιδευτικό αντικείμενο στο οποίο καλούνται να ανταποκριθούν (κατάρτιση και όχι εκπαίδευση, ενήλικες, εξειδικευμένα μαθήματα, απουσία βιβλίων και αναλυτικών προγραμμάτων)
  • ανατρέπει αιφνιδιαστικά, στα μέσα της χρονιάς τον οικογενειακό προγραμματισμό των εκπαιδευτικών.

Με πρόσχημα την εξοικονόμηση χρημάτων από το χώρο της παιδείας, το σύνηθες πρόσχημα των μνημονιακών πολιτικών, η κυβέρνηση αποφάσισε τη μετατροπή του εκπαιδευτικού, από δημόσιο υπάλληλο, σε κρατικό και ελαστικοποιεί περαιτέρω την εργασία των εκπαιδευτικών.

Επιπλέον σε μια περίοδο που τα περισσότερα σχολεία βρίσκονται σε διαδικασία προετοιμασίας και οργάνωσης ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων αποστελεχώνονται από εκπαιδευτικούς που θα μπορούσαν να προσφέρουν και αυτοί στην άρτια διεξαγωγή τους

Ζητούμε να ανακαλέσει το υπουργείο την απόφαση αυτή και να διατεθούν στα ΙΕΚ μόνον όσοι εκπαιδευτικοί το επιθυμούν.

Προτείνουμε :

Άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες κατάρτισης των σπουδαστών για να λειτουργήσουν τα ΙΕΚ.

Οι εκπαιδευτικοί να συμπληρώσουν το ωράριό τους, καλύπτοντας τις ανάγκες των σχολείων σε υποστηρικτικές δομές.

Για το Δ. Σ. της ΕΛΜΕ Καρδίτσας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ                            ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ


«Καταγγελία  της διαδικασίας κατάταξης σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο »

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Καρδίτσας καταγγέλλει ομόφωνα το νέο μισθολόγιο που προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το οποίο εφαρμόζει πιστά τις επιταγές του 3ου μνημονίου, και συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική παρατεταμένης λιτότητας που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια.

Στο νέο μισθολόγιο η κυβέρνηση προτίθεται να συνδέσει τους μισθούς με την αξιολόγηση. Η κατάργηση της σύνδεσης  βαθμού – μισθού, δεν οδηγεί σε αυξήσεις μισθών αλλά σε στασιμότητα ή ακόμα και μειώσεις. Η επανακατάταξη στα νέα μισθολογικά κλιμάκια παγώνει τη μισθολογική εξέλιξη άμεσα έως το 2018 και εφόσον ξεπαγώσει δεν θα περιλαμβάνει την κλεμμένη προϋπηρεσία.

Καταγγέλλουμε τη διαδικασία με την οποία ζητήθηκε από τους συναδέλφους, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, να επικυρωποιήσουν τα βασικά στοιχεία με τα οποία κατατάσσονται σε μισθολογικά κλιμάκια. Μέσα από αυτή τη διαδικασία κάποιοι συνάδελφοι, προσυπέγραψαν έμμεσα τη μείωση του μισθού τους.

Ταυτόχρονα προέκυψαν προβλήματα με τεχνικές ειδικότητες (ΠΕ12, ΠΕ14) για τους οποίους ζητάμε :

  1. Την κατάταξή τους στο νέο μισθολόγιο σύμφωνα με τον ν.4354/2015, ΦΕΚ 176, όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 33 (Διατηρούμενες διατάξεις των άρθρων 12,13,14 του ν. 1566/1985).
  2. Αιτιολόγηση της μη κατάταξης αυτών σύμφωνα με την κείμενη νομοθετική διάταξη.
  3. Την κοινοποίηση τυχόν απάντησης από το Υπουργείο σχετικά με τα παραπάνω.

Τέλος καλούμε τη ΔΔΕ Καρδίτσας να μη προβεί σε καμία κατάταξη και μισθολογική μεταβολή των συναδέλφων 5/ετους και 6/ετους πανεπιστημιακής φοίτησης, έως ότου δοθούν οριστικές απαντήσεις.

Για το Δ. Σ. της ΕΛΜΕ Καρδίτσας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ              ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ

SHARE